16 Август, 2018 14:49 1 830 4

САЩ: Република Сръбска иска да ревизира историята

  • сащ-
  • сребреница-
  • република сръбска

Спорове около доклад за Сребреница

С отхвърлянето на доклада на Космисията за Сребреница парламентът на Република Сръбска се опитва да ревизира историята. Това се казва в обръщение от Държавния департамент на САЩ, цитиран от „Нова Македония“.

През тази седмица президентът на Република Сръбска Сергей Додик призова за преразглеждане на доклада по случая. Според Додик в доклада има данни, които представят в негативна светлина сръбските военни.

„Международните съдилища заключиха, че в Сребреница е извършен геноцид. През 2004 г. правителството на Република Сръбска усвои този доклад, което беше крачка към помирение с Босна и Херцеговина и признаване на фактите от миналото. Страшната война, която се случи през 90-те, ни напомня, че трябва да се стремим към стабилност. Трябва да спазваме интереса на всички граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност. Това трябва да е урока от миналото“, се казва в изявлението на Държавния департамент на САЩ.

Във вторник парламентът на Република Сръбска отхвърли доклада от 1995 г. и поиска решението на парламента на суверенния регион да бъде преразгледан. От там искат заключение от две независими комисии и истината за всички страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАЩ

    6 5 Отговор
    да духат супата! Нали те направиха всички поразии там.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 XEPMEC

    2 0 Отговор
    Моля, автора да провери източниците си, защото президент на Република Сръбска все още е Милорад Додик. Политик от този регион с името Сергей Додик няма.
  • 4 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    ИСТИНАТА!!!се потвърждава ПОНЕ ОТ ДВА ...НЕЗАВИСИМИ изсточника......Тя ,затова е и гола......А не да си прикрива срамотиите с амерички флаг..