Last news in Fakti

17 Август, 2018 10:16 12 487 42

F-22 в бой с F-35

  • f-22-
  • f-35-
  • изтребители

Тренировъчен бой по време на учения на НАТО

Военните от НАТО са организирали тренировъчен бой между изтребители F-22 и F-35, съобщи The National Interest.

Това е станало по време на учения в Норвегия. Полковник Лесли Хок, главнокомандващ на подразделението за интеграция на изтребителите от 5-то поколение в щаб – квартирата на ВВС на САЩ в Европа, е отбелязал че F-22 са преобразили Норвегия.

Чрез тях норвежките пилоти могат да тренират борба със стелтове. Ученията се провеждат в базата Ерлан в Норвегия. Там са базирани първите 6 от 52 изтребителя F-35.

Според пилоти тренировките между F-22 и F-35 са били чудесна практика. Отбелязва се, че в повечето случаи F-35 превъзхожда всеки други изтребител. Все пак не се коментира кой самолет е победил в тренировките. През септември няколко държави ще обсъдят как да се използва новият боен самолет.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д'мин

    64 8 Отговор
    Май 22-ката е нагънал 35-цата и затова не обявяват резултатите!

    Коментиран от #5

  • 2 SAAB

    26 2 Отговор
    Плачевно........Тия две машини ще застанат една срещу друга само , ако US удари Турция или Израел :) Тоест .....никога !
  • 3 притеснен

    34 0 Отговор
    Има ли жертви след боя?

    Коментиран от #4, #26

  • 4 Хи их хи

    86 12 Отговор

    До коментар #3 от "притеснен":

    Има, трима руски генерали се гътнали от смях, след като видяли клипа!

    Коментиран от #6, #10

  • 5 Жоро

    4 22 Отговор

    До коментар #1 от "Д'мин":

    Йеп музата ти е дошла или прозрение свише си получил. Какво по естествено от това да победи Ф 22 или най малкото да запише повече победи.
    Ф 15 побеждава Ф 16 -това изнанадва ли те ?

    Коментиран от #7

  • 6 RIDIK

    23 50 Отговор

    До коментар #4 от "Хи их хи":

    Че тия червени боклуци - руските генерали, изправяли ли са се изобщо за да се гътват. Те са непрекъснато пияни. Трябва да ги изправят насила за да паднат. Къде видя клип бе серсем. Това руските тролове хептен се помешахте. Къде са тренировки на военновъздушните сили на САЩ, къде са пияните боклуци в Русия. Как ги свърза бе ?
  • 7 Д'мин

    16 7 Отговор

    До коментар #5 от "Жоро":

    Радара на Раптора е по-стар, макар и с два двигателя векторната им тяга е само по вертикала. И те така те...

    Коментиран от #13

  • 8 Вова

    42 9 Отговор
    "...в повечето случаи F-35 превъзхожда всеки други изтребител." -само в случаите, когато опрем до цената, в останалите случаи нито един самолет не превъзхожда!
  • 9 kick

    40 18 Отговор
    И двата заедно нямат шанс срещу су 35

    Коментиран от #12

  • 10 тихомир

    8 17 Отговор

    До коментар #4 от "Хи их хи":

    Те избърсаха ли си сълзите за ПАК ФА ?
  • 11 за без пари

    10 7 Отговор
    чудя се защо на Руснаците им тябва СУ 35 да направят някое и друго РПГ повече и решават проблема
  • 12 чичо Чарли

    13 26 Отговор

    До коментар #9 от "kick":

    да ти кажа правени са симулации на суперкомпютър и съотношението е 10,1 : 1 за Раптър срещу Су 35

    Коментиран от #24, #28, #29

  • 13 Жоро

    8 11 Отговор

    До коментар #7 от "Д'мин":

    А стига ве ? А по хоризонтала няма тяга ,така ли ? Пха ха ха ха
    Ходи в някой цирк да разсмиваш хората поне
    И за радара на Ф 22 нищо не знаеш

    Коментиран от #15, #16

  • 14 ловеца

    11 1 Отговор
    чичо Чарли-сигурно си запален рибар-там ги знаеш историите
  • 15 Д'мин

    23 3 Отговор

    До коментар #13 от "Жоро":

    Няма ВЕКТОРНА, ако знаеш какво е това! Да обясня-соплото на двигателя се върти във всички посоки-360 гр. Това го има в руските самолети, при 35 също. Соплото на 22 се движи само нагоре и надолу!

    Коментиран от #22

  • 16 Д'мин

    21 1 Отговор

    До коментар #13 от "Жоро":

    Използването при F-22 на РЛС с АФАР разширява бойните му възможности, при прехват на група от ударни самолети, или няколко крилати ракети. Това е възможно, когато има условия за едновременна атака, на няколко неманевриращи цели, например шест, колкото ракети AMRAAM може да носи изтребителя.
    Използването на такава схема, на водене на въздушен бой със изтребители е малко вероятна. Причината е че дори атака на единична енергично маневрираща цел, със ракети със среден обсег на действие, често завършва с пропуск. Като резултат едновременния пуск на всички ракети по група противникови изтребители, може просто да обезоръжи F-22.
    Малко за общата ти култура!
  • 17 българче

    13 30 Отговор
    И естествено българските руско-турски отрепки знаят за F-22 и F-35 повече и от главния инженер на Lockheed Martin. Кой колко струва, кой ще победи в бой и срещу кого, и още и още. Е, българските руско-турски подметки не са излизали от село и черпят информация само от RT и Алфа ТВ, ама това няма значение.

    Коментиран от #27

  • 18 карлик

    5 8 Отговор
    ако дори пълни лаици , като всички нас тук , вземат в ръце някакво моделче на самолет и си представят как истински изтребител маневрира при въздушен бой , ще установят че дори маневрите с голям ъгъл на атака по хоризонтала спрямо земната повърхност се извършват като се използва голямата носеща сила на цялото крило и фюзелажа , което си е по вертикала за самолета . Така де отклоняемата по хоризонтален вектор тяга на двигателите е на практика безсмислена
  • 19 00359

    17 4 Отговор
    Резултатът разбира се е ясен при Dogfight. Изтребителят Ф35 е слабо маневрена машина и в близък бой няма почти никакви шансове. Единственият му шанс е да се приближи достатъчно близо без да бъде засечен. Това означава слабо въоръжен или по- точно без ракети по крилата. Сложи ли ги вече е видима голяма и трудноподвижна мишена. Това важи и за раптора. Сложи ли ракети по крилата темата с невидимостта му приключва! При предходната тренировка Юрофайтър - Рабтор в Dogfight резултатите бяха в полза на европейските самолети. За нещастие Юрофайтъра е достатъчно скъп и като цена и като поддръжка.

    Коментиран от #21

  • 20 СССР

    10 14 Отговор
    Дрогари и дрогарки нашите летящи Москвичи са по-добри !
  • 21 гост

    13 17 Отговор

    До коментар #19 от "00359":

    Такова нещо като dogfight в днешно време от модерни самолети няма да го видиш.Не сме в 50-те години на миналия век ,че да се влиза в dogfight и да победи тоя с по-голямата картечница.Руснаците на този вид боеве се надяват ,понеже все още немогат да мръднат напред в развитието си ,но реалността е такава ,че руския самолет в момента в който излезе от руска територия става мишена и ще бъде свален много преди руския пилот да разбере за какво става въпрос.

    Коментиран от #23

  • 22 Жоро

    9 9 Отговор

    До коментар #15 от "Д'мин":

    Ко речи , ко ? На 360градуса ? Главата ти се върти на 360 градуса . Ти разбираш ли каква глупост си написал ,неграмотник ? Су 35 има 3 вектора, Ф 22 има 2 , а Ф 35 един . Не бъркай нещата с вертикалното кацане защото нямат нищо общо . Много фурни хляб имаш да изядеш та на мен да ми обясняваш
  • 23 00359

    18 4 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Няма идеални условия за битка дори и в съвременните условия! И няма невидимки! Има един куп радари, които засичат и топлината, така че по следата също може да бъде засечен. Често се случва и неизправности в транспондерите и за това се налага изтребители да се приближат до обекта за да установят "свой" или "чужд" е. За това и въздушното единоборство продължава да се практикува. Не по маловажно по значение, както не за пръв път споделям, е че самолетът е условно "невидим" но ракетите са видими! Приказките за стреляне от далечна дистанция около 100км и противника е сляп като къртица са чиста проба маркетингови глупости. И Американците и руснаците разполагат с пасивни радари до към 190 км. Така че ракетата ще бъде видяна от момента на нейната изстрелване. Сиреч тази щуротия аз от далече ще пуцам и няма да ме видиш е чиста проба реклама. Всяко модерно ПВО, ще засече следата и ако ползва свръхзвукови ракети шансовете да свали хвърчилото са много големи.

    Коментиран от #31

  • 24 Джудже

    12 7 Отговор

    До коментар #12 от "чичо Чарли":

    Да, но параметрите са въведени от американци. Много от факторите не се вземат предвид. В реален въздушен бой, ситуацията ще е много различна. Раптора, като маневреност и скорост превезхожда F 35 ("светкавица"), но отстъпва на СУ и МиГ.
  • 25 Лебон

    8 13 Отговор
    Много мурзилаж. И компетентен, да се чудиш защо БГ няма поне един нобел ?
  • 26 Има жертви -

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "притеснен":

    и двата ръждилника паднали в краварника на един швед от български произход и той ги продал за скрап.
  • 27 Що бе,

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "българче":

    ти на курсове при Шорош ли ходи? А кой ми чиниите, изхвърля помията и лиза задниците, докато беше на джендарския курс?

    Коментиран от #30

  • 28 Верно ли?

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "чичо Чарли":

    И като се събуди до леглото ти санитаря с жълтите хапчета ли стоеше?
  • 29 Kick

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "чичо Чарли":

    Аз на симулатор мога и с прашка да ги свалям по два!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Иван

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "00359":

    Донякъде си прав, но след като е така защо надпреварата е в стелт производството. Това едно и второ след като е маркетинг защо Ф22 не се продава, че да им паднат разходите.
    Малко си отишъл в крайности. Все пак не се опитвай да бъдеш по-умен от фирми с огромен капацитет в областа като Lockheed Martin.
    Пуснаха ви пак една статйка тук от Факти и сте като шаранчето да пишете да им вдигате рейтинга.

    Коментиран от #32, #33

  • 32 00359

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    Далеч съм от мисълта да се правя на много умен, още повече пък да се сравнявам със инженери наети да работят за Локхиит... - Напротив! - Обикновено се опитвам да накарам да мислят малко по- розлично, особено хора, които дори не са ходили в казармата. Идеята ми е, че не трябва да се вярва толкова на един или друг производител. Дадох прости разсъждения на базата на факти! Ясно, е че самолетът е невидим само когато оръжията му са във фюзелажа. Факт е че и ракетите не са "стелт". Така както стана ясно, че руснаците имат проблем с невидимката от гледна точка на това да покрият кокпита, който излъчва. При тях също важи правилото, ако натоварят крилата с ракети стават видими. Предполагам знаеш, че Ф22 бе спрян от конгреса на САЩ не само за продажба, но и от производство! Прецени се че разходите за тази разработка са неизмерими с ползите, както и това че е много скъп за поддръжка. Явно преминаването към по- горно поколение ще се забави, понеже разходите са непосилни. Както стана ясно всички върхови самолети са в застой! - Нито Ф22, нито Юрофайтър, нито Пак- Фа се произвеждат като на конвеер. Китайците са друга работа! - Те продължават да наливат пари още в техният проект. Но така или иначе не се провя на много вещ, просто се опитвам да накарам хората да мислят преди да кажат видиш ли как няма нищо друго освен американското! - Това просто не е вярно!

    Коментиран от #37

  • 33 Borislav Popov

    7 3 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    Скоро американците коментираха че ерата на стелт технологиите се е изчерпала ! Всичко това остава във времето без особена полза! Само едни големи разходи.

    Коментиран от #34

  • 34 до Borislav Popov

    2 9 Отговор

    До коментар #33 от "Borislav Popov":

    То и вие русофилите кумоняги така оставате без полза във времето ама ето на - хабите живота …

    Коментиран от #35

  • 35 jforfk

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "до Borislav Popov":

    Не знам дали г-н Попов е ...фоб или ...фил, но статията, която той цитира е на "The National Interes". Да публикуват в него руснаци е, най-малко, силно съмнително. Значи не остава нищо друго освен предположението, че източника е американски.

    Колкото до въпросното учение самият факт, че не ни казват кой е победителя е ясно защо. Защото победител с голяма степен на вероятност е Ф22. Ако е 35-цата щаха да го кажат. Щото именно него смятат да продават, а не безспорно най-добрият изтребител на САЩ Ф22. Който американците пазят за себе си.
  • 36 Гостилничаря

    0 3 Отговор
    Както винаги бай Ганьо е по-компетентен от Локхийд. Чудна работа, как чичо Сам не ви е взел на работа та да му обясните какво е векторна тяга и стелт:-()!?
  • 37 jforfk

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "00359":

    Да ви допълня. Доколкото съм запознат при Ф22 няма вариант оръжията на крилата. Но Вие сте напълно прав: няма невидим. Невидим е в даден вълнови диапазон - см и дм вълни. В дълговълнов диапазон /метрови вълни/ си е съвсем видим. Нещо повече. Ако лети с радар в пасивен режим, като целите се търсят от АУАКС, самолета е невидим отново в съответните диапазони на радара. Но ако няма помощ от АУАКС и трябва сам да си търси целите /режим на активен радар/ си свети като фар през нощта. Край на невидимостта. Абсолютно същото важи и за Ф35. Но летателните характеристики на Ф22 са несравнимо по-добри. И затова се смята за най-добрият американски изтребител. При съчетанието на невидимост в определени диапазони на радара и много по-високи скорост, маневреност и таван на полета от Ф35.

    Коментиран от #41

  • 38 Шойгу

    2 2 Отговор
    И двата натовеца отстъпват на Су 35!
  • 39 Карлик

    1 0 Отговор
    Пич , уважавам това че искаш да накараш хората да мислят, но ти куца точно фактологията . Кокпита или фанара на руските самолети не излъчват, а отразяват и това не е единственият им проблем . Формата на ниско забележими те самолети се моделира като се използват суперкомпютри , а математическият апарат за целта е създаден именно от руснак в средата на 20-ти век . Именно неговият труд използват Локхийд за създаването на Ф 117 , но проблемът през 70-те е бил че тогавашните компютри и алгоритми са можели да работят само с прости геометрични фигури . Именно това моделиране е първият голям проблем на руснаците , Си -57 е красив и маневрен самолет, но с RCS 0.3 не е никак слабо забележими или поне е с постижение близко до Грипен и Тайфун .Радарите не могат да засичат топлина , това правят едни съвсем различни сензори , а в пасивен режим радарите засичат излъчвания , но не могат да целеуказват тъй като за определяне на разстояние до обект се използва доплеровия ефект , което е основен принцип в радиолокацията . Иначе си прав и не си прав за застоя в новото поколение самолети , японските , корейско-турските проекти , Ф-22 , както и до някъде Си 57 са определено в застой , но Ф 35 и китайците се развиват добре . Когато инвестираш в оръжие от ново поколение, трябва да имаш правилна концепция как ще го използваш . В този смисъл според мен най-добре се ориентира Китай , техният проект е най евтин и имат нужда от няколко десетки самолета , които могат да летят бързо и
  • 40 АлИен

    0 1 Отговор
    Руските, звездолети са най убави у вселената... кеф ти Дракон, кеф ти Андромеда... 7-ма ,,светлинна"!
  • 41 Санчо

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "jforfk":

    Човека е прав. На база общоизвестни данни ни подтиква да мислим не според подадената тенденция. А иначе всичко е измама. Или имат нещо от бьдещето или льжат(с намеци),че го имат. Гальм пряз,при воюня(Боже апази),не хиляди а стотици хиляди ще се бльвнат за дни. Освен ко ньмат кинти и..... ракетите и КРАЙ
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: