Last news in Fakti

17 Август, 2018 18:20 1 676 1

Спортна легенда стана премиер

  • имран хан-
  • пакистан-
  • наваз шариф

Имран Хан беше избран за министър-председател на Пакистан

Спортна легенда стана премиер - 1
Снимки: БТА/АР

Бившият шампион по крикет Имран Хан беше избран за премиер на Пакистан по време на гласуване в националния парламент, предаде АР. Вотът се проведе след парламентарните избори в Пакистан на 25 юли, на които партията на Хан победи.

Шейсет и пет годишният бивш състезател по крикет бе фаворит за премиерския пост. Негов единствен съперник бе Шабхаз Шариф, брат на бившия премиер Наваз Шариф. Хан получи 176 гласа, а му бяха необходими 172 гласа, за да бъде избран за премиер.

Новината за победата на Имран Хан бе приветствана от депутатите. Вероятно Имран Хан ще положи клетва като премиер още утре.

Въпреки че спечели изборите на 25 юли, партията на Имран Хан "Пакистан Техрик-и-инсаф" (Движение за справедливост) не извоюва достатъчно места, за да състави сама правителство. След вота през юли тя започна преговори с други партии и независими депутати, за да се състави коалиция.

Спортна легенда стана премиер

Победата на Хан на изборите на 25 юли постави началото на нова политическа ера в Пакистан, като сложи край на десетилетия на редуване на властта на партиите Пакистанска мюсюлманска лига (Наваз) и Пакистанска народна партия и на военните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.