Last news in Fakti

20 Август, 2018 12:04 12 516 11

Шокиращи подробности за срутилия се мост в Италия

  • генуа-
  • мост-
  • италия-
  • инженер-
  • срутил-
  • шокиращи-
  • рикардо моранди

Още през 1979 е имало индикации, че нещо подобно може да се случи

Шокиращи подробности за срутилия се мост в Италия - 1
Снимка: БТА/ AP

Нови шокиращи подробности за трагедията в Италия изплуваха на повърхността. Оказа се, че трагедията със срутилия се мост лесно е можела да бъде предотвратена. Над 40 души загинаха, а много други бяха ранени.

Част от моста до град Генуа пропадна и отне живота на десетки. Италианският инженер, проектирал конструкцията, още през 1979 година е предупредил, че нещо подобно може да се случи. Рикардо Моранди разкри пред телевизия RAI, че още преди четири десетилетия е предупредил за риска.

Тогава още инженерът е казал, че мостът се нуждае от постоянна поддръжка заради наслоената ръжда, предизвикана от корозията от морския въздух и замърсяването. Генуа е пристанищен град в западната част на Италия – на брега на Лигурско море.

Още през 1979 година, 12 години след отварянето на моста, Моранди вече е говорил за „добре известна загуба“ на съпротивлението на бетона – поради морския бриз, както и замърсяването, причинено от намиращия се наблизо завод за стомана. Той препоръчва нанасянето на епоксидна смола, за да се заздрави съоръжението. Голяма част от моста се срина на 14 август по време на буря, убивайки 43 души. Инцидентът доведе и до евакуацията на живеещите наблизо. Властите водят разследване за причините, довели до ужасяващия инцидент.

Шокиращи подробности за срутилия се мост в Италия
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плевен

    20 36 Отговор
    Е това вече е наглост по италиански.Проектира мост и предупреждава, че е опасен.Този направи за резил италианските конструктори.Вероятно вече е грохнал старец, и няма да понесе наказание.

    Коментиран от #2

  • 2 бля бля

    42 4 Отговор

    До коментар #1 от "плевен":

    Какво наказание ? За това че моста е бил без никаква подръжка ли ????

    Коментиран от #3, #4

  • 3 blqnko

    14 14 Отговор

    До коментар #2 от "бля бля":

    абе бля бля, кой прави мост и след 12 години казва, че може да падне....ти добре ли си..то да не временна постройка.
  • 4 нагло

    13 7 Отговор

    До коментар #2 от "бля бля":

    Проблемът е в архитекта, кофти проект с недомислици е довел до това. Освен всичко свидетели казаха, че моста постоянно са го ремонтирали! Когато една конструкция е сбъркана нищо не може да помогне, а това с епоксидната смола е меко казано смешно ! Въпросният "архитект" определено е наглец, щом си позволява да говори тия неща ! Жертвите, ще тежат на неговата съвест, но никой няма да върне загиналите !
  • 5 Нова вълна

    13 5 Отговор
    А за мен си е чиста терористична атака, която се опитват да прикрият. Само няколко дни преди - "Успение на Пресвета Богородица" се атакува ключово пристанище в Италия - с пътнически фериботи и круизни кораби, 40 дни по-рано се организира умишлен палеж в друго ключово пристанище в Гърция - отново с пътнически фериботи и круизни кораби.Всичко това се крие, за да няма отлив от туристи. Генуа и Рафина в туристически морски страни.
    А цистерната в Болоня??? А 2-та палежа в Лондон??? Нов вид тероризъм.
  • 6 Трифонов

    18 3 Отговор
    Както казах и преди, италианците са страшни измамници - безхаберни, мързеливи и безумно нагли. Всичко след инцидента се развива точно както би се развило в България. Проверки щели да започнат на всички мостове, проверки на всички пътища... глупости страшни. Появяват се най-различни измислени герои да обясняват за причините за срутването, предупреждавали били, ама никой не ги бил чул... Като се обърна колата и изпоумряха няколко десетки хора, се сетиха да проверяват. Изобщо все едно нашите палячовци слушам. И понеже съм работил с италианци... точно такива са - цигани, като нас, ама с много по-голямо самочувствие, което използват главно, за да скачат по-смело от нас в много по-мащабни измами!!! И затова ми е много смешно някой като ми заговори колко велики инженери, конструктори и техничари имали. Имат... тук-таме, ама това, че могат не значи, че биха го направили. Лайт мотивът им е точно, като на нашите "бизнесмени" - ако от една стока или услуга са спечелили 100 единици, то абсолютно задължително е да влошат качеството и да вдигнат цената. И това упражнение се повтаря до тогава, докато съответният бизнес бъде съсипан!!! Точно като у нас!!!
  • 7 Ужас

    11 1 Отговор
    Италианците били такива, италианците онакива, българите такива, българите онакива. Стига с тези махленски обобщения...
    А за американците нещо да кажеш? Нали на тях също им рухна мост преди известно време.
    По-добре си проверете в чичко Гугъл, кои държави са най-застрашени от тероризъм и ще видите, че Италия и Франция за 2018 водят класациите.
    По-добре не ходете на места, посочени за рискови, на големи християнски празници и в дните около тези празници. Тази година - 13.08 в Генуа, миналата година - 17.08 в Барселона, 2 дни преди 15.08. и 2 дни след 15.08... Много странно съвпадение...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Explorer

    1 0 Отговор
    Преди 4години минах за пръв път по този мост и ме беше страх като минавах и го гледах колко е паянтов и зле направен!Още тогава имах чувството,че ще падне!
  • 11 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Целият проблем е КОНЦЕСИЯТА....по -точно в неолибералният Капитализъм...Още по точно в ПОДЧИНЕНИЕТО на всяка дейност ЗА ПЕЧАЛБА И ОТТЕГЛЯНЕТО НА ДЪРЖАВАТА като,,озаптяващ фактор>>>>>Просто ЗАКОН НА Маркс---при 10%печалба КАПИТАЛЪТ прави НОРМАЛНИ НЕЩА ,при 30%--ЗАЕБАВА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ--При 100% печалба---нищо не може да го спре.....И това тъпо понятие --,,НИСКОБЮДЖЕТНИ ФИРМИ,, Е НАЙ ГОЛЯМОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО за думите ми...А примери колкото искате/този е най пресният/,а един от първите е с ОТВОДНИТЕЛНАТА СИСТЕМА НА Лондон/Маргарет Тачър/ я отдава на концесия и след 10 години ПРОВЕРЯВАТ----О УЖАС...НИЩО!!!!!!НИЩО!!!! не е изпълнено по тъпите ДОГОВОРИ....А тази система от КАНАЛИ И ШЛЮЗОВЕ ГРАДЕНА 300 ГОДИНИ!!!!гарантира безопасността на Лондон.....С мо погледнете НАС---40Г!!!!НЕ ПОДДЪРЖАТ ВИАДУКТИТЕ!!!!!!А уж при комунизма се СТРОЯЛО С НИСКО КАЧЕСТВО.....!!!!Ми добре,защо не правите ремонт на АМ,,ТРАКИЯ,,СЛЕД 40 Г!!!!????
Новини по държави: