20 Август, 2018 13:25 3 141 64

Ердоган: Искат да ни поставят на колене

  • турция-
  • лира-
  • криза-
  • народ-
  • реджеп ердоган-
  • колене

Турция има силата и способността да преодолее кризата, заяви президентът

Ердоган: Искат да ни поставят на колене - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Турският президент Реджеп Ердоган определи кризата с турската национална валута като атака срещу икономиката, не по-различна от нападение срещу националния флаг или призива за молитва, предаде „Ройтерс“.

Ердоган каза това в обръщение в навечерието на мюсюлманския празник Курбан байрам. "Атаката срещу нашата икономика няма никаква разлика от директно нападение срещу нашия призив за молитва или националния ни флаг", изтъкна президентът. В словото си, записано предварително, Ердоган каза, че целта на валутната криза е да постави "Турция и нейния народ на колене". По думите на президента Турция има силата и способността да преодолее кризата.

Турският народ, благодарение на способността си да бъде единен в добри и лоши дни, да се обединява, да действа като едно сърце и един юмрук, е успял в продължение на хиляди години да остане на крака, посочи Ердоган, цитиран от турската телевизия НТВ. Благодарение на това през последните години бяха елиминирани всяко нападение, опит за преврат, заговор. Днес отново народът показва същия си добродетелен подход, добави той.

Междувременно стана ясно, че Централните банки на Катар и Турция са подписали споразумение за размяна на валута, за да осигурят ликвидност и подкрепа за финансовата стабилност. Емирът на Катар одобри този месец пакет с икономически проекти, инвестиции и депозити за Турция, давайки тласък на турската национална валута, засегната тежко от финансова криза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 444

    10 11 Отговор
    В последно време турците изтичаха през медиите, контролирани от катарското правителство, че Ердоган ще пусне пастор Андрю Брансън. Макар че това е стъпка в правилната посока, не е достатъчно. Играта се промени и турският президент не го разбра. Условията и правилата се промениха. Турция трябва напълно да промени линията и да се върне унижена, след като е разпуснала съюза с Русия и Иран. В противен случай няма шанс отношенията с Америка да направят възможно най-малкото подобрение. Вече Съединените щати и Израел напредват без Турция, която са се противопоставили срещу тях ...

    Коментиран от #2

  • 2 МинФин

    18 20 Отговор

    До коментар #1 от "444":

    Никого няма да върне Ердоган. "Пасторът" е шпионин, доказано е от турските специални служби и затова два състава на турски съд забраниха освобождаването му.
    Колкото до икономиката - Турция ще се оправи и без сащ. Тя вече тръгна да се оправя, а задокеанските спекуланти ще загубят яко.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 444

    12 7 Отговор

    До коментар #2 от "МинФин":

    Турският президент и никой друг няма да носи крайната отговорност за състоянието на турската икономика Скоро страната му ще се превърне в "контролирана държава", тъй като ще трябва да се консултира с кредиторите си, преди да вземе решение за държавните разходи. Турция ще прибегне до МВФ и няма да може да похарчи милиарди, за да купи оръжие без одобрението на кредиторите, нито да похарчи два пъти за дворците и фиестите на Ердоган, нито да покрие невероятните разходи на държавните си компании, като например Turkish Airlines и да губи стотици милиони долари всяка година...

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 МинФин

    11 12 Отговор

    До коментар #4 от "444":

    В нищо няма да се превърне. Турция има предостатъчно резерви. Обаче щатите окончателно загубиха влияние в целия регион, руснаците спечелиха и Средиземно Море, а Турция е много вероятно да мине в групата на свободните държави.

    Коментиран от #9

  • 7 Валя

    10 9 Отговор
    Призивът за молитва е призив за самоунижение,не се кланяйте на завистливи богове,тяхната диктатура е по-лоша и пагубна дори от политиката
  • 8 Груьо

    12 9 Отговор
    Не знам как ще могат да се оправят лесно турците. Русия е огромна откъм ресурси, нефт, газ и други природни богатства. Може сама да произвежда и задоволява вътрешния пазар с зърнени култури и т н
    Не съм много запознат с турската икономика, но само а туризъм и баклава трудно ще стане.

    Коментиран от #19

  • 9 444

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "МинФин":

    Също така ... Анкара никога не е изпитвала никаква форма на натиск от страна на Запада да обмисли възможната цена, която би имала, ако продължи да притежава незаконно територия на Кипър и да запълни окупираните места със заселници ...
  • 10 999

    13 10 Отговор

    До коментар #3 от "касапина":

    Ердоган не е клякал, пред Путин! Това, че стигнаха до разбирателство, не означава , че Ердоган се е молил. Ердоган, през ден тегли майни на Сащ .. мислиш ли, че ще се моли .. като се има предвид, че Израел е най-големия васал на Сащ, лижеш някой чаати на Сащ и напредваш, Турция отказва да е васал на когото и да е , турците ако нямах чест до сег одавна да са пуснали пастора, но Турция няма да позволи да бъде унижена от Сащ .. Турция да не е България, че да кляка, ляга и др. както на Русия, така и на Сащ .. можете поне да научите как се брани нациолнален интерес, че нещо сте я закъсали от към интересите на България.
  • 11 Пейо

    11 9 Отговор
    Турция отдавна не е зависима от задокеанската кочина. Зависима е от ЕС, но не и от Кочината.
    Проблемът в момента се нарича МВФ, но той е в процес на отстраняване. Турция минава в групата на свободните независими държави.

    Коментиран от #14

  • 12 добрият самарянин

    10 6 Отговор
    Ерата на растежа с заеми е свършила. Турция без западни заеми, капитал и инвестиции не съществува. Те държаха Турция голяма, давайки й храна и вода и достъп на запада, като противотежест на Русия и ислямско-ориенталския свят. От момента, в който избере да стане техен съюзник, те вече не се нуждаят нито от великолепна, нито от добре поддържана Турция. СЛЕДОВАТЕЛНО ...

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Онур

    12 19 Отговор
    Да живее Турция! Велика Турция!
  • 14 Хасан

    10 6 Отговор

    До коментар #11 от "Пейо":

    Турция няма дългове към МВФ

    Коментиран от #16, #33

  • 15 даамане

    9 7 Отговор

    До коментар #12 от "добрият самарянин":

    Турция не се нуждае от колониални кочини.
    Има огромен световен пазар, кочините са 4 и 24 колонии от 205 държави в ООН.

    Коментиран от #21

  • 16 Пейо

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Бутат я да има.
  • 17 Хасан

    12 7 Отговор

    До коментар #12 от "добрият самарянин":

    ...и тогава Турция си търси нови приятели сред китайци,руснаци,иранци...Китай има огромен резерв от долари,Русия огромен резерв от газ и петрол

    Коментиран от #18, #36

  • 18 добрият самарянин

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Да, те имат. Ти нямаш.

    Коментиран от #52

  • 19 Синаноолу

    9 6 Отговор

    До коментар #8 от "Груьо":

    турците вече имaт летящи тирове ,тяхно производство ,пълни догоре със локуми изнасят яко за запада, големи пари падат от тях.
  • 20 варианти много

    7 2 Отговор
    ''Искат да ни поставят на колене''-а защо не и на стойка Г-е.
  • 21 zonk

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "даамане":

    Има огромен световен пазар от който повече внася от колкото изнася, докато със запада, от който ти не сe нудаеш, е точно обратното. Ай сега, почивката сверши, бегай да пазиш козите.
  • 22 Без име

    7 12 Отговор
    Радвайте се, че комшията ви в момента има проблеми, въпреки че е временна буря , радвайте се, защото когато имате зор отивате да се молите на Ердоган както Турски поток примерно, милвате се, жалвате се и така докато докопате това , което искате и после чао, и се криете като мишки зас ъглите, но нищо .. Турция , е силна и със вашата подкрепа , и без вашата покрека макар и само морална, утре други ден както се радвате , че Турция ви даде тръба от Тураки поток, да не се чудите къде остана тази тръба, после вашият пилот на самолет, а исках да кажа президент ще отиде на килимчето на Ердоган, пак да се моли или вашият пожарникат, а исках да кажа премиер.

    Коментиран от #26, #30, #32, #43

  • 23 спасителна програма

    4 2 Отговор
    ааах, гърция излиза, безработица ме очаква, ааах...момент, а турция, ехехех, турция...турция, гел, гел, гел бурда бе, гел, гел
  • 24 no fes no problem

    6 7 Отговор
    Квичи домуза долен усеща че идват да го колят.Чичо Доналд е наточил ножа и ще има свински курбан.Скоро и кюрдистан ще има защото САЩ искат верни сьюзници а не мазни фесове които гледат да им забият нож в гърба.
  • 25 Osman

    11 13 Отговор
    Брей тез българчета от всичко разбират пък са най бедни и гладни. Ама така е като са некадърно племе

    Коментиран от #27, #28, #29, #31, #39

  • 26 CIA

    12 6 Отговор

    До коментар #22 от "Без име":

    Турция се държи като надут пуяк.Много се дуе но като го подгонят се свива и бяга.Слаба зависима от САЩ и ЕС икономика масово неграмотно население живеещо в 15 век.Избраха да ги ръководи неграмотен ислямист...ето и резултата.Тепърва ще се развива ситуацията и може да се стигне до автономия и дори държава Кюрдистан.На САщ не им трябва голяма държава правеща проблеми.Ирак е пример и той беше създаден от САЩ нп Садам си повярва....Сега Ердогрух се надува и ще го спукат.
  • 27 Морт Мерт

    14 4 Отговор

    До коментар #25 от "Osman":

    Няколко мангала пълните сайта с лъжи и гнусотии, трябва ни нов Тодор Живков, и работа за вас в урановите рудници.
  • 28 ха ха

    11 5 Отговор

    До коментар #25 от "Osman":

    Бяхме най бедни сега са фесчетата.А за кадърност не говори защото от турците по просто племе в Европа няма.
  • 29 касапина

    9 5 Отговор

    До коментар #25 от "Osman":

    Гладни Българи няма, има гладни Български помако-турци и цигани.
  • 30 понякога фактурите позакъснява

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Без име":

    Като заговори за тръби...казват,яка тръба с газ идела от Катар....,ама на Владимир не му отървало...Пък защото Ердоган се направи на хитър,като стадо куци лисици,прибягали поне веднъж през капана и се забърка с Владко,то сега и на него ще-не ще не му е отърва.....И какво да прави-ходи да гони терористи и да мачка силния американски долар и то съвсем случайно,точно по трасето на катарската тръба.Ти да видиш съвпадения и изпълнения!Ама хора умират там!Хора!
  • 31 Брях

    8 4 Отговор

    До коментар #25 от "Osman":

    Щом не съм миризлив циганин като тебе се чувствам отлично и всичко ми е наред
  • 32 Трол

    10 5 Отговор

    До коментар #22 от "Без име":

    Ще се радвам и още как! Нас не ни гледай, ние сме мижитурки в политически аспект дори и в регионален/Балкански план. Нас ни управляват НПО-та, сенатори и посланици. До това дереже ни докараха нашите политици-червени, сини, зелени! Общо взето производни на БКП и техните наследници крадящи, като за последно! Вие надскочихте себе си! Бяхте една от най-бързо развиващите се икономики! Вашия Султан ви даде самочувствие! Но първите сигнали за "афифа" ви беше свалянето на руския самолет. Путин ви показа, как се прави политика и Ердо се затърча до Кремъл! Искахте да играете в първа дивизия в глобалната политика, но и Тръмп ви показа къде ви е мястото! И ако не му клекнете ви чакат лоши времена! Мразя ви, защото Ердо спомена едни български земи, че са му на сърцето, ще перефразбирам едно стихотворение-"беним ичин, калбимде йер вар"! Ей за това ви мразя и се радвам на нещастието ви! Борете се за вашето достойнство, но не поглеждайте към нас!
  • 33 Синаноолу

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Запада вече не се нуждае от турция ще я остави на произвола и на комшиите ,НО ПЪРВИ ЩЕ ОТХАПЯТ НАЙ ТЛЪСТАТА ХАПКА КЮРДИТЕ.
  • 34 факти

    9 1 Отговор
    Турция има сериозен частен дълг към чужди банки в твърда валута. Сериозна е и уплахата на инвеститорите и на кредиторите в Турция, че с тази нездравословна политика, може би, няма да успеят да си върнат парите. От началото на годината някои макропараметри на турската икономика започнаха да се влошават. Това не беше добра новина за Ердоган. Той влезе в конфликт с тогавашното ръководство на Централната банка, която искаше да повиши лихвите, за да може да укроти надигащата се инфлация следствие на гигантското стимулиране на икономиката от страна на държавата, за да може електоратът да бъде доволен преди изборите. В резултат на това лихвите не бяха повдигнати до степен да се укроти инфлацията, която е близо 15% и върви нагоре, въпреки че целта е 5 на сто. Това разклати доверието на инвеститорите и започна бягство от лирата.
  • 35 Ал Муслим

    11 5 Отговор
    Мюсюлманите са лицемери ядат свинско и пият ракия а казват че не го правят
  • 36 ime

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    И размитат да ги дадат точно на турците, държава вече неатрактивна за капиталовложения.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 999

    6 7 Отговор
    Що не си гледате собствената мизерия, Турция ще се оправи, винаги го е правела, ама вие паднахте под 7 милиона, защото сте много развита във всяка област, не е като да сте най-бедната и корумпирана държава в ЕС, гладния българин тръгнал акъл да дава на Турция, като се има в предвид, пе няма дори 1/3 от това което има Турция. Ако Сащ и Германия си дръпнат от България фирмите и заводите, и да разчитате на българските фирми, от глад ще умрете .. поне работната ръка в България е най- евтината, че Германия поне малко инвестира в България .. Нали сте много велики, защо бягате от България и отивате да робувате в чужбина, нали сте добре, турците били най-неграмотното племе, аз не виждам и в България само вишисти да има, за това масово незнаете кой е Левски, Ботев и др подробности, щото сте много грамотни, в Германия бачкате като общи работците защото сте най-грамотната нация на света, за това нямате армия, икономика, образование, здравоопазване и др. щот сте много грамотни, оправили сте България, че почнахте и света да оправяте .. трагедия ..

    Коментиран от #41

  • 39 спасителна програма

    5 3 Отговор

    До коментар #25 от "Osman":

    след тая зима османсо, нито сомалийците няма да гладуват толкова много колкото турците. но голяма работа, аре бе, имено, за какво ви е храната щом имате аллах, пфу
  • 40 Баба Ванга

    11 4 Отговор
    Туркия ке падне !

    Коментиран от #42, #45

  • 41 ОлигУфрен

    11 4 Отговор

    До коментар #38 от "999":

    А ако САЩ и Германия си дръпна фирмите и инвестициите от Турция? Казваш българите бягали на Запад! Ми къде е най-голамата турска диаспора бе серсем? От утре ви почва Байряма, я иди на магистралата да видиш кои се притърчат към Турция, в комплект по 5-6 автомобила! Погледни първо вмирисаните си чорапи, и после гледай в боксерките ми! Току виж си видял чудо!

    Коментиран от #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Салам Алеко

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Без име":

    Колко пъти ти казах? Тръбата през Гърция не минава! Никой няма да се моли на Ердо, той сам ще се помоли!
  • 44 ДОМУЗ

    6 2 Отговор
    Защо Перчемът кеичи толково многобза този пасторрр????
    ЯВНО СИ Е ШПИОНИН И ЗНАЯТ КВО ГО ОЧАКВА.
    Ще бъде добър джендър в турски затворр.
  • 45 1453

    4 7 Отговор

    До коментар #40 от "Баба Ванга":

    Ванга отнякъде е чула предсказанията на Мохамед и ги копира. Никога и никъде не е предсказано, че Турция ще падне, а точно обратното.
  • 46 Мюслюманоф

    4 12 Отговор
    Помак турчин , Ама не е бугарин .
    За нас достоинството е на първо място.
    Няма да бъдем прошляци никогаш кат вас.
  • 47 Хасан

    3 10 Отговор

    До коментар #41 от "ОлигУфрен":

    Ако Сащ и Германия се дръпнат ще дойдат китайци,корейци и японци..това е бизнес..никой не идва за едните ти очи

    Коментиран от #48

  • 48 ОлигУфрен

    7 2 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    Може и най-вероятно. Но що си мислиш, че американците не са го отработили този вариант? А и докато дойдат, кой ще издържи, Ердо или каубоите? Много питанки и чуденки! Дано Турция да издържи. Като гледах клиповете с горенето на еднодоларовите банкноти и мачкането на рекламната кутия на Айфона, защото като го хвърлиха на земята се раздели на панел и екран и един обърна за момент панела и се видя,че е изкорубен, веднага го върна в първоначалното му положение. Това ако е геройството, бетер Кадафито и Садам ще бъдете.

    Коментиран от #55

  • 49 Путкин

    7 0 Отговор
    Ернасран не само е на колене ами вече е Удупен! Тръгнал да плаши САЩ! С гол гъЗ даралеж да мачка!

    Коментиран от #54

  • 50 Серьожа

    5 0 Отговор
    Туркия никой не я иска за съдружник щото вече е бита карта, пък и никой не си търси беден съдружник а туркия няма какво да предложи!
  • 51 1345

    4 1 Отговор
    И тоя смешник ще свърши като кадафито ,на парчета,че да няма гроб.
  • 52 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "добрият самарянин":

    Парите и петрола като стоят като резерв не се умножават ..и им трябва партньори
  • 53 МВФ и СБ

    3 1 Отговор
    Айде бе ,Ернасранчо, айде...гули..гули..гули...Гърцията я спасихме,ти си сега наред ...гули..гули...гули ...наш откога чакаме Турция ЕООД да я спасяваме.....и ша га спасим,благодарение на тебе....айде влазяй по-бърже у програмата ,че машинките за стрижене вече са пуснати и подгряват...

    Коментиран от #56

  • 54 ФАКТ

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "Путкин":

    Не е добре кучето да хапи ръката която го храни,аз убих едно подобно,не знам турция какво я чака, много бурно протичет там нещата, миришe ми на турска пролет.
  • 55 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #48 от "ОлигУфрен":

    Ех бе човек ..целта на това занятие е да има спад,на акциите на Ейпъл ...Турция е 80 милионен пазар ...и всяка паника на борсата ще удари акционерите
  • 56 Хасан

    1 6 Отговор

    До коментар #53 от "МВФ и СБ":

    Един милиард мюсюлмани са зад Турция ..няма страшно....

    Коментиран от #57, #58, #60, #64

  • 57 МВФ и СБ

    3 0 Отговор

    До коментар #56 от "Хасан":

    ...Ухааааа...колкото повече-толкова повече...нема да са плашиш,куче,ша острижем и тех...муххахахааа!!!!!!!
  • 58 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #56 от "Хасан":

    Арабите мразят турците те се делят там на някаkви секти чувал съм го лично от араби, че мразят турците.

    Коментиран от #59

  • 59 касапина

    4 0 Отговор

    До коментар #58 от "гост":

    Най мощните Иран и Саудитска Арабия също ги мразят
  • 60 МВФ и СБ

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "Хасан":

    ...па ти си пекан ,ако можеш -доведи и още добитък за стригане-па на тебе,като на наше куче-комисион ша ти дадеме!!!!

    Коментиран от #61

  • 61 НИНА

    5 1 Отговор

    До коментар #60 от "МВФ и СБ":

    Никой не обича турчолята
  • 62 хубавото

    4 0 Отговор
    в цялата история е , че турция окончателно отряза пътя си до ес както и това да получат безвизово пътуване. освен това америка се усети , че не може да разчита на тях . сега турците ще трябва да търсят нови приятели ...китайците например с радост ще изкупят турция , руснаците...путя не вярва на мюслитата...както не вярва и на чеченците например но ще ги използва за целите си. а арабите не понасят турците....та нещата добре се нареждат
  • 63 Гост

    2 0 Отговор
    Не искат да Ви поставят на колене, а искат да ТЕ поставят на колене! Обаче като се оака работата е много удобно и лесно множественото число. За съжаление покрай дивото гори и... Да!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: