20 Август, 2018 16:47 1 884 1

Тачи и Вучич искат да "боснизират" Косово

  • албин курти-
  • косово-
  • александър вучич-
  • хашим тачи
Тачи и Вучич искат да "боснизират" Косово - 1
Снимки: Shutterstock

Лидерът на опозиционното косовско движение "Самоопределение" Албин Курти заяви, че президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич имат намерение да "боснизират" Косово, предаде агенция МИА.

Курти коментира, че двамата президенти ще се опитат да осъществят този план с формирането на Съюз на сръбските общини в Косово.

"Боснизацията не беше реализирана с пряко изразено намерение, а с искането за разделяне на Босна или размяна на територии между Сърбия и Хърватия. НАТО извлече поука от войната в Босна и се намеси в Косово срещу Югославия на Слободан Милошевич. Ние трябва да извлечем поука от босненския мир и да се намесим срещу "Съюза" на Тачи и Вучич", написа той.

След войната от 1992-1995 г. Босна и Херцеговина беше разделена на две административни единици - Република Сръбска, населена главно с етнически сърби, и Мюсюлманско-хърватска федерация, в която живеят предимно етнически хървати и босненски мюсюлмани.

Сръбският президент Александър Вучич от известно време открито представя идеи за разделяне на Косово. Като една от възможните опции се посочва връщането на северната част на Косово, където живеят главно сърби, в границите на Сърбия.

Тачи и Вучич искат да "боснизират" Косово

На тези идеи незабавно отговори косовският президент Хашим Тачи, който публично пласира по-различен сценарий, като каза, че Прешевската долина, в Южна Сърбия, където мнозинството от населението са албанци, в бъдеще ще е част от Косово.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гришата

    0 3 Отговор
    Ми, брао!