21 Август, 2018 11:08 3 522 16

Иран плаши с първия си боен самолет (ВИДЕО)

  • иран-
  • боен самолет-
  • хасан рохани-
  • коусар

"Коусар" разполага с компютърна система за балистични изчисления и многоцелеви радар

Иран плаши с първия си боен самолет (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Иран представи на военен парад в Техеран първия си боен самолет. Това става ясно от кадри, разпространени от държавната телевизия, предаде AFP.

Телевизията показа президента Хасан Рохани, седнал в кабината на изтребителя "Коусар" в деня, когато Иран отбелязва националния ден на отбранителната промишленост.

Според агенция "Тасним" това е първият самолет, изцяло разработен и произведен в Иран. Той спада към четвъртото поколение реактивни бойни самолети, разполага с компютърна система за балистични изчисления и многоцелеви радар.

Летателният апарат е тестван успешно, предвижда се и демонстрационен полет.

Министърът на отбраната - бригаден генерал Амир Хатами, заяви наскоро, че Иран се стреми да подобри балистичните възможности на бойната си техника, за да отвърне на "заплахите" от страна на Израел и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозеф

    5 21 Отговор
    Тия па мушмороци!
  • 2 гост

    7 22 Отговор
    Честно , колко трябва да си тъп или да правиш другите на тъпи , за да твърдиш , че умрялата държавичка Иран може да "произведе" нещо дори близко до самолетите дори на Китай , да не говорим за нещо повече !!! Най-вероятно в Йерусалим ще умрат от смях , ама може точно това да си мисли тоя смешник , то и без това само за волята на аллах се надява !!

    Коментиран от #8

  • 3 Иван Бонев

    27 5 Отговор
    Тия били мушмуроци а , ние какви сме тогава !? Какво ние имаме наше , произведено тук от наши специалисти в услуга на България ? Все се смеем на другите но , невиждаме себе си
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 касапина

    9 12 Отговор
    Мюсюли и техника е равно на голям смях
  • 6 гост

    6 9 Отговор
    Плаши само гаргите, представете си как обясняват на мангала, на тъпия си език.
  • 7 гост

    7 10 Отговор
    Аборигени и квантова механика ...
  • 8 Иван

    18 4 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    "Умрялата държавичка" Иран не е толкова умряла и въобще не е "държавичка", а солидна държава. Между другото, Китай достигна сегашните си нива на разработки чрез копиране на чужда продукция и обучение на инженери в САЩ и други западни държави. Ноу-хау-то на китайците дойде от смесените фирми с могъщи производители от Запада в Китай и чрез икономически и промишлен шпионаж. Вероятно Иран са едно 50 години зад тях, но започнаха да развиват собствено производство самолети, също имат много инженери на Запад и постепенно, чрез контакти с Китай и други държави, е твърде възможно да намалят изоставането си и представят прилична продукция. Пакистан така стана ядрена държава - с китайски технологии. Проблемът винаги са били санкциите и забраните, с които Иран е обсипван, защото не е лесно да правиш каквото и да е в условията на невероятен недостиг (сигурно си го почувствал преди време в магазина с недостигащата заплата). Сега, ако и ние в България си правехме всичко сами, парите ни не изтичаха в чужбина за чужди стоки и услуги, имахме инженери и възможности - сигурно щяхме да си ползваме българските автомобили, българските печки, перални, телевизори, кафеварки, телефони... Западът те прави готованин и консуматор, кара те само да ползваш неговото и по този начин да му плащаш непрекъснато, вместо ти на свой ред да произвеждаш и да му продаваш...
  • 9 Иванов

    8 13 Отговор
    Дано да хвръкне. Могат до го тестват, като космическата си ракета с пилот- дива гъска. Като тръгне да пода, гъската си отваря люка и продължава на собствените си криле. Тези гъски ги дресират в Москал, в Космогалактическите сили, а тези от тях, които не се подлагат на обучението ги изпращат у нас да грачат срещу Запада.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Дидо

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "Иванов":

    Пак не си пил лекарствата и се излагаш
  • 11 На всички

    5 2 Отговор
    Е ясно що за самолет ще е това, но браво на иранците! Това е вярната посока.
  • 12 Дядо

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Иванов":

    Намери си някаква работа ,че с тази малка пенсийка , единственото ти развлечение явно е писането на тъпи коментари .
  • 13 коментарче

    5 1 Отговор
    И те като руснаците.Вадят самолети с 30г. закъснение и си мислят, че са наваксали.

    Коментиран от #14

  • 14 без аналог

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "коментарче":

    ми те дори не са 30 г. , това нещо е нещо средно между Ф-5 и Ф-20 с двигатели от МиГ -29 . Иран има в наследство от Негово Величество Шахът доста самолети Ф-5 , които вече са доста старички . Въпреки това е наистина голям успех за иранците , защото не са много страните в света , които могат самостоятелно да произведат що годе адекватен боен самолет в условията на ембарго , а дори и поддържането толкова години на самолети като Ф 14 си е невероятно постижение
  • 15 Наблюдател

    4 2 Отговор
    Всичи руски проксита от Ким до боклуците задунайски еничари плашат с нещо. Взимат пример от най-големия плашипутарник кремълското джудженце.
  • 16 Аеро

    1 0 Отговор
    Изцяло ирански ама друг път , разработен от китайски инженери