21 Август, 2018 11:50 1 700 3

Тайван загуби още един съюзник

  • тайван-
  • салвадор-
  • тайпе

Салвадор скъса дипломатическите отношения с Тайпе и призна Китайската народна република

Тайван загуби още един съюзник - 1
Снимка: БТА/АР

Президентът на Салвадор Санчес Серен обяви в реч, предавана по телевизията, че правителството му е скъсало дипломатическите отношения с Тайван и е установило същите с Китайската народна република, предаде Reuters.

Тайван също обяви, че е скъсал дипломатическите отношения със Салвадор, защото централноамериканската държава се е готвела да установи отношения с Пекин. Съобщавайки за това, тайванският министър на външните работи Джоузеф Ву изрази "съжаление за бруталните действия на Китай".

Сега политически изолираният Тайван има само 17 официални дипломатически съюзници в света. Тайpe има правителство от 1949 г., когато китайските националисти избягаха на острова след като загубиха гражданската война срещу комунистите в Китай. Пекин смята Тайван за част от китайската територия.

Документ за установяване на дипломатически отношения е подписан от външните министри на Китай и Салвадор в Пекин.

През последните две години Китай отне на Тайван четирима съюзници - Гамбия, Сан Томе и Принсипи, Панама и Буркина Фасо.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя с Ху.

    10 3 Отговор
    Еее как може така ? Сащ , санкции бързо , тия взимат самостоятелно решение , санкции и може и някой преврат да им спретнете да се научат кой командва . Да гледат и се учат нашите дебили управници как страни от "третия " свят са по независими във външната си политика .
  • 2 Така ще е

    1 0 Отговор
    За съжаление колкото и да са развити и макар да изнасят 10 пъти повече на глава от населението от континентален Китай няма как да се конкурират с държава с 60 пъти повече население но все пак повечето държави имат дипломатически отношения макар и да не ги признават за 2ри Китай

    Коментиран от #3

  • 3 Цеци

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Така ще е":

    Ес Русия и Сащ трябва да подкрепят Тайван и да балансират китай за да може да има мир и просперитет