21 Август, 2018 20:00 16 293 45

Македония може да изчезне след 10 години

  • македония-
  • историк-
  • изчезне-
  • българия-
  • благой атанасовски-
  • митко манджуков

Македония съществува от 1944 година, заяви друг македонски историк

Македония може да изчезне след 10 години - 1
Снимка: Shutterstock

Македонският историк Благой Атанасовски ни моли да приемем българската версия на нашата история, за да бъдем в хармония със съседката си, коментират в редакцията на скопското електронно издание Express.mk.

„И само ако македонските интелектуалци, историци, политици и македонският народ приемат историческата истина, че македонската политическа нация е създадена през 1944 година като смес от геополитическите обстоятелства и условия, и че преди това историческите дейци, революционери, интелектуалци и учени, са тясно свързани и преплетени с българската национална тъкан - тогава ще можем да се срещнем по средата и да разговаряме като двама цивилизовани съседи", пише историкът в своя рубрика.

Междувременно в интервю за хърватския ежедневник Express академик Митко Манджуков, член на Македонската академия за наука и изкуство (МАНУ)и един от класиците на македонската литература и политически ангажиран интелектуалец, предупреди, че Македония може да изчезне в следващите 10-20 години, предаде „Фокус“.

По думите му тя може да бъде поделена между България и Албания. Коментирайки договора за името с Гърция, Маджуков заяви: „Настоящото „споразумение" е безусловна и непоправима капитулация. За нас срам, ние, македонците, трябва да се запитаме дали изобщо заслужаваме държава, дали сме достойни за това, знаем ли какво тя означава? Това е може би единственият случай в световната история, в който някой се отказва от името си, от правото си на съществуване, от своята история, от своя народ и диаспората. От държава с ограничен суверенитет, с този срамен договор, в допълнение с Тиранската платформа и в тясна връзка с договора за „добросъседство" с България, Македония се превърна в държава без суверенитет, която ще изчезне през следващите 10 или 20 години и ще бъде разделена между България и Албания или между Сърбия и Гърция. Езикът беше първият, който бе ударен, последният удар също ще бъде срещу него. Очевидно е, че нашите лингвисти има какво да обсъждат на техните симпозиуми".

Според Мандужков след това на дневен ред отново ще дойде законът за употребата на езиците. "Той ще върне старата пропаганда в Македония, когато цели градове и села бяха принудени да говорят на език, който въобще не бяха чували. За мен сегашното поведение на албанците е изненада. Става въпрос за езиков империализъм, когато чужди територии са били завладявани или гарантирани чрез пряко разпространение на езика. Македония не може да оцелее в условие на двуезичие, защото вторият официален език ще стане първи в международната комуникация, а първият ще бъде унищожен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А стига бе

    62 3 Отговор
    Нема бре...как ще изчезне----македонската семка отдавна е и на Луната....

    Коментиран от #8

  • 2 Бесен Язовец

    96 7 Отговор
    Браво но човека, то и в Македония имало разумни историци !

    Коментиран от #25, #26

  • 3 Петър

    68 5 Отговор
    Нема бе, да си подават молба за членство в България и всичко ще наред.
  • 4 Иванов

    34 18 Отговор
    То добре, че България не изчезва така като гледам 10 год.. да много за нас

    Коментиран от #13

  • 5 Bubbles

    94 15 Отговор
    Македония е БЪЛГАРСКА област, а македонците са БЪЛГАРИ!
    Никаква подялба с албанските цигани, да си стоят в катуна който наричат държава, а ако някога България си върне македония, то всичките шиптъри и албаноподобни трябва да се изселят незабавно!

    Коментиран от #6, #18, #19

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Горд Българин

    82 7 Отговор
    Тази географска област Македония е била и ще винаги ще бъде БЪЛГАРСКА, а промитите мозъци там са най обикновени македонеещи се българи.
  • 8 MACEDONIA

    16 21 Отговор

    До коментар #1 от "А стига бе":

    След. тях ние сме наред. Дай още от сега бат Сали и Кънчев за минидтър и президент.
    Незнам кого да турим министър на икономиката и финансийите .
    Я най добре цар Киро, има замах и произеежда фашлива ракия и ден и нощ свадби. Ядене и пиене до последна глъдка и последния аломиний
  • 9 Николай

    31 5 Отговор

    До коментар #6 от "Бат Саше":

    Кой те е питал за мнението ти? Искаме цяла Македония, защото ни принадлежи, а това ти какво искаш не е важно

    Коментиран от #10, #11

  • 10 MACEDONIA

    1 33 Отговор

    До коментар #9 от "Николай":

    Кач бурдан бе!!!!! Бегай легай
  • 11 Бат Саше

    25 4 Отговор

    До коментар #9 от "Николай":

    То и теб никой не те пита, пък се изказваш. Иначе и аз я искам цялата, но в случая няма значение ти какво искаш, защото просто няма как да стане. Когато изселиш циганите и турците от България, тогава ще ми говориш за Македония. Големи фантазьор си, но реалността е друга!

    Коментиран от #16

  • 12 мнение

    36 1 Отговор
    македония като територия исторически е тракоилирийска. името горна македония означава едно и също според мен. в момента македония има две реални възможности, или да стане федеративна държава със две основни общности, или част от нейна територия да се присъедини към българия, а другата към албания. друго разумно решение не виждам за макето
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 До коментари 5 и 6

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бат Саше":

    И двамата сте прави, нищо че се допълвате.
  • 15 Corleone

    13 5 Отговор
    Bubbles, я покажи се на снимка да видим колко си мургав. недей да се фукаш, че ще направиш туй унуй, а седни слушай чалга и ласни бостуна докато гледаш турски сапунен сериал, че не са за теб такива работи!
  • 16 Николай

    11 8 Отговор

    До коментар #11 от "Бат Саше":

    Какво общо имат циганите и турците с Македония? и защо първо трябва да ги изселим ? Ти си изселваи когото искаш, хич не ми дреме, аз искам Македония "сега" , много си смел зад копчетата, на живо кой знае каква пра*ня си

    Коментиран от #22, #24

  • 17 Българин

    28 6 Отговор
    Постоянно сипем с негативни коментари македонците , и очакваме те да заобичат България.
  • 18 Реалист1

    27 1 Отговор

    До коментар #5 от "Bubbles":

    Те албанците не са много далече от нас, ама исляма им е промил мозъците. Не знам как вярват на лъжите на тая религия, преписана от християнската и нагодена за целите на империята
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 да видим кога

    25 2 Отговор
    Рано или късно истината лъсва. Македония винаги е била с българско население насилствено помакедончено от Руските империалисти. На мен лично за Македония не ми пука особено, но се чудя на тях вместо да са доволни от позицията на България, продължават да зловредят. Ще лапат май бахурчето.
  • 21 Гост

    15 4 Отговор
    И за какво ни е тази сбъркана държава.Да си я делят там албанци и гърци.Ние си искаме беломорска Тракия.

    Коментиран от #45

  • 22 Бат Саше

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Николай":

    Аз съм еднакво смел навсякъде, но ти определено си доста ограничен човек, та не знам защо си губя времето с теб! Айде бягай да лягаш и друг път опонирай само на хора на твоето ниво!

    Коментиран от #38

  • 23 Янаки

    26 2 Отговор
    С македония се случи трагедия! Но! Братя Българи от Област Македония запомнете следното. Ние Българите ви обичаме, защото сте Българи. За разлика от доста промити мозъци които си мислят, че са друг народ - "Македински", ние знаем, че сте 100% Българи. Още си спомням онзи комунистически ту*ор който каза: "Измислям нов език - Македонски". Така че никакви албанци, чифути, гърци, сърби и т.н. Обратно в пределите на България. После Беломорска Тракия и т.н., а циганската маса бавно, но с постоянство ще я оправим. Те нека си мислят, че ги пазат... Така е дори по-добре.
  • 24 Бат Саше

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "Николай":

    А за циганите и турците, какво общо имат с албанците и шиптарите... Общото е, че в днешно време няма нито практическа, нито теоретична възможност един народ или етнос да бъде изселен от земята, на която живее и на която се е родил. Етническата карта играе най-голяма роля във всички ситуации. Иначе се репчи с недодялания си изказ колкото искаш. На голям мъж едва ли да приличаш така. По-скоро друго личи от километри. Това от мен.
  • 25 Питащ

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Разумен историк или по-скоро московска подлога. А и ти също...
  • 26 Антисоциалист

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Да, той е умен, но е враг и на македонци, и на българи. Той твърди, че Македонският народ ще изчезне, както и държавата му, ако Македония продължи сътрудничеството си с България. Вярно е обратното - македонският народ ще съществува свободен в сътрудничество на Македонската държава с Българската. Инак ще бъде погълнат от другите си по-големи съседи. Доводите му, та и че македонският народ е от 1944 г. са лъжа. Не народът е възникнал тогава, а процесът на утвърждаване на македонската нация сред македонския народ, в които има и много българи по самосъзнание, се е засилил тогава. Тя е вече утвърдена в съзнанието на македонците, както и да е възникнала и не може да бъде унищожена, освен с геноцид. Грешка е - вредна за двата ни народа и нации да я отричаме. И за нас, и за македонците е добре да сме съюзници и самостоятелни да сме, а не да е унищожена или принизена македонската нация и бита държавата й; а най-лошо е сме врагове - тогава ще бъдат смазани и двете ни нации, и двата ни народа, а държавите ни - унищожени. Той твърди, както и гръцките националисти и че, споразумението с Гърция за името е вредно. Не споменава, че досегашното "Бивша Югославска република" не може да бъде име на държава, а най-малко да е произведно от име на нация. Прочетете твърденията му пак, и след като ги разберете няма да му викате "Ура!", ако сте български патриот, т.е. родолюбец. Родолюбец бие не братя, а врагове...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Михаил

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Од Мк":

    Поздрав братко, нито Македония , нито България ще изчезнат ако тези които мислят че македонците са наши братя са искрени не могат да желаят подобно нещо на братята си, нека Македония е на македонците само да се знае че сме братя друго не искам.

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ХанкоБрат

    13 1 Отговор
    И какъв е този македонски народ имащ македонски език? Очевидно мразите корените си и България, ами тогава приемайте исляма и ставайте албанци, гърци, сърби или марсианци. Аман от пропаганда за македонски нации, езици, истории ......... Нашата поли-върхушка също ни е повела смело към изчезване, но ние си кротуваме и складираме вазелин за новото турско присъствие.
  • 31 читател

    1 7 Отговор
    Ако има подялба БГ няма да участва. Толкова ни е умряла държавицата, че никой няма да ни допусне.
  • 32 Размисли от гръцката граница

    7 2 Отговор
    Най-важното за нас, е да нямаме граница с Албания! Това са едни такива различни хора! Влизат си в Гърция, забират си стадо, и си го вкарват в Албания! Ние сме достатъчно бедни, не ни трябват до нас, да ни крадат стадата!
  • 33 соросоидни кърлежи

    10 1 Отговор
    Всичко въпрос на тълкуване, примерно преди било турско робство,сега владичество,мирно съжителство,добруване,гостуване, никой обаче не питал домакина, но кой го пита, когато секира над главата му..Така промиват мозъци с идиотщини, измислени нации. Вижте Турция и тя е най голяма измислена нация, за една нощ станаха турци, а преди били османци,орди.Други такива са Босна и Херциговина, каква е тази смешка, има ли такава нация, не ,те са остатъци от османска империя,които трябваше да изритат до Анадола.

    Коментиран от #36

  • 34 Пальо

    9 0 Отговор
    Крайно време е да се усетят че са българи и да не македонеят защото такава нация няма
  • 35 Радо

    4 0 Отговор
    Върху наше бойни каски, сутрешна роса блести.... Щиковете бойни бляскат, крачка не забавяй ти. Може слънце да Напича, може дъжд да завали, но помни че ти войник си и, че трябва да вървиш...... Може раницата твоя, може двойно да тежи и оръжието бойно рамото да нарани....... Смет за отцеругателите!
  • 36 българин

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "соросоидни кърлежи":

    Най смисления коментар досега ! Поздравявам те !
  • 37 Само Истина

    0 8 Отговор
    Подкрепям. Всички нации са измислени, включително и българската. В първо време се появяват родовете, след това клановете, племената, народите и нациите. България е създададена от тюрко езични инвазиони племена. Били са доста по-рудиментирани и агресивни от местното население, предимно:траки, македонци и мизи. В днешно време за българи се декларират гражданите на: Република Кабардино-България, Татарстан, а малцинства има и в Башкирия итн. Те са мюсюлмани за разлика от нас. И още една разлика те са си запазили езика на Хан Апсарух който наподобява на съвременния турски т.е. си е турски диялект. А ние защо мразим толкова много турците днес е отделна тема.

    Коментиран от #43

  • 38 Николай

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Бат Саше":

    То във форумите всеки е смел, на живо сте мишки, или поне се мислете за нещо докато не ви махнат зъбите от устата, не ми приказвай по такъв начин че не съм баща ти на среща знаеш как ще ти е. май....

    Коментиран от #39

  • 39 Бат Саше

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Николай":

    То същото важи и за теб бе, комплексарче смешно. Ако някой ден станеш МЪЖ, ще осъзнаеш колко смешно изглеждаш в момента в очите на истинските мъже, в случая моите. Един силен и самоуверен мъж никога не би се държал по толкова смешно провокативен начин като теб. За зъбите може да опиташ, може и да ги изкъртиш, а може и да се оакаш. Като те гледам така, май най-вероятно е последното. Истината е, че в реалния живот не бих ти обърнал никакво внимание, не бих си хвърлил и сопола на теб. Прекалено селтак ми идваш. А сега си помисли защо си ми смешен и няма нужда да пишеш повече! Ще ти дам жокер. С надъхани селянчета като теб е пълно. Нещо различно от това можеш ли да предложиш;).
  • 40 ДОКО

    3 4 Отговор
    АМИ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ПРЕДИ МАКЕДОНИЯ..ОТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ ДЪРЖАВАТА МАНГАЛЛЕНД..
  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Порочният лозунг "Македония на Македонците" измислен от коварния английски политик Гладстон и възприет от "ДАСКАЛСКОТО" ВМОРО съсипа Българската идея за Македония и е в основата на всичките беди. Тъпият лозунг "Македония на Македонците", довежда до неописуеми страдания и днешната антична шизофрения.
  • 42 Ганчо Ценов

    3 0 Отговор
    Който не е чел моята книга " Русия и завоевателните стремежи на сърбите" да вземе да я издаде.
    През 2019 г
    изтича 99 г. НЬОЙСКИдоговор и ще трябва да възстановим СанСтефанска България.
  • 43 факти

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Само Истина":

    Българите не са тюркско племе.Това е измислица на съветската пропаганда.И съвременните генетични изследвания показват че нямаме тюркски гени.А защо не обичаме турците е повече от ясно ...геноцид и забавяне на развитието ни с векове.
  • 44 Гого

    1 0 Отговор
    То и Африканска България може да изчезне преди Македония ама ние имаме наследници ромите дали те ще плащат ток вода и гражданска малко ми е съмнително?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: