21 Август, 2018 21:42 6 164 54

Русия разработва самолет с вертикално излитане

  • русия-
  • самолет-
  • вертикално-
  • излитане-
  • разработва-
  • юрий борисов

По поръчение на президента Путин

Русия разработва самолет с вертикално излитане - 1
Снимка: Shutterstock

Руското министерство на отбраната разработва самолет с вертикално излитане и кацане. Това заяви вицепремиерът Юрий Борисов, цитиран от РИА Новости.

Той направи този коментар по време на откриването на военно-техническия форум „Армия-2018“. В момента руските въоръжени сили разработват прототип на новия самолет, който е включен в държавната програма по въоръжение.

Тя е по поръчение на върховния главнокомандващ на армията в лицето на президента Владимир Путин. Юрий Борисов посочи, че срокът за завършване на проекта се определя от технологичния цикъл на създаването, който обикновено е 7-10 години. По думите му самолетите с вертикално излитане са бъдещето на авиацията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рубладжийче

    32 46 Отговор
    Браво, отново върхови руски технически постижения. След като направиха танк с климатик, сега ще правят вертикално излита самолет. Бъдещето на авиацията.
  • 2 Грантаджийче

    59 34 Отговор
    Братушките са светлинни години напред пред говедата. Голям ще го ядат говедата, ама още се пече.
    15% от флота им е на котва - няма пари. От гробището в Аризона за самолети вадят ф16, щото нови - няма. Заради свалянето на Ф117 говедата загубиха милиарди - никой не ще да купува боклуци. От 28 години един свестен самолет не могат да направят. Преди две седмици извадиха и Ф117, щото Ф35 е пълен боклук и не смеят да го продадат зад граница - стават за СМЯХ. Даже Китай ги изпревари. Карат по инерция точно като Титаник - с балове и оркестър на борда и без да виждат приближаващия лед!

    Коментиран от #40, #44

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 българче

    14 10 Отговор
    Внимание драги зрители, по тъч линията се приближава голмайстора на нато Доналд Дък!Обул е система иджис за ранно откриване на диви патици! Дали ще успее да се промъкне в наказателното поле, или ще играе по десния фланг? НЕ! спуска се към противниковото пристанище, опитва се да финтира идващия от центъра СУ и е напикан!! Защо бе?? Докога фаворитът Русия ще се гаври с новобранците на терена?? Пак ли нато, блато и клато ще са аутсайдерите в групата??
    Съдияяяяята,
    съдияяяяята,
    съдията френски мъж!!!
    В този момент драги зрители, от публиката, от сектор "Б" полетяха куршуми от Калашников, вероятно произведен в Казанлък! Ето, една Пустинна котка успя да запали, влезе на скорост през центъра и - точен удар, драги зрители!! Не се разбра с какво стреля Котката, май с кифтета! Но три Булави станаха на катми със зеле, а публиката скандира "Ми -тов! Ми -тов! Ми -тов!" в екстаз!! Браво на нашите момчета! А, край на полувремето...
  • 5 българче

    11 10 Отговор
    И ето, драги зрители, отляво се приближава един раптор, дали ще комбинира с Абрамса отдолу или ще играе самостоятелно??? Не! Пикира плавно към центъра, пуска един хелфайър, мъчи се да преодолее противниковия Т50 и е фаулиран!! Защо бе?? Колко пъти в наказателното поле ще има ракета в двигателите?? Къде е съдийският състав, какво пак умуват в централата на НАТО, като изпадането от групата вече е сигурно???
    Съдияяяяята,
    съдияяяяята,
    съдията френски мъж!!!
    В този момент драги зрители, от публиката, по- специално от сектор "Г" почнаха да летят гранати от РПГ-7, вероятно произведени в Сопот! Ето, един Ф16 трета употреба влезе на скорост през центъра и - точен удар, драги зрители!! Не се разбра с какво стреля Еф-а, май с чехъл! Но три Армати станаха на палачинки, а публиката скандира "Плев-не -ли -ев! Плев-не -ли -ев!" в екстаз!! Браво на нашите момчета! А, край на полувремето...
  • 6 Ю Кортес

    28 15 Отговор
    Такива Великобритания ползва преди 35 години при фолкледската криза

    Коментиран от #7, #14

  • 7 българче

    14 14 Отговор

    До коментар #6 от "Ю Кортес":

    Преди 35 години, руснаците не воюваха в кризи.

    Коментиран от #36

  • 8 Болен русофил

    21 15 Отговор
    Едва не заплаках от радост като четох материала. Стрестнат, трогнат и очарован съм.
  • 9 Гост

    12 23 Отговор
    Грантажийте ако не знаят,да им кажа: Всичко за което се съобщава че ще се разработво е вече готово и се правят изпитаниятя!

    Коментиран от #10

  • 10 Само питам

    19 8 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    То и Хитлер вярващи, че "Оръжието но възмездието " Вундерваффе ще му донесе крайната победа, ама виж какво стана.
  • 11 CL500

    30 13 Отговор
    Тук някой пишат така, сякаш руснаците тепърва ще правят първия си самальот с вертикално излитане :-)
    За сведение - първият им такъв самолет е Як-38 от 1977 г, после и Як-141 от 1987 г., от чийто системи има много заимствано и в американския Ф-35Б. Този Як-141 не влиза в някаква масово производство (може би, защото Русия не залага толкова на самолетоносачи), но забележете .... през 1995 г. Локхийд Мартин сключва договор с проектантско бюро 'Яковлев' и взема (купува) цялата документация на Як-141. По-късно се появява Ф-35Б.

    Коментиран от #13, #20, #23

  • 12 куку руку ку

    26 11 Отговор
    Че те си го имат от преди 30 години... Як-141, дето чичко Елцин, на махмурлива глава хариза плановете на дядо Буш и след малко козметични промени х'американците се фукат с него под името F-35...
  • 13 куку руку ку

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "CL500":

    Я, по едно и също време. Само дето си с повече подробности. :)
  • 14 Реалист1

    13 12 Отговор

    До коментар #6 от "Ю Кортес":

    Със сигурност няма да е таралясник като Хариера

    Коментиран от #38

  • 15 МиГ 23

    8 1 Отговор
    Статията най-вероятно е лъжа. Вертикално излитащите са със сложна конструкция, нямат скорост и маневреност, като об. бойни самолети. Бъдещето е в гравитационното и ел. магнитното оръжие.

    Коментиран от #19, #28

  • 16 Я виж

    1 4 Отговор
    Те Хитлер ги измислил бе.Янките и руснаците са вземали проектите и до там без немците не са могли да отбележат голям напредък.
  • 17 bylgarche

    3 5 Отговор
    министерството на отбраната ????? КАК ? не трябва ли самолетните производители су шму и така на татък да ги разработват а министерството да прави държавна поръчка !!! общо взето четете ама не вярвайте лъжат ви
  • 18 bylgarche

    10 10 Отговор
    Следа руските нови военни "изобретения" от години ... ама ... пръц ... доработили са стари съветски проекти и модернизират таралясници .. за сега толкова ...
  • 19 юрист

    11 8 Отговор

    До коментар #15 от "МиГ 23":

    “...Публикувано във факти.бг: Бъдещето е в гравитационното и ел. магнитното оръжие...““ което, за неудоволствие на руските държавни тролове, отдавна е разработено в държави- членове на НАТО:)
  • 20 гостгост

    11 15 Отговор

    До коментар #11 от "CL500":

    САЩ не сключва договор с Русия за УАК-141 просто е така.За разработката на този самолет е трябвал доста голям бюджет с който руснаците естествено не разполагат ,при което обявяват ,че им трябва спонсор.На опашка се нареждат доста варианти,но руснаците естествено избират САЩ ,при което в продължение на една година американците спонсорират проекта и наркая виждат ,че руснаците реално са абослютно невежи в тази сфера ,като самия проект е провал и САЩ се дърпат.И никаква технология не е взета ,понеже технологията на Ф-35 НЯМА абсолютно нищо общо с УАК-141 и такава технология Русия например няма знанията да разработи.Русия вече изостава колосално и в момента като военна сила са на кантар с Русия ,но според статистическите данни ,до 10 години ,руснаците ще бъдат издухани тотално от Китай.Без пари и след като умствения ти капацитет на Запад ,а в Русия царува корупцията ,няма как да се развиваш на равно с големите сили.

    Коментиран от #22, #42

  • 21 Шарлатанче

    10 9 Отговор
    Точно така. И настоящата, и бъдещата суперсила е само, и единствено една. А скапан**е янки ще се чешат по главата гледайки на горе.
  • 22 CL500

    15 6 Отговор

    До коментар #20 от "гостгост":

    Идея си нямам, какви небивалици си написал ... Вземи се поразтърси в нета, има доста инфо, дори наричат Як-141 бащата на Ф-35Б и има редица сравнения на двата самолета. А само, за да ти дам храна за размисъл над това, което си написал - как САЩ ще спонсорират разработката на Як-141, който е полетял през 1987 г., т.е. преди промените, преди разпада на СССР в ситуация на крайна конфронтация !!!!!!!! И как, след като през 1987 г. самолетът е готов и лети, то Локхийд Мартин са им помогнали по какъвто и да е начин през 1995 г., когато купуват документацията. Какво са помогнали, какво са направили, като самолетът вече има 8 летателни години????? А за това, дето сравняваш руските оръжия с китайските, няма какво да коментирам. Те затова китайците пазаруват от руснаците, защото харесват 'по-изостаналите' оръжия, нали :-) Те и западните издания хвалят новите разработки и перспективи на руските системи и ги слагат пред американските аналози, но ти .... То просто си написал един невеж комнетар ;-)

    Коментиран от #30, #32

  • 23 Иван

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "CL500":

    Я виж тук в Тубата кой първи е използвал вертикалното излитане-„Secret Weapons of the Third Reich“.

    Коментиран от #26

  • 24 onq s konq

    11 10 Отговор
    Доколкото се сещам АВГЛИЙСКИТЕ "ХАРИЪР" с вертикално излитане са ОЩЕ ОТ МИНАЛИЯ ВЕК...Тия чак сега ли...?

    Коментиран от #46

  • 25 скъпи хондрокефали русофили

    15 12 Отговор
    Русия разработва 5-то поколение самолет, 30г. след запада, Русия разработва самолет с вертикално излитане, 50г. след запада, Русия по-добре да разработва план да купува самолети от запада.

    Коментиран от #29

  • 26 CL500

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    Е, аз да не съм казал, че руснаците са първите :-) Писах, че това няма да им е първия и още повече, че американския топ изтребител Ф-35 е заимствал от руската разработка. Не са искали по-старата разработка на Хариър, не са се напънали да сътворят нещо сами, а са си напазарили от Русия след разпада на СССР.
    А иначе немците са си техническа сила от ВСВ, която няма аналог - и за ракетите, и за 1-я реактивен изтребител, и за разработките на ядрено оръжие, и какво ли още не..
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 F-35B

    8 5 Отговор

    До коментар #15 от "МиГ 23":

    Οстаряхте и изостанахте, технологично, колега, щастлив съм че имам и скорост и маневреност

    Коментиран от #53

  • 29 велик турчин

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "скъпи хондрокефали русофили":

    малееее!!! а ние, кво ще правим ние, без самолети да останем ние !!??
  • 30 коментарче

    9 8 Отговор

    До коментар #22 от "CL500":

    Toва ,че си чул недочул нещо ,няма лошо ,но не си наслагвай мнението.Вертикалното излитане на Ф-35 няма нищо общо с технологията ,която е използвана при ЯК-141.При руския вариант се използват два двигателя ,които при полет са абсолютно безполезен товар,докато при Ф-35 се използва революционна технология и не се хаби излишно тегло ,като системата служи ,както при вертикално излитане ,така и после по време на полет.При военните разработки на държавите ,винаги ще има взаймствени идеи,но да говорим за копие от страна на американците е просто нелепо ,предвид факта ,че двете технологии са коренно различни.В този свят не е предимство на кой първи му е дошла идеята ,а кой първи ще го направи качествено,а това със сигурност не са руснаците.Бих искал да видя този бъдещ проект за който пише в тази статия ,но съм почти сигурен ,че руснаците няма да стигнат до никъде и най-вероятно всеки ще забрави за това нещо и проекта ще се провали.За мен лично този тип излитане е абсолютно безмислено ,независимо коя държава го използва.

    Коментиран от #39

  • 31 Фют

    10 8 Отговор
    Русия,по-добре да мисли за пенсионерите си,за прехраната на хората си,а не да харчат за технологии,които НАТО имат от 50год.То се видя през 41ва,какво ги направиха германците.Ако САЩ и Англия не и бяха помогнали с оръжие и храни,Сталин щеше да е портиер в публичен дом-немски!

    Коментиран от #52

  • 32 ХаХа

    3 5 Отговор

    До коментар #22 от "CL500":

    Да, тази версия я разпространяват руски медии на западни езици. Колко може да им се вярва не знам. Знам обаче, че за "Конкордски" същите тия нищо не пишат. И това вече е прави обективността им съмнителна.
  • 33 Ще ще ще

    7 5 Отговор
    Самолета има работно име ОП СА .Скоро ще го покажат написуван ,а ако слушат русофилите и клипче ще има .Достоен финал .
  • 34 ХаХа

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "Дри":

    Е, че за регионалната сила Турция ли да се косиме. От нея нищо не зависи в световната политика. И със всеки ден значението й намалява.

    Коментиран от #35, #47

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 СссереМ

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "българче":

    Да,тогава афганците ги пореха кат риби.

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 СссереМ

    6 5 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист1":

    Таралясник ама докато афганците ги правеха на барбекюта,тия " таралясници" помляха половин Аржентина.

    Коментиран от #50

  • 39 CL500

    8 4 Отговор

    До коментар #30 от "коментарче":

    Донякъде си прав, ама само донякъде. При Як-141 тези 2 малки двигателя отпред един до друг са за вертикална тяга, да, ама не се използват само те. Основния маршеви двигател отзад има променлива тяга и соплото се извива на 95 градуса надолу и той вдига задницата, а после соплото пак се завурта в хоризонтално положение. Аз не съм казал, че Ф-35Б е точно копие на Як-141, а само, че са им взели цялата документация и са я използвали. При Ф-35Б двигателят е само един, отзад, маршеви, който абсолютно аналогично си променя тягата надолу със завъртането на соплото. Разликата е, че при него балансът отпред става с един вертикален вентилатор (който се сещаш, че пак е безполезен товар след излитане) и който вентилатор получава задвиждане от вал свързан с двигателя отзад и турбината там.
  • 40 СссереМ

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Грантаджийче":

    Чукни в тубата "f-35 stunt" и внимавай да не прехапеш езика.
  • 41 Диди

    7 7 Отговор
    Руснаците от десетилетия разработват,а все са последните от Западат.
  • 42 Пешо

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "гостгост":

    По-голяма глупост не бях чел. Невероятна комбинация от безсмислици.
  • 43 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    7 5 Отговор
    НАТО ньма да гъкне. ФАФЛИ СА.
  • 44 Батката

    7 10 Отговор

    До коментар #2 от "Грантаджийче":

    А Руските ги чакат на дъното на океана справка Курск.
  • 45 Тръмп

    6 4 Отговор
    Това ще е чудесен самальот за Русофили! :) :) :) Путин ще ги извози вертикално, чак до Луната! :) :) %)
  • 46 падналия ангел

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    Истината е някъде по средата-През 1995 г. американският оръжеен производител "Локхийд Мартин" предлага да си сътрудничи с проектантското бюро "Яковлев" (разработчик на Як-141). Договорът приключва след една година, но е крайъгълен камък, тъй като е първият случай на военнотехническо сътрудничество между бившите непримирими врагове.
    "Локхийд Мартин" получава от бюрото "Яковлев"цялата техническа документация за Як-141.
  • 47 Хасан

    0 6 Отговор

    До коментар #34 от "ХаХа":

    Турция се превръща в глобална сила..влияе на световните процеси
  • 48 гост

    4 3 Отговор
    Москвич с вертикално излитане ... А тостер кога ?

    Коментиран от #49

  • 49 А ТВОЯ ЧУШКОПЕК ПЕЧЕ все още ТРИ ЧУШКИ ?

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "гост":

    Прав пикаш ЛЮТЕНИЧКА " ХОРЦЕ " Сециалист. Печеш ЧУШКИ с вертикално изричане. На самочувствието ти е като на политик. Хем накаран , хем голям !
  • 50 Мммм

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "СссереМ":

    Има огромна разлика в двата военни конфликта. Докато Афганистан е на висока надморска височина и планинските вериги са трудно достъпни,а са удобни за прикритие на муджахидините с техните стингъри подкрепяни засочно от уродите САЩ,то Фолклендите са равнинен остров с почти никакво население и без възможност за укритие и готвене на изненади,както и аржентинци разчитащи единствено и само на себе си. Не че не пратиха на дъното английското корито с френската Екзосет и в началото не завзеха островите.
  • 51 бърз и смели сръчковци

    1 0 Отговор
    Ще...,бъдещето....и т.н....7-10 години.........Хора,спрете Земята да се върти,че да поседнем и почакаме нашите руски приятели да се подготвят и приготвят.....
  • 52 Мммм

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "Фют":

    НАТО и в частност краварите нямат никаква технология защото са шушушмиги дебилни, а крадът като дърти мангале даже повече и от тях и най-са силни в присвояването и промяната на историята.
  • 53 МиГ 23

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "F-35B":

    Колко ти струва скоростта и маневреността? Сам водиш ли бой или те насочват Ауакси и разни други?
  • 54 незнайко

    2 1 Отговор
    Това го разбирам така ! Самолета го изправят като ракета и той излита вертикално тагоре. После каца по същия начин както ракетата за многократно ползване на ИЛОН МЪСК.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания