21 Август, 2018 20:20 2 808 5

Северна Корея продължава ядрената си дейност

  • северна корея-
  • дейност-
  • ядрена-
  • ким чен ун-
  • пхенян-
  • агенция
Северна Корея продължава ядрената си дейност - 1
Снимка: БТА/ AP

Северна Корея продължава ядрената си дейност - въпреки заявените през пролетта намерения на нейния лидер Ким Чен-ун тя да бъде преустановена. Това обяви Международната агенция за атомна енергия, съобщиха световните агенции.

„Продължаването и развитието на ядрената програма на Корейската народнодемократична република са изключително тревожни", заяви генералният директор на агенцията Юкия Амано в доклад, който ще бъде представен на годишното общо събрание на МААЕ през септември.

Пхенян продължава строителството на своя реактор за лека вода, както и извличането и концентрацията на уран в ядрения си обект в Пьонсан. Оценявайки тези дейности като „достойни за дълбоко съжаление" в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, Амано призовава още веднъж Северна Корея да изпълни изцяло международните си задължения.

Напрежението на Корейския полуостров се повиши значително след ядрените и ракетни изпитания на режима на Ким Чен-ун. Атомната агенция е готова бързо да възобнови инспекциите си на място. На 12 юни Ким Чеин-ун потвърди ангажимента си за „пълно освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие" по време на историческата си среща с американския президент Доналд Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    20 8 Отговор
    Ким Чен Ун каза: Махам ракета - сваляте санкция ,махам ракета- сваляте санкция...Не ми е известно и една санкция да е свалена до момента
  • 2 българче

    15 6 Отговор
    АБСОЛЮТНИ говежди лъжи.

    Севернокорейците си взривиха ядрения полигон преди няколко месеца.
  • 3 Холокост

    15 2 Отговор
    Ракетките скоро ще са в Иран и ще гледаме 6 милиона как отлепят към Яхве и Молох.
  • 4 Реалист1

    15 1 Отговор
    Забравиха ООН да махнат и ядрената програма на САЩ. Те пък и в космоса щяли да я развиват вече. Това ООН е голямо близало на американски задници
  • 5 no name no face no number

    5 3 Отговор
    Браво Северна Корея Гордея се, че още има такива държави, дано мога да кандидатсвам за гражданство.
Новини по държави: