21 Август, 2018 20:42 3 781 45

Лъжи и фалшификации за Пражката пролет

  • пражка пролет-
  • чехия-
  • русия-
  • лъжи-
  • окупация-
  • ссср

Политиката на лъжи прави руснаците наследници на окупаторите

Лъжи и фалшификации за Пражката пролет - 1
Снимка: БТА/ AP

Чехия и Словакия отбелязват една трагична дата: навършиха се 50 години, откакто Чехословакия бе окупирана от войските на Варшавския договор, начело със СССР. В Москва също не са забравили тези събития. В руските медии напоследък се появяват много коментари, в които се твърди, че съветските власти не са могли да постъпят по друг начин. Оказва се, че окупацията на Чехословакия не е била престъпление, дори не и грешка, а просто исторически неизбежно събитие.

В навечерието на годишнината от потушаването на Пражката пролет се проведоха и няколко забележителни акции, подкрепени от руските власти. Първо, "по пътищата на победата" в Прага пристигнаха новите кремълски рокери "Черните ножове". Дори и да е било случайност, че те пристигнаха именно през август, в навечерието от 50-годишнината от окупацията, фактът отчетливо показва, че официалните руските власти и дипломати направо плюят на чувствата на чехите и словаците, които в тези дни, естествено, си спомнят за други "подвизи" на съветските танкисти по улиците на чехословашките градове.

"Подвизи", чиито жертви станаха десетки хора, протестирали срещу окупацията. Свидетелство за това беше събранието на тези, които се считат за ветерани, оказали "братска помощ" на Чехословакия. Вече няколко години тези "доблестни войни" водят борба за допълнителни пенсии, за да се приравнят с тези например, които са воювали в Афганистан. Засега не са успели, но не е изключено и техните мечти скоро да се сбъднат. Властите, които изпращат на подобни срещи военен оркестър, явно са заинтересовани от това всички ветерани от бивши и настоящи необявени войни да знаят, че Родината не ги е забравила. Страната днес се е променила и като най-важно отново се счита изпълнението на заповедта, дори и да е престъпна и незаконна. Тъй да се каже: какво чак толкова, нали Родината го искаше от нас…

Земан предпочете да си замълчи

Кремълската пропаганда лесно създава лъжливи образи от миналото, още повече, че все по-често намира и неволни съюзници. Тя откри такъв съюзник, например, в лицето на чешкия президент Милош Земан. Въпреки че е приятел на Кремъл, в миналото той осъждаше и окупацията, и опитите на руските пропагандатори да пренапишат историята. Изведнъж, в навечерието на годишнината от нахлуването в Чехословакия, той се отказа да произнесе специална реч по повод окупацията. Политическите противници на Земан активно припомнят за събитията от 1968 година и по вътрешнополитически причини президентът предпочете да си замълчи. Фактът, че Земан си замълча, незабавно бе използван от кремълската пропаганда. Видите ли, историята с окупацията била толкова спорна, че дори и чешкият президент нямал какво да каже!

Тази политика, която се опитва да изчисти греховете на СССР, може и да поддържа символичната мощ на Кремъл, но е удар срещу руснаците. След разпадането на Съветския съюз не бе прието нова Русия да бъде обвинявана за съветските грехове. Тъй да се каже – какво още искате от Русия? Та тя се извини за всичко. Тези грехове ги е извършил Съветският съюз, а сега вече си имате работа с Русия, която само отчасти може да бъде смятана за правоприемник.

На Вацлав Хавел не би му дошло на ум да иска публично покаяние от Борис Елцин за съветските престъпления. Но сегашната политика на лъжи направи руснаците правоприемници на СССР. В това число и на неговите престъпления.

СССР бил принуден да потушава вражески заговор

Както едно време съветските, така днес и редица руски медии, а даже и официални лица говорят, че през август 1968 година на границите на Чехословакия стояли натовски танкове, готови за нахлуване в страната. Същите тези хора не се свенят да говорят, че чехите и словаците всъщност били организирали неонацистки заговор. А после се опитват да внушат, че единичните случаи на насилие срещу съветски граждани след началото на окупацията са били уж масово явление. В Русия се формира ново общество, което или не знае нищо за окупацията на Чехословакия, или смята, че през 1968 година "СССР не е могъл да постъпи по друг начин". Това общество не желае да си спомня за престъпленията от миналото. То е твърде инфантилно, за да осъзнае своята отговорност пред настоящето. В края на краищата съвременните руснаци не са виновни за престъпления с петдесетгодишна давност. Но кремълската пропаганда ги прави наследници на окупаторите, а те дори не възразяват.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    15 20 Отговор
    поредна нпо лъжлива статийка.
    Пусофобията е маскирана като логична констатация...

    Коментиран от #35

  • 2 българче

    40 19 Отговор
    Да бе, ОКУПАЦИЯ.

    А говедата ИЗОБЩО НЕ СЕ ИЗТЕГЛИХА от западна Европа, ама това не казват, че е окупация!!!

    Коментиран от #3, #5, #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 месара

    9 8 Отговор
    те това ако го прочете другаря руски поп милионер,................! интересно ми е обаче, другаря Президент Путин какво ше каже по въпроса.
  • 5 сесесере

    11 16 Отговор

    До коментар #2 от "българче":

    Именно -не казват .Защото не е .Не газят с танковете старци ,жени и деца. Не грабят каквото им попадне.Не безчинстват.

    Коментиран от #6

  • 6 българче

    17 8 Отговор

    До коментар #5 от "сесесере":

    Няма и да газят.

    Те изобщо не допускат да се образуват протестни движения, като бият организаторите им преди да организират каквото и да е!
  • 7 Санчо

    20 7 Отговор
    Преди няколко години бях за по месец в Франция и Италия да бачкам. Като солидна фирма ни наставляваха за особенностите на ОКУПАТОРИТЕ. По тьмно да не се излеза,вилнеели банди от цветнокожи. На пражани от времето щеше да им се види цвете сьбитието. Просто са били подценени пропагандата и лицемерието.. Не че харесвах другарите,но краварите ни изльгаха и дори да сме по-добре(в което се сьмнявам) за мен си отоват сьщите и дори по-лоши крадци и насилници. Имаше и Де Голска пролет.сега има и Ердоганска. Света за да оцелее трябва да се изчисти от носителите на птичи грип при пролета.

    Коментиран от #23

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 РЖД

    9 12 Отговор

    До коментар #3 от "Знаещ":

    Малко знаещо краварче..баща ми е служил в един от полковете пратени в Чехия,сформиран от най доброто в Звездец,Грудово,Елхово.Както е имало НАТО..имало и СИВ,Варшавски договор.Разбирам ги Чехите,те са в центр.Европа,гледали са другите около тях как свободно живеят..но,,свободата,,даром не се дава,още повече в соца.

    Коментиран от #25

  • 10 българче

    19 12 Отговор

    До коментар #8 от "Free 1968":

    Като няма аргументи, шибаните соросоидни тъпаци минават на ЛИЧНИ НАПАДКИ.

    Ама фактът е ФАКТ - След края на Войната, ЗАДОКЕАНСКИТЕ ГОВЕДА ОСТАНАХА в западна Европа. Никой не ги е канил!!! Те си назначиха послушни предатели - мекерета и не позволиха никаква опозиция!!! Факт е, че в Германия например, комунистическа партия след 1945-та не съществува!! Не беше позволено да се създаде!!!

    Коментиран от #12, #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 българче

    10 10 Отговор

    До коментар #11 от "Kcaniba":

    Жалко, че не те изядоха свинете.

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 българче

    11 12 Отговор

    До коментар #15 от "Kcaniba":

    Да, обявен е за престъпен от фашистите.

    Коментиран от #19, #27

  • 17 българче

    19 13 Отговор
    Дивите дебили изпoлзват всяка новина за социализма, за да плюят по дружния живот и социалната държава. Факт е, че социалистите просто искат да ибат мамата на егоистите и хората да живеят що- годе дружно. Най- големият страх на егоиста е - някой да не му вземе нещо, или да го принуди да даде. Затова ще продължават да реват по сайтовете, защото НА СТРАХА ОЧИТЕ СА ГОЛЕМИ.

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Иван

    11 13 Отговор

    До коментар #10 от "българче":

    И слава богу че не съществува. Защото ако ги нямаше американците, Европа щеше да е на дереджето на червените боклуци днес. Да е чувала червената ти тиква нещо за плана Маршал ? Все Сорос ти е в устата. Не можеш на малкото пръстче да му стъпиш. Ама то от край време е така. Комунисти и партизани са ставали неспособните, престъпниците и крадливите голтаци. Никой нормален с имот не се е хващал с комунягите. Сега обаче на техните червени отрочета Сорос им пречи. Боже, че и аргументи искат. Те аргументите си казаха своето. За това оная помийна яма СССР се разпадна на парчета.

    Коментиран от #28

  • 22 Руските свине

    10 9 Отговор
    Никога не са били свободни и винаги са мрази и свободата. Затова са пот свали с кръв желанието на другите народи за свободен живот.
  • 23 Торго

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Санчо":

    Аз ако имах власт над КОПЧЕТО, отдавнв щях да направя Земята с един сезон и да проверя теорията на Дарвин...
  • 24 Гост

    13 5 Отговор
    Да,пише се за Пражката пролет,а защо никой не пише за Арабската пролет ,за Оранжевите революции при които загинаха стотици хиляди и се разрушиха цели държави?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Реалист1

    8 8 Отговор

    До коментар #11 от "Kcaniba":

    Нали ти казах,че майка ти и баща ти изучаваха всичко безплатно тогава. Приличаш на Хасан и другите като него. Каквото можехте, взехте от държавата, сега плюете.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Имагинер

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    Ставали са сьщо и идеалисти(шумкари). А сорос е разрабонка на служби да се месят и овладяват. Гюлен е ислямският варшянт на сорос и той сьщо е невинен?!
  • 29 българче

    6 5 Отговор

    До коментар #27 от "юрист":

    Я напиши КОЛКО ЗАКОНА в България СА ОТМЕНЕНИ или ПРОМЕНЕНИ, ма кратуно проста?? И това ще стане!! Айде ся - риви!!

    Коментиран от #30

  • 30 юрист

    5 10 Отговор

    До коментар #29 от "българче":

    Няма какво да рева- фактите са си факти- АЗ съм адвокатът от вече 18 години, а ти си просто продажник и изменник на България, зелена еуглено, продала се на руснаците! Точно този закон НЕ Е ОТМЕНЕН, НЕ Е ИЗМЕНЕН И Е ЗАКОННА ЧАСТ ОТ ДЕЙСТВАЩОТО БГ. ЗАКОНОДАТЕЛСТВО и това е професионалното ми правно становище на български адвокат, понял?

    Коментиран от #38, #41

  • 31 плевен

    4 7 Отговор
    Танковете в Чехословакия са били напълно в стила на комунистите. Но германската медия да не забравя как заради Судетите , директно присъединиха чехите към Райха. За осем години.
  • 32 мдтт

    11 6 Отговор
    Така наречената "Пражка пролет" беше просто един платен, но зле изпълнен сценарии на агенти от ЦРУ. Всички останали приказки за свобода и народни протести са прах в очите на слепите.
  • 33 Али Бабата

    16 3 Отговор
    Пропагандна статия, която не обяснява, че за влизането на войските са настоявали Валтер Улбрихт и Владислав Гомулка. Не казва, че е имало писмо покана до Брежнев, да въведе войски и 5 човека от ЦК на ЧКП. Не разкрива борбите между групите в управляващата комунистическа върхушка в Чехословакия. Редно е да се говори повече за Чехия, доколкото словаците вече са имали споразумение с Москва за отстъпление от комунистическите принципи и овладяване на икономиката за лични цели. Същото споразумение е постигнато и с чешката върхушка, но не, видяло им се е малко. Статията не казва, че въпреки дивашките провокации на тълпата, има 108 жертви, докато в същото време американците в Сонг Ми , Виетнам избиват повече от 500 селяни по подозрение, че помагат на Виетконг. Не казва, че глупакът Ян Палъх, които се е залял с бензин е запален от съучастниците си провокатори, за да има жертви ... и т.н...

    Събитията, фактите в никакъв случай не изясняват скритите пружини и причини на събитията, поради което на тълпата и остават само емоциите и осъждането на нещо си, което не е това.
    Още повече, че самото излизане от Варшавския договор и СИВ и нарушаване с това на крехкия баланс на силите в Европа и света, в онези години бе недопустимо и правилно санкционирано, за да не се стигне до друга глобална война.

    Коментиран от #45

  • 34 Али Бабата

    12 5 Отговор
    А сега вземете и чествайте годишнините от всички "арабски пролети",от "пролетта в Украйна",от "жътвите в Афганистан,Ирак и Сирия и тн.и т,н!Всички тези ,в които пролетите избуяваха под оръжията на западните главорези,докарали и съвременните "пролети",под формата на "бежански и мигрантски" ,залели колониалната американска територия - ЕС!!!
  • 35 ХаХа

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    На русофобията не й трябва да се маскира като "логична констатация". За това се грижи империалистическата и нео(путино)империалистическата й политика.
    Дали обаче един руски трол, който не познава добре езика на който пише( не родния, защото за него България не е родина), има капацитета да го разбере.
  • 36 Пацо

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "мл серж Христов":

    Майка ми има снимка с маска на оксиженист- наистина са стреляли с въздушни пушки, при това постоянно без значение от пола и червения кръст. Ползвали са и водолазни маски (докторите), защото руснаците са ги предупредили. Ако не друго, то уважението и културата на рубашките са отговорни за мен като наследник.
  • 37 Пешо

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Kcaniba":

    И от кого е обявен за престъпен? От парламента, които е мразен от всички.
  • 38 Пешо

    7 3 Отговор

    До коментар #30 от "юрист":

    Пази боже от неграмотници като тебе. Адвокат? Ти патки най-много да пасеш и то само, когато паткаря е болнични.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 no name no face no number

    5 4 Отговор
    Абе ле ви е...а и западните изкуфелници съсипахте ни държавата смотаняци тръгнали глупости да пишат. Каквото НАТО сега това Варшавският договор преди. Помогнахме на законното чехословашко правителстви и тва е. Такива бяха времената, а не джендърски като днешните
  • 41 Психиатър

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "юрист":

    В Карлуково е пълно с "прокурори" , " съдии" , нямаме още "юрист" , заповядай !
  • 42 НКВД

    7 10 Отговор
    Колкото и да квичат проруските отпадъци престъплението на Русия срещу Чехословакия е факт и нищо не може да го оправдае.

    Коментиран от #43

  • 43 ГОСТ

    6 4 Отговор

    До коментар #42 от "НКВД":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ ...ТОВА СИ БЕШЕ ОКУПАЦИЯ НА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА....
    А ДУБЧЕК ИСКАШЕ ПРОСТО СОЦИАЛИЗЪМ С ЧОВЕШКО ЛИЦЕ....

    НЕ СЪМ РУСОФОБ
  • 44 до ХАСАН ама истинския

    4 0 Отговор
    Хасане,четеш ли,четеш ли?Как върви руско-турската дружба?
  • 45 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Али Бабата":

    я ти пак ли изпълзя бе лъжко?пак ли почна с лъжите и то с бесрамните?ян палах се самозапалва в,а убитите чехи и словаци са напълно мирни граждани,щото в чехословакия няма никаква контрареволюция.не е вярна и лъжата ти че имало някакво брожение между чешката и словашката върхушки.просто когато ссср решава да смаже реформите избира вътрешни предатели които в москва се отричат от събратята си типично по комунистически,къде от страх къде за да седнат на престола.и другите ти тъпотии също не са верни за някакви договорки.ссср напда наи-проспериращата към онзи момент комунистическа страна за да съхрани идиотската система която се потдържа в самия ссср и българия.да обърнеш проблема от виновника към жертвата е толкова мерзко че няма на къде.по същия начинн постъпва и другаря живков ,макар до последно да не разбира защо чехите са окупирани ,та му се налага да сменя в движение мнението си след като не е разбрал закакво става въпрос,чехите и до днес му се присмиват наричаикико комунистическия полуидиот ,прецакал тотално българската икономика .та тва сте вие комунистическите лъзци ,важное да е добре на вожда дори без да знаете какво точно иска!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания