2 879 14

Тревога за САЩ - влиянието на Китай расте

Виолина Цветанова

САЩ изрази своето разочарование от решението на Ел Салвадор да прекрати дипломатическите си отношения с Тайван и да установи такива с Китай.

След като по-рано тази седмица тайванското министерство обяви края на съюза между двете страни, Ел Салвадор на свой ред излезе с позицията, че това решение е взето заради обещаната финансова помощ и инвестиции от страна на Пекин.

Когато бе потърсен коментар от САЩ, говорител на Държавния департамент направи изявление, в което се казва: „Въпреки че признаваме суверенното право на всяка страна сама да избира своите дипломатически партньори, ние сме силно разочаровани от това решение. В тази връзка ще преразгледаме отношенията си със Салвадор“.

Александър Хуан, професор в Департамент Дипломация и международни отношения към университета Tamkang на свой ред заяви, че правителството на САЩ е подпомагало укрепването на връзките между двете страни през последните седмици. „Резултатът е разочароващ не само за Тайван, но и за САЩ“.

„Международната ситуация в момента е изключително деликатна, доколкото кара САЩ да следи отблизо случващото се в Латинска Америка и да преразгледа отношенията си със своите съюзници. Вашингтон очеведно се притеснява дали връзките между Пекин и Салвадор ще доведат до някакво крайно споразумение, което би попречило на интересите на САЩ в региона“, каза още той.

В същото време лидерът на Демократичната прогресивна партия Ло Чи-ченг, член на Комитета по външна политика и национална отбрана, категорично заяви, че колкото повече Китай се опитва да привлече на своя страна съюзници в Латинска Америка и Карибския басейн, толкова по-тясно ще става сътрудничеството между Вашингтон и Тайпе.

Реакцията на САЩ е продиктувана не е толкова заради загубата на Тайван на още един дипломатически партньор, а по-скоро заради страха от загуба на влияние в Латинска Америка и Карибите. И това не е безпочвено – колкото повече съюзници печели Пекин, толкова по-силен става неговия глас в региона и скоро може да измести САЩ.

„Това, което Тайван трябва да направи сега, е да продължи да работи в тясно сътрудничество с останалите си 17 дипломатически съюзници“, каза Ло. По негови думи, сега е повече от наложително Вашингтон да упражни влиянието си в региона, за подпомогне запазването на връзките на Тайван, позовавайки се на общия интерес и взаимна изгода.

През последните две години и половина, откакто Цай Инг-уен встъпи в длъжност през май 2016 г., Република Китай загуби 5 съюзници, като 3 от тях се намират в Централна Америка – Панама, Доминиканската република и Ел Салвадор.Още по темата

 • Нов затвор за църквата в Китай

  Нов затвор за църквата в Китай

  До края на август всички китайски диоцези трябва да представят на Националната патриотична асоциация (CCPA) и на Съвета на епископите (BCCCC) ...
  27.08.2018
  1 855
  7

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 21:50  23.08.18
  империята на злото и лъжата фащ!!!

  Коментиран от #2

 • Kcaniba оригинал!
  Отговор
  2 22:11  23.08.18

  До коментар #1 от "Kcaniba":

  Браво колега добре го каза !!ментето касанин ще се пръсне от яд!
 • На коня под опашката!
  Отговор
  3 22:12  23.08.18
  На всички им е ясно ,че световния агресор ФАщ му идва края!!!
 • Borislav Popov
  Отговор
  4 22:49  23.08.18
  Почнаха да губят почва при дипломацията. Разглеждат всичко от позиция на силата. Но явно държавите почнаха да се преориентират спрямо новата обстановка. Времето на страх от обора и васалите му заминава в миналото. Всеки може да си направи сметка колко държави предпочитат Тайван и колко Китай !

  Коментиран от #5


 • Дипломация
  Отговор
  5 23:04  23.08.18

  До коментар #4 от "Borislav Popov":

  Дали това че Китай има 60 пъти повече население има значение

  Коментиран от #8, #9

 • СССРБарета
  Отговор
  6 23:49  23.08.18
  Сега и Путин трябва да инсталира няколко системи за Руски противоракетен щит в Куба и Мексико и да им запали дебелите тлъсти краварски задници!

  Коментиран от #7

 • 7 00:08  24.08.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • аналитик
  Отговор
  8 07:10  24.08.18

  До коментар #5 от "Дипломация":

  Значи има 60 пъги повече оборот. В бизнеса е важно. Заради пллитиците, досега, емигрираха много българи, оборота е мижав. Тук печелят само обръчите на държавни поръчки, застрахователите, толерирани по закон от политици, монополите с горива, захар, ВиК, ток, телефони, партии, някои агенции с държавна хранилка, тивита, а останалото е на самоопрасяне. Няма да започне да се оправя, докато и един от старата мафиотска генерация и роднините им има достъп до властта. И Ванга и други са го казали и са познали.
 • Пино
  Отговор
  9 13:11  24.08.18

  До коментар #5 от "Дипломация":

  60 пъти а...иска ви се и пРосия да е 20 пъти по-голяма от Америка ама на... В действителност цифрите са доста по-различни, както и всичко останало, плод на някаква измислена и кекава про-руска пропаганда тук... Скоро цялата им страна ще стане за скрап, както и тоя танк. Ако Германия беше спечелила, сега щяхме да сме 1000 пъти по-добре, част от цивилизован западен свят. Не стига всичко, ама и сега "братска" Русия ни се подиграва открито и руски пари летят, за да ни съсипат и оберат за кой ли път...

  Коментиран от #12

 • Луд
  Отговор
  10 13:15  24.08.18
  Русия отдавна вече е вън от играта. Всички новини са за Китай и САЩ. Там е съревнованието а не на източния изостанал, прогнил социалистически фронт хаха
 • ТОЧКАТА
  Отговор
  11 13:21  24.08.18
  Просто е!!!Развържете кесията,равноправие и ВЗАИМНА ИЗГОДА!!!!Нооо,всичко това НЕ са американски ценности!!!
 • гост
  Отговор
  12 18:11  24.08.18

  До коментар #9 от "Пино":

  "Ако Германия беше спечелила, сега щяхме да сме 1000 пъти по-добре"... не се знае, но със сигурност САЩ нямаше да са това, което са, а щяха да са вероятно девета глуха. Не се знае и дали Хитлер би дал евала на задокеанските си спонсори или не би ги изчистил и тях, заедно с останалата клика дърпаща Света назад и хранеща се от войни от няколко хилядолетия. Е, нищо сега е ред на Китай да си вземат първенството и ще го направят, без значение дали им харесва или не на САЩ. Друг е въпросът какво ще стане след това, но според мен ще има няколко спокойни десетилетия докато има два алтернативни варианта на избор и докато единият не вземе отново превес. Какво ще стане после няма какво да го мислим, защото няма да го доживеем.
 • гост
  Отговор
  13 18:12  24.08.18
  ...корекция...столетия
 • Morgoth
  Отговор
  14 12:21  26.08.18
  САЩ трябва да се замислят, защото света вече няма единен център на властта и всяка отблъсната от САЩ страна ще иде при Китай.

Напиши коментар:


Публикувай