23 Август, 2018 21:47 3 972 14

Тревога за САЩ - влиянието на Китай расте

  • китай-
  • тайван-
  • ел салвадор-
  • дипломация-
  • доларова дипломация-
  • съюзник-
  • влияние

САЩ изрази своето разочарование от решението на Ел Салвадор да прекрати дипломатическите си отношения с Тайван и да установи такива с Китай.

След като по-рано тази седмица тайванското министерство обяви края на съюза между двете страни, Ел Салвадор на свой ред излезе с позицията, че това решение е взето заради обещаната финансова помощ и инвестиции от страна на Пекин.

Когато бе потърсен коментар от САЩ, говорител на Държавния департамент направи изявление, в което се казва: „Въпреки че признаваме суверенното право на всяка страна сама да избира своите дипломатически партньори, ние сме силно разочаровани от това решение. В тази връзка ще преразгледаме отношенията си със Салвадор“.

Александър Хуан, професор в Департамент Дипломация и международни отношения към университета Tamkang на свой ред заяви, че правителството на САЩ е подпомагало укрепването на връзките между двете страни през последните седмици. „Резултатът е разочароващ не само за Тайван, но и за САЩ“.

„Международната ситуация в момента е изключително деликатна, доколкото кара САЩ да следи отблизо случващото се в Латинска Америка и да преразгледа отношенията си със своите съюзници. Вашингтон очеведно се притеснява дали връзките между Пекин и Салвадор ще доведат до някакво крайно споразумение, което би попречило на интересите на САЩ в региона“, каза още той.

В същото време лидерът на Демократичната прогресивна партия Ло Чи-ченг, член на Комитета по външна политика и национална отбрана, категорично заяви, че колкото повече Китай се опитва да привлече на своя страна съюзници в Латинска Америка и Карибския басейн, толкова по-тясно ще става сътрудничеството между Вашингтон и Тайпе.

Реакцията на САЩ е продиктувана не е толкова заради загубата на Тайван на още един дипломатически партньор, а по-скоро заради страха от загуба на влияние в Латинска Америка и Карибите. И това не е безпочвено – колкото повече съюзници печели Пекин, толкова по-силен става неговия глас в региона и скоро може да измести САЩ.

„Това, което Тайван трябва да направи сега, е да продължи да работи в тясно сътрудничество с останалите си 17 дипломатически съюзници“, каза Ло. По негови думи, сега е повече от наложително Вашингтон да упражни влиянието си в региона, за подпомогне запазването на връзките на Тайван, позовавайки се на общия интерес и взаимна изгода.

През последните две години и половина, откакто Цай Инг-уен встъпи в длъжност през май 2016 г., Република Китай загуби 5 съюзници, като 3 от тях се намират в Централна Америка – Панама, Доминиканската република и Ел Салвадор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    36 6 Отговор
    империята на злото и лъжата фащ!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Kcaniba оригинал!

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Браво колега добре го каза !!ментето касанин ще се пръсне от яд!
  • 3 На коня под опашката!

    31 7 Отговор
    На всички им е ясно ,че световния агресор ФАщ му идва края!!!
  • 4 Borislav Popov

    30 3 Отговор
    Почнаха да губят почва при дипломацията. Разглеждат всичко от позиция на силата. Но явно държавите почнаха да се преориентират спрямо новата обстановка. Времето на страх от обора и васалите му заминава в миналото. Всеки може да си направи сметка колко държави предпочитат Тайван и колко Китай !

    Коментиран от #5

  • 5 Дипломация

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Дали това че Китай има 60 пъти повече население има значение

    Коментиран от #8, #9

  • 6 СССРБарета

    30 0 Отговор
    Сега и Путин трябва да инсталира няколко системи за Руски противоракетен щит в Куба и Мексико и да им запали дебелите тлъсти краварски задници!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 аналитик

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дипломация":

    Значи има 60 пъги повече оборот. В бизнеса е важно. Заради пллитиците, досега, емигрираха много българи, оборота е мижав. Тук печелят само обръчите на държавни поръчки, застрахователите, толерирани по закон от политици, монополите с горива, захар, ВиК, ток, телефони, партии, някои агенции с държавна хранилка, тивита, а останалото е на самоопрасяне. Няма да започне да се оправя, докато и един от старата мафиотска генерация и роднините им има достъп до властта. И Ванга и други са го казали и са познали.
  • 9 Пино

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Дипломация":

    60 пъти а...иска ви се и пРосия да е 20 пъти по-голяма от Америка ама на... В действителност цифрите са доста по-различни, както и всичко останало, плод на някаква измислена и кекава про-руска пропаганда тук...
    Скоро цялата им страна ще стане за скрап, както и тоя танк. Ако Германия беше спечелила, сега щяхме да сме 1000 пъти по-добре, част от цивилизован западен свят.
    Не стига всичко, ама и сега "братска" Русия ни се подиграва открито и руски пари летят, за да ни съсипат и оберат за кой ли път...

    Коментиран от #12

  • 10 Луд

    1 3 Отговор
    Русия отдавна вече е вън от играта. Всички новини са за Китай и САЩ. Там е съревнованието а не на източния изостанал, прогнил социалистически фронт хаха
  • 11 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Просто е!!!Развържете кесията,равноправие и ВЗАИМНА ИЗГОДА!!!!Нооо,всичко това НЕ са американски ценности!!!
  • 12 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пино":

    "Ако Германия беше спечелила, сега щяхме да сме 1000 пъти по-добре"... не се знае, но със сигурност САЩ нямаше да са това, което са, а щяха да са вероятно девета глуха. Не се знае и дали Хитлер би дал евала на задокеанските си спонсори или не би ги изчистил и тях, заедно с останалата клика дърпаща Света назад и хранеща се от войни от няколко хилядолетия. Е, нищо сега е ред на Китай да си вземат първенството и ще го направят, без значение дали им харесва или не на САЩ. Друг е въпросът какво ще стане след това, но според мен ще има няколко спокойни десетилетия докато има два алтернативни варианта на избор и докато единият не вземе отново превес. Какво ще стане после няма какво да го мислим, защото няма да го доживеем.
  • 13 гост

    0 0 Отговор
    ...корекция...столетия
  • 14 Morgoth

    1 0 Отговор
    САЩ трябва да се замислят, защото света вече няма единен център на властта и всяка отблъсната от САЩ страна ще иде при Китай.