Last news in Fakti

26 Август, 2018 15:35 2 605 3

САЩ предприема мерки срещу "доларовата дипломация" на Китай в полза на Тайван

  • сащ-
  • тайван-
  • китай-
  • "доларова дипломация"-
  • мерки-
  • белия дом-
  • съюзник

Президентският офис на Република Китай отправи своята благодарност към САЩ за оказаната от тях подкрепа в тежък за страната момент, в който Пекин отмъкна пореден нейн дипломатически съюзник.

„Защитата на суверенитета и достойнството на страната ни, укрепването на нашата самозащита и запазването на свободния ни и демократичен начин на живот са наша крайна цел, която по своята същност е международна ценност“, заяви говорителят на президентския офис Алекс Хуанг, цитирайки президента Цай Инг- уен. „Тайван няма да отстъпи пред заплахите на Китай и ще продължава да допринася за стабилизацията на региона“, каза още той.

Съединените щати изразиха своята тревога относно решението на Ел Салвадор да прекрати връзките си с Тайван и да установи такива с Китай и заявиха, че ще преразгледат отношенията си с централноамериканската страна.

В изявление от Белия дом казаха, че това решение ще засегне не само Ел Салвадор, но ще се отрази и върху икономиката и сигурността в целия регион. “Страните, които искат да установят или да задълбочат отношенията си с Китай, за да привлекат инвестиции, които ще стимулират краткосрочния икономически растеж и развитието на инфраструктурата, могат да бъдат разочаровани в дългосрочен план“.

В изявлението се казва още, че правителствата на страните се подлъгват от различни стимули, неосъзнавайки, че Китай има за цел да създаде условия за икономическа зависимост и господство, а не да създава сериозни и взаимоизгодни партньорства.

Сенатор Кори Гарднър на свой ред заяви, че в рамките на няколко дни ще представи пакет от мерки, насърчаващи страните да се придържат към Тайван. Те ще позволят на Държавния департамент да предприема действия по промяна в отношенията или намаляване на чуждестранната помощ за страни, чиито намерения биха били неблагоприятни за Република Китай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 каскето

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Ти шо-добре помисли как ще изглеждаш, като дойде 1 Януари и ще трябса да плащаш новите винетки, ТОЛ, Гражданска отговорност, местни данъци и такси? Вдеки, който докопа оръжие в гоя свят хуква да налага своите мефаци? Вече си представям Господ, как стои с гранатомет на рамо, в една ръка държи стоппалка КАТ в другата пушка, а от устата му се подават ракети, вертолети, изстребители. До него светата Дева вместо бебе, държи атомна бомба и се усмихва с тъмни цайси и обута в кубинки и камуфлаж, а до тях стои Йисус и припява: обичайте се като братя! Парадоксален свят? Вместо да живеят хората, само раждат на кило бебета, трепят се, ограбват се повечето?

    Коментиран от #3

  • 3 Antymediator

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "каскето":

    Съветвам те да спреш с шмъркането и да си намериш някаква работа!
    1 януари идва всяка година!