Last news in Fakti

27 Август, 2018 08:48 12 736 69

Облаците над Русия се сгъстяват

  • русия-
  • санкции-
  • сащ-
  • владимир путин-
  • кремъл

Първият кръг от новите санкции включва забрана за доставки във федерацията на стоки с двойно предназначение

Облаците над Русия се сгъстяват - 1
Снимки: БТА/АР

Санкционни облаци се сгъстяват над Русия, пише руското сп. "Експерт" по повод мерките, обявени от САЩ на 8 август. Те влизат в сила днес, а на 22 август изтече т. нар. уведомителен период, уточнява изданието.

Първият кръг от санкциите включва забрана за доставки в Русия на стоки с двойно предназначение, "чувствителни" стоки и технологии, свързани с националната сигурност на САЩ, по-специално електроника, компоненти и технологии за нефтогазовия отрасъл. Вашингтон заяви, че налага ограниченията заради нападението с нервнопаралитичен газ "Новичок" срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания.

"Експерт" анализира косвения ефект от санкциите въз основа на поведението на втората по големина швейцарска банкова групировка "Креди сюис", която е замразила свързани с Русия активи в размер на 5 милиарда швейцарски франка (близо 5 млрд. долара). Банката твърди, че финансовото състояние на клиентите й не е пострадало. Официално Швейцария не подкрепя антируските санкции, припомня списанието.

Облаците над Русия се сгъстяват

Още на другия ден банката заяви, че не замразява средствата, а само ги преобразува от управлявани активи в активи на отговорно пазене и клиентите не губят достъпа до тези пари. Дали клиентите ще ги изгубят - времето ще покаже, но те още сега ще изгубят доходите си от активното управление, осъществявано досега от "Креди сюис", обяснява руското издание.

Най-интересното е, че "Креди сюис" изобщо не е длъжна да изпълнява американските санкции, тъй като швейцарският банков регулатор FINMA не задължава местните банки да подкрепят санкции, наложени от други страни. Тъй че интересите на швейцарските клонове на руски банки не би трябвало да пострадат, а те не са особено малки.

От друга страна позицията на "Креди сюис" е разбираема с оглед на рисковете, свързани с репутацията й и евентуалните съдебни спорове с представители на САЩ. През 2009 г. примерно се наложи банката да плати глоба от половин милиард долара заради сделки с друга санкционирана държава - Иран. Неутешителни са и случаите с други европейски банки - през 2014 г. френската "Париба" плати 8,9 милиарда долара за нарушения на американски санкции срещу Судан, Куба и Иран.

Други банки също проявяват предпазливост в отношенията с Русия. Тези дни германската "Дойче банк" заплаши руското правителство със скъсване на бизнес контактите, защото кабинетът бе пренебрегнал искане на банката за актуална информация, засягаща нейни клиенти.

Американските санкции явно започват да се отразяват на компании и банки, формално незадължени да ги спазват. Междувременно САЩ вече са подготвили и нов пакет от санкции срещу Русия. Той може да влезе в сила през ноември и най-неприятната възможност е да понижи нивото или дори временно да замрази руско-американските дипломатически отношения, отбелязва списание"Експерт", цитирано от ВВС.

Облаците над Русия се сгъстяват

След като САЩ обявиха санкциите, курсът на рублата спадаше няколко дни, после се стабилизира, напомня в. "Комерсант". Кремъл неведнъж заяви, че финансовата система на Русия е стабилна и не усеща ограничителните мерки.

Натискът върху Русия се засилва, но според експерти официалните причини за икономическите ограничения са само прикритие, коментира "Комсомолская правда".

"Формално санкциите на САЩ бранят не интересите на Америка, а на някой друг", в случая семейство Скрипал, "но има големи съмнения дали политиката на Вашингтон е безкористна. Незнайно защо борбата за справедливост прераства в опити за извличане на печалба, развитие на собствения си бизнес или самоутвърждаване", твърди вестникът.

Облаците над Русия се сгъстяват

"В сегашната ситуация Русия отвръща на САЩ с перспективни действия, като засилва зависимостта на икономиката на САЩ, издирва слаби места в американската външна политика, работи върху отношенията в Близкия изток и с Китай", заяви политологът Фьодор Лукянов, цитиран от в. "Росийская газета".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристе

    32 130 Отговор
    А честито, скоро като махнат и Тръмп тонът към Масква ще стане ракетен.

    Коментиран от #2, #3, #5, #9

  • 2 Rusnak

    94 20 Отговор

    До коментар #1 от "Ристе":

    Аре де!
  • 3 123

    94 16 Отговор

    До коментар #1 от "Ристе":

    Моли се само да не е така, че ние сме най-близко...
  • 4 Гостът

    197 39 Отговор
    Необходимо ли е света да се съобразява с шепа задокеански престъпници, които водят света към война.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГосТ

    115 15 Отговор
    Докато има чифути,така ще е.Докато света се движи от търговци , така ще бъде и по зле ще става. Чифутите постигат своето благодарение на алчността и глупостта на хората. Унищожиха всички християнски ценности и морал на обществото. Угнетиха всички интелектуалци. И да не съм чул за плагиата долен с множество грешки в теориите си (това което не е откраднал),че бил учен.
  • 7 факт

    85 29 Отговор
    русия не внася такива стоки от сащ, пунта мара
  • 8 Иванов

    35 128 Отговор
    След хамерските санкции гордият Москал ще скимти жално, ще маха с опашка и ще скача през запалени обръчи по заповед на чичко Сам на цирковата арена, а светът ще ръкопляска! Засега само се тегли да скъса веригата, но тя е бая здрава.
  • 9 любопитен

    74 15 Отговор

    До коментар #1 от "Ристе":

    Мооое ли да си толкоз гламав?

    Коментиран от #13, #19

  • 10 свидетел

    93 21 Отговор
    Аре стига сте ривали бе.
    Ако не са редовните пръдни по новините, руснаците нямаше и да научат, че някой се мъчи да им наложи "санкции".

    Коментиран от #68

  • 11 Бесен Язовец

    56 24 Отговор
    Айде де, какво чакат тия русняци кога най накрая ще спрат да доставят на НАСА ракетни двигатели ? Да ги рязват най на сетне, че и тукашните троло-каскети да мирясат, понеже тоз двигател им е като трън в дупето !
  • 12 ГосТ

    44 19 Отговор
    Корена на злото е по дълбок. Обикновения американец не е толкова лаком и зъл,а и повечето са нискообразовани и от тях нищо не зависи. Трябва да се започне от най гъсто населеата държава на планетата с оскъдни водоизточници и голям внос на вода. Имам нещо на ум , което сигурен съм и други имат. Вирусологията в днешно време е много добре развита наука ;)

    Коментиран от #26

  • 13 и още мое

    23 3 Отговор

    До коментар #9 от "любопитен":

    Мое мое,рекъл оптимистът!!!!!!!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Иванов

    19 45 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен Язовец":

    Язо, навремето в Македония сръбето са избивали българите защото отказвали да носят сръбски шапки- титовки, а носели български каскети. Ти не ги знаеш тези неща, щото си пишлигар, но вече ги научи. Наричай русофилистите ушанки, а не каскети в памет на избитите ни братя! Други забележки нямам.

    Коментиран от #20

  • 16 Borislav Popov

    53 15 Отговор
    Краварските напъни водят само до едно - повишаване на парниковия ефект !

    Коментиран от #23, #41

  • 17 Н.танев

    68 19 Отговор
    Ха.САНКЦИИ НА НАЙ БОГАТАТА НА ПРИРОДНИ РЕСУРСИ ДЪРЖАВА СТРОЯЩА 10 АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ ПО СВЕТА ПРОИЗВЕЖДАЩА ЛЕКИ КОЛИ ТАНКОВЕ КРАНОВЕ САМОЛЕТИ ХЕЛИКОПТЕРИ КОРАБИ ПОДВОДНИЦИ ИМАЩИ В РЕЗЕРВ 500 ТОНА ЗЛАТО И ТН И ТН СМЕШКИ

    Коментиран от #21

  • 18 Borislav Popov

    52 11 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен Язовец":

    Ти да не ходиш със сомбреро бе умник ? Върви нахрани кравите - стига се мучали !
  • 19 Borislav Popov

    23 10 Отговор

    До коментар #9 от "любопитен":

    Мооое и още толкова ! Луд умора няма !
  • 20 Бесен Язовец

    19 47 Отговор

    До коментар #15 от "Иванов":

    Нашите хора по вече с калпаци са ходели, а каскети носят навсякаде по Европа, но най големи каскетлии са русняцити, начело с другарят Ленин ! Аз също нося каскет (взех си го от Ирландия), но нямам такова затъмнено съзнание, както наште български каскето-русофили . Но най ми е интересно, че като ги нарека тук каскети, много ги е яд и се късат да ми блъскат минуси, виж моят преден коментар и ще разбереш, че е така.
  • 21 ****

    40 10 Отговор

    До коментар #17 от "Н.танев":

    Не са 500 тона,а 1500 тона,и продължават да купуват,през тази година са закупили още 26 тона,явно се очакват някакви икономически трусове .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бесен Язовец

    15 47 Отговор

    До коментар #16 от "Borislav Popov":

    Аха и до падането на руската рупия с 10 % за три седмици, а това е само началото, драги ми каскете !

    Коментиран от #27

  • 24 на там отиват работите

    24 1 Отговор
    Ще вали,може би......носете чадъри.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ПросТ

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "ГосТ":

    Пиша ти + и за "учения" и за развитието на микробиологията.

    Коментиран от #34

  • 27 Borislav Popov

    39 10 Отговор

    До коментар #23 от "Бесен Язовец":

    А Еврото с колко % се срина бе икономисте ?
  • 28 ****

    56 11 Отговор

    До коментар #22 от "Kcaniba FOREVER":

    Говори ли ти нещо,че Русия ще спре разплащането с долари,а ще е с рубли,и за напред рублата няма да е обвързана с долара,а със златото,за какво мислиш,че Русия купува трескаво злато със зелените хартийки?

    Коментиран от #31

  • 29 Рачков

    56 7 Отговор
    Пълна лудница - френски и швейцарски банки плащат "глоби"!?!?! за американски "санкции"!?!?

    Ово е "либерален" пазар и "демокрация".

    Коментиран от #42

  • 30 ГОРДА УШАНКА

    21 19 Отговор
    НА ПЪРВО ВРЕМЕ НЯМА ПОВЕЧЕ ДА СТРОИМ КОСМИЧЕСКИ КЕНЕФИ ЗА ГОВЕДАРИТЕ ДА СА ПООСЕРЪТ МАЛКО....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 русия е джудже

    13 49 Отговор
    Санкции до дупка за руските джуджета !
  • 33 ГАЛЕВ

    62 12 Отговор
    шепа изроди от еврейски произход правят и водят света към унищожение.Същите са безсилни срещу мощта на Русия ,Китай и др.страни ,които не желаят фалшивата демокрация на джендърите-педали и не позволяват на същите да им я налагат.Следователно същите изроди ще бъдат унищожени от братска Русия света ще стане добро място за живеене без комунизъм и демокрация.Долу смърт за сганта убиици-престъпници завзели властта в сащ.
  • 34 ГосТ

    29 8 Отговор

    До коментар #26 от "ПросТ":

    Вирусите са по добри от бактериите.Чувал съм за няколко модифицирани щама на Ебола . Много агресивни били. В Русия работят също по Ебола доста. А руската школа в тази област е много добра. Даже напоителните им системи за контаминират,нещата ще си дойдат на мястото със зеленчуците и цветята. При тая плътност на популацията на чифутите кривата би трябвало да е експоненциално. Единственото добро, което чифутите са дали на света е немската физиология!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 хахах

    47 9 Отговор
    облаците се сгъстяват пак както и преди 5 години след Крим-санкции направили буря в чаша вода.За това време обаче Русия елиминира практически западната финнасова платежна систнема и вече търговията се извършва през алтернативна система в която се интегрират Китай Индия Турция Египет + практически цяла югоизточна Азия.Скоро и Германия ще се включи.А за зараната за износа на някакви си амеириканкси техноголии коит никой не знае , за Русия, както днес казва американски икономист пред Фокс нюз: ПРАКТИЧЕСКИ русия нищо не внаса от САЩ дори наложи ембарго върху всички видове хранителни продукти , камо ли технологии.Така че санкциите са за средно стат.американска домакиня, която ако не я застреля някой клетник на улицита случайнно от хубавият му живот в гетото ФАЩ , ще отиде до урните и ще гласува "правилно ".Това си една гротеска.

    Коментиран от #43

  • 37 Животновъд

    15 37 Отговор
    Не разбирам истерията, която е обхванала проруската измет. Защо са побеснели толкова? Та нали санкциите само укрепват икономиката на кочината. А и отговора на велика Русия ще бъде адекватен и огледален.
  • 38 ултра

    9 36 Отговор
    Местната русофилистична измет се надпреварва да ръси глупотевини тук за измислената им руска "мощ", но като гледам умислените физиономии на малкият жужи и малкият медведчик, спукана май ще им е работата:) Докато руснаците продължават да четат вестници и сайтове с имена като "Комсомолская правда" и други подобни, ВСЕКИ ДЕН ЩЕ Е ТАКА, ДО ПОБЕДАТА!!!:) Навремето Рейгън им разказа играта без нито един изстрел, сега е ред и на оранжевия да стори същото, ако не иска да го импийчнат:)!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ТОЧКАТА

    27 2 Отговор
    Пичове!!!Не се ебавайте ,защото пак идват избори!!!!Да не ви сменим сега...КОНГРЕСА!!!!
  • 41 СссереМ

    6 19 Отговор

    До коментар #16 от "Borislav Popov":

    Сега вече разбрахте ли кой командва парада или трябва по трудния (за получовеците) начин.

    Коментиран от #52

  • 42 ТОЧКАТА

    18 4 Отговор

    До коментар #29 от "Рачков":

    ПЛАЩАТ,защото ПОЛЗВАТ,,СУИФТ,,.......Глобална разплащателна система с доминация на долара и САЩ.
  • 43 Гост

    31 9 Отговор

    До коментар #36 от "хахах":

    А защо САЩ не искат да включат в санкциите космическите технологии?? Е, Русия е предупредила че ако САЩ приложат втория пагет,до тук с руските ракетни двигатели за НАСА!
  • 44 гост

    36 5 Отговор
    Умориха ги тия руснаци. Изпотрошиха си патките от местене от единия в другия крачол :)
  • 45 Шпек народен

    25 3 Отговор
    Макдоналдс ще фалира
  • 46 патриотъ

    41 7 Отговор
    Наблюдава се голямо оживление сред прокраварските платени тролове във връзка с така наречените/санкции/ към Русия,които освен безсилие и безумие,нищо друго не показват.Русия е била,е и ще бъде най-великата държава на планетата,тъй като политиката и същността и се основават на човешки ценности,а не на джендърски измислици и лъжи-като на агресивната и бандитска Америка,която затъна в лъжите и вероломството си,за да завладее целия свят!Агонията на янките е към края си и скоро ще видим това!
  • 47 vvvvv

    37 5 Отговор
    Последни напъни преди срива на долара.
  • 48 Щурчо

    32 4 Отговор
    Като нямало, какво да прави кучето - облизало си задника ... Та и сега, пак така ..., като нищо не могат да направят - санкции, поредните ...
  • 49 ГАЛЕВ

    36 5 Отговор
    ТОЧНО ОБРАТНОТО ОБЛАЦИТЕ СЕ СГЪСТЯВАТ НАД САЩ И АНГЛИЯ.ИЗОСТАВАТ С ГОДИНИ ВЪВ ВЪОРЪЖЕНИЕТО И ЗА ТОВА ИМ ПРЕЧАТ ПО ВСЕВЪЗМОЖЕН НАЧИН ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА СЕ РАЗВИВАТ.ВСИЧКО Е ЗАРАДИ ТОВА И ОБЛАЦИ И САНКЦИИ И НОВИЧОК.
  • 50 русофи

    31 6 Отговор
    Аз се чудя,защо Света продължава да търпи американските кравари и империалисти?!Тези къде ли не се намесиха и Света запалиха.То беше Ирак,Афганистан,Сирия,Либия и още къде ли не?!Даже и в Украйна е тяхна работа,а обвиняват Русия!Уж се борели за демокрация,а съсипаха всичко и колко народ измря заради тях!Има начини да им се протовопоставят,но защо продължават да им се "кланят" още повечето държави!Само няколко от по-големите икономики да заявят,че не признават американския долар,като платежно средство и да обяват бойкот на американските стоки,борсата се е сринала на момента!Тогава да ги видим,но явно на никой не му стиска!Дано по-скоро си "намерят майстора",дано получат възмездие за злините,които причиниха в света!!!
    https://alterinformation.wordpress.com/2014/05/16/984914059/
  • 51 Dorian

    31 5 Отговор
    Защо светът трябва да се съобразява с малоумни янки? Нека разберат, че не са фактор и не са самодостатъчни. Не са единствени на планетата. Хора, които мислят, че шоколадовото мляко идва от кафяви крави, не е възможно да правят наклон на останалите.
  • 52 Borislav Popov

    11 4 Отговор

    До коментар #41 от "СссереМ":

    Ще има да си припявате песента - Аз дървото съм го яла. Още не вдявате че положението се промени.
  • 53 Ветеринар

    8 16 Отговор
    Ваксинирам русофили срещу бяс и американска треска. За пенсионери с отстъпка. Записване в клубовете на БСП и Атака.
  • 54 пенко

    21 4 Отговор
    САЩ НЕ СА ВОЮВАЛИ НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ ОТ ДВА ВЕКА / ДА КРАТКО -1 ДЕН... И РЕЗУЛТАТЪТ -ПЪРЛ ХЪРБЪРТ / !!! ФРАНЦИЯ СЕ ПРЕДАДЕ -ДОРИ С "МАЖИНО" !!! АНГЛИЯ БРОЕШЕ "ФАУ" И ДРУГИ !!! СЛЕД ДЕСАНТА В НОРМАНДИЯ СЕ МОЛИХА НА СТАЛИН ДА АТАКЕВА НА ИЗТОК ! СОБСТВИНИЦИТЕ ВИ ТИМ- РАЗВИХА "БИЗНЕСА СИ" С РУСКИ ПАРИ!!!
  • 55 Те руснаците

    11 1 Отговор
    си имат ракети за облаци.
  • 56 Майстор Манол

    19 5 Отговор
    Време е да полетят ракетите, да ви шибам и ненаядения колонизаторски свят. Разпорете я тая Земя по шевовете,
  • 57 Маркс

    5 23 Отговор
    "Русия е име узурпирано от московците. Те не са славяни и въобще не принадлежат към индо-германската раса. Те са натрапници, които трябва да бъдат прогонени на изток от Днепър и по-далече.”

    Коментиран от #58

  • 58 Borislav Popov

    8 5 Отговор

    До коментар #57 от "Маркс":

    А два купона за хляб да искаш ?

    Коментиран от #59

  • 59 Маркс

    4 16 Отговор

    До коментар #58 от "Borislav Popov":

    „Московия (Русия) е плащала данъци на кримския хан, неин суверен и правоприемник на Златната орда чак до 1700 година. Московският цар е посрещал кримския посланик извън границите на града, качвал го на коня си, а той пешком, водейки коня за юздата го отвеждал в Кремъл, поставял го на трона, а самият той коленичел пред него.”

    Коментиран от #60

  • 60 Грух

    2 4 Отговор

    До коментар #59 от "Маркс":

    Както и ти коленичиш и ми ла па ш к.

    Коментиран от #61

  • 61 Животновъд

    4 1 Отговор

    До коментар #60 от "Грух":

    Още преди 5 години те кастрирахме, бе грухчо.
  • 62 Светла

    9 3 Отговор
    Русия , Китай,Япония и Саудовска Арабия постепенно съкращават количество на американски ценни книжа и ги продават. Не е възможно да ги продаваш по- много, защото това ще срине световната икономика.
    Русия има 1950 тона злато и Китай също купува злато. Защо ли ?

    Коментиран от #63

  • 63 Само питам

    1 4 Отговор

    До коментар #62 от "Светла":

    Виж колко тона са златните запаси на кочината и тогава мечтай.
  • 64 истината

    9 3 Отговор
    Мисля, че с тези санкции ще стане страшно. Никой не закача мечката, а тя е способна да унищожи прецизно терорист номер едно в света.

    Коментиран от #65, #66

  • 65 007

    3 13 Отговор

    До коментар #64 от "истината":

    Русия е терористична държава N°1 в света и спонсорира световния тероризъм., бе путлераст.
  • 66 гост

    3 9 Отговор

    До коментар #64 от "истината":

    Какво мислиш с това мозъче и ти незнаеш.Никой не е фактор пред САЩ ,независимо дали ми говориш тука за мечки,вълци или костенурки.САЩ решат ли ядеш санкции и то не само от тях ,ами от една камара държави,както се и случва вече с русия.До момента отговор няма ,а и руснаците нямат нито топките ,нито влиянието ,нито възможността да отговорят на САЩ.Панимаеш ?
  • 67 стамболов

    3 1 Отговор
    американския начин да се унищожи един народ 1л мляко 0,60 ст ,6 л мляко 1 кг сирене за 15 лв
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    защо реве комунистическата дружина?абе радваите се бе другари вече лошите западняци няма да пречат на русия да развива технологиите си.няма да има взаимна търговия няма да им се продават западни боклуци и в русия всичко ще е цветя и рози.а няма и помощи да има ама те руснаците западни помощи нещат така че всичко е наред,нали другари!!!!смях!
Новини по държави: