27 Август, 2018 10:56 1 260 3

Прищина: Няма да губим или заменяме територия

  • косово-
  • сърбия-
  • хашим тачи-
  • александър вучич
Прищина: Няма да губим или заменяме територия - 1
Снимка: Shutterstock

В интервю за виенския "Стандарт" президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че идеята на "корекция на границите" все още не е била тема на разговорите в Брюксел, съобщава вестник "Данас".

Изминаха пет или шест години от началото на диалога със Сърбия. Сега навлязохме във финалната фаза на тези разговори. Досега разговаряхме само за процеса, а не за детайлите. Идеята за корекция на границите е моя, както и идеята за включването на Прешевската долина, и тя не бе тема на разговор с президента Вучич, но ние ще разговаряме за това, заявил Тачи за австрийския вестник.

Той посочва, че иска да бъде рационален и въпреки големите разногласия продължаването на диалога е единствената възможност, а без договор Белград и Прищина взаимно ще си пречат на пътя към ЕС.

Според Тачи окончателният договор със Сърбия трябва да съдържа взаимно признаване и членство на Косово в международни организации. Според неговите думи Косово ще запази мултиетническия си дух. Тачи констатира, че Косово има добри отношения с всички съседи - Македония, Черна гора и Албания и поради това никой не трябва да се чувства застрашен заради възможно споразумение между Белград и Прищина.

Сръбският президент Александър Вучич се е срещнал във Виена преди началото на срещата на върха в Алпбах с австрийския канцлер Себастиан Курц, европейския комисар по разширяването Йоханес Хан и президента на Косово Хашим Тачи, съобщават белградските медии.

Прищина: Няма да губим или заменяме територия
Снимка: БТА/АР

Канцлерът е заявил, че за Австрия, която в момента председателства ЕС, приоритети са политиката на разширяване и добросъседство, сигурността и миграцията. Той изразил подкрепа за диалога между Белград и Прищина и посочил, че това е основно условие за влизане в ЕС. Курц заявил, че Виена подкрепя европейската перспектива на всички страни от Западните Балкани. Вучич отговорил, че за Сърбия и региона подкрепата на Австрия е важна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лазер

    5 2 Отговор
    Направо ще се изпарите.По лесно е.
  • 2 Тоя с Ху.

    3 4 Отговор
    България и външно до се намесят в диалога и да си поискаме западните покрайнини от Сърбия , стига с това мишкуване на политици и организации имащи се за патриотични ! Време е Сърбия да плаща грехове и да видим колко ще ни подкрепи ЕС и нашите зад океански " братя " .

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тоя с Ху.":

    русофилите са ти нацъкали минуси. Те никога няма да позволят матушка сръбия да върне територии на България!
Новини по държави: