Last news in Fakti

28 Август, 2018 09:30 2 380 11

Тръмп обяви „страхотна“ търговска сделка с Мексико

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • търговия-
  • сделка-
  • мексико-
  • канада-
  • страхотна-
  • нафта

Добри новини от Северна Америка

Тръмп обяви „страхотна“ търговска сделка с Мексико - 1
Снимка: БТА/ AP

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че със съседите от Мексико е постигната „страхотна“ търговска сделка, предадоха американските агенции. Тя ще се отрази благоприятно по думите му за бизнеса в Щатите и местните производители.

Съединените щати и Мексико са постигнали търговско споразумение след дълги преговори по преразглеждане на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА). Договорът ще се нарича Американско-мексиканско търговско споразумение и ще уреди нови правила за производство на автомобили и за заплащането на труда на работниците в сектора.

Споразумението НАФТА между САЩ, Канада и Мексико съществуваше четвърт век, но сега Канада предпочете да не участва във фазата на преговорите, докато Съединените щати и Мексико не изяснят разногласията помежду си. Предстои уточняването на подробности за това как новата сделка ще замени НАФТА.

Тръмп заяви, че се надява и Канада скоро да се включи в преговори за ново търговско споразумение. „Това е голям ден за търговията. Това е едно наистина много добро споразумение за двете ни страни", заяви Доналд Тръмп от Овалния кабинет. Тръмп беше определил вече съществуващото търговско споразумение като бедствие.

Сделката между САЩ и Мексико ще изисква 75 процента от съставните части на колите да бъдат произведени в така наречения регион НАФТА, което е повече в сравнение с досегашното изискване от 62,5 процента, каза американски представител. Сделката ще изисква също така 40-45 процента от автомобилното съдържание да бъде произведено от работници, печелещи най-малко 16 долара на час. Все още има въпроси за дискутиране с Канада, но те може да бъдат разрешени много бързо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 латино партизанин

    19 1 Отговор
    "Проклятието да си съсед на Америка, е проклятие от дявола." - каза бившия президент на Мексико.

    Коментиран от #2

  • 2 шумкарин

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "латино партизанин":

    Смятай, България как я разсипаха за няма 30години, хем къде сме на хиляди километри, пък ако си им до г.за, не ми се мисли.

    Коментиран от #6

  • 3 У лево е Крим

    12 1 Отговор
    В крайна сметка излезе на яве, че Тръмп се провали с решенията си за митата. Ако помните той започна тази политика именно от Мексико, а после излезе с изявление, че това важи и за останалите части на света... Е! - Сага пак ще се върне на старото положение, само че ще обяснява какъв успех е постигнал. Както се забелязва светът отговори подобаващо на "хигимона". Такава консолидация на Азия и Европа срещу САЩ относно търговските споразумения не е имало или поне аз не помня.
  • 4 Жунгла

    6 2 Отговор
    С голямо учудване разбрах ,че около 100 000 американци ,канадци и британци са имигрирали в Мексико.

    Коментиран от #5

  • 5 жунгльор

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Жунгла":

    "американци", колкото Издислав от берлинското метро е "българин".

    Коментиран от #7

  • 6 Max

    1 8 Отговор

    До коментар #2 от "шумкарин":

    Комунягитя я съсипаха, комунягите!! А вие още им се кланяте. Ами заслужавате си живота!!!

    Коментиран от #8

  • 7 Жунгла

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "жунгльор":

    Не бе човек.Бели американци-пенсионери.По техните думи в Мексико по малко се стреляло.Вчера по някое от бнттата го даваха.Пък наш Издислав в сравнение с техните е направо кореняк берлинчани.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    решението с нищо не е по различно от предишните такива.основно обаче се набляга вега върху автомобилната индустрия като целта е европеиските коли които се правят в мексико не само да се сглабят там,а и да им се правят частите на място,също има изискване работницитие в автомобилната индустирия независимо къде са да имат минималка от 16 долара на час.
  • 10 плевен

    10 0 Отговор
    Ако аз съм американец, ще съм доволен. Разберете, че Тръмп работи за щатите, защото е президент на щатите. Той затваря кранчетата, както го направиха и руснаците. Не ни е длъжен с нищо.Длъжници са ни нашите управници.
  • 11 ЕС нещастник

    4 0 Отговор
    Целта е ясна - да повиши надниците на работниците в сектора (разбирай нови гласоподаватели за Тръмп и републиканците) и автомобилите, произвеждани в Мексико да не са конкурентни по себестойност на автомобилите от САЩ. Другото важно условие е за производство, което ще е основно базирано в северноамериканския регион, а не да идва от азиатски дестинации (Китай), измествайки американци и мексиканци. Досега основната маса работници в Мексико не са виждали надница от 16$/час, по-вероятно е да получават 7-8$. Сега мексиканското производство се оскъпява, като това води до премахване на стимулите за изместване на производството в Мексико заради ниските производствени разходи. Добро постижение за САЩ. В сравнение с Европа и ЕС американците успяха за едни 20 години да утроят икономиката си спрямо предишните нива, когато двата икономически блока бяха почти равни. Това показва съвсем ясно предимствата на един подобен интегриран субект пред ЕС, който е раздробен, фрагментиран, липсват бързите, сериозните решения, основните процеси се задвижват бавно и невинаги успешно...