603 6

Валенса номинира Сенцов за Нобелова награда

Бившият полски президент похвали борбата на украинския затворник

Снимка: БТА/AP
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

Бившият президент на Полша Лех Валенса номинира за Нобелова награда украинският режисьор Олег Сенцов, съобщи „Дойче Веле“.

Валенса обяви това в специално изявление. В момента Сенцов се намира в руски затвор.

През последните 100 дни той провежда непрекъсната гладна стачка. Режисьорът настоява за освобождаването на всички украински политически затворници, без да иска своето собствено.

„Дълбоко съм убеден, че Сенцов представлява всички тези идеали, които ме вдъхновяват по време на мирната борба за бъдещето на света. Сенцов мирно протестира срещу руската анексия на родния си Крим. Той подкрепи Евромайдана в Украйна като част от демократична Европа“, заяви Валенса.

Главният свидетел по обвинението срещу Сенцов вече се отказа срещу своите показания, като заяви, че те са били изтръгнати с мъчения.

Самият Валенса е лауреат на Нобеловата награда за мир и има правото еднолично да издигне Сецнов като кандидат за наградата.

Полша


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Да ама Не
  Отговор
  1 10:17  29.08.18
  Ама това куче още ли не е пукнало??
 • Да го кажем направо.
  Отговор
  2 10:40  29.08.18
  То Нобелова награда за мир получи и Обама-докато безпилотниците на САЩ избиваха сватби ,погребения и рушеха болници в Афганистан,Ирак,Сирия и т.н...А тоя терорист са го хванали на место със взривни вещества и готови бомби-така че наистина заслужава нобелова награда...
 • Солидарност
  Отговор
  3 11:11  29.08.18
  Други режисьори и сценаристи са за награда, но скоро те сами ще си спретнат някой демократичен филм по подобие на сериала с цветните революции. А агент Болек (псевдониа на Валенса като доносник 1970-76) политизира Нобеловите награди за да ги износи и обезличи. Да беше номинирал Надежда Савченко украински депутат и бивш саратник на управляващите, която след като беше помилвана и освободена от Русия се върна в Украйна. Тя е под арест вече половин година за "опит за покушение на Украинсото ръководство, подготовка на държавен преврат и терористична дейност". Савченко също гладува и се бори за справедливост в украинското общество.
 • Kcaniba
  Отговор
  4 13:13  29.08.18
  ...вече 10 години обявилият гладна стачка, номинираният от агента на кгб валенса, агент на сбу сенцов, се бори с татаромонголските орди от изтока....
 • Чинга чук
  Отговор
  5 13:32  29.08.18
  Тоя явно е изперкал , защото е ,,забравил" какво причиниха украинските фашисти на поляците през ВСВ
 • Доктор Охболи
  Отговор
  6 17:35  29.08.18
  100 дни непрекъсната гладна стачка?! Той трябва да получи нобелова награда по медицина, физиология, биология и каквото се сетите още....

Напиши коментар:


Публикувай