Last news in Fakti

1 Септември, 2018 07:31 7 709 39

1 септември 1939 г. Хитлер напада Полша

  • полша-
  • втора световна война-
  • хитлер-
  • нападение

На тази дата Европа и светът са въвлечени в най-кръвопролитната война

1 септември 1939 г. Хитлер напада Полша - 1

На 1 септември 1939 г. Адолф Хитлер напада Полша. Нападението започва вечерта на 31 август 1939 г., когато група въоръжени есесовци нахълтват в сградата на радиостанцията на крайграничния по това време с Полша германски град Глайвиц. Като дават няколко изстрела пред микрофона, хитлеристите прочитат предварително съставен на полски език текст, който съдържа призив за война на Полша срещу Германия. За още по-силна заблуда на германския народ Хитлер инсценира подобни "нападения" и в други участъци на германо-полската граница. Скоро след това немските радиостанции предават в ефир извънредни съобщения за уж извършено от поляците нападение върху германска територия. Като доказателство се изнасяли на показ трупове на "полски военнослужещи", които в действителност били разстреляни от есесовците германски престъпници, взети от затворите на Третия райх.

Този отвратителен ход за "нападение" на поляците прелива чашата на "германското търпение" и Хитлер дава заповед за нападение. Полската армия, която не била готова за нападение, се изправя пред немската войска без противотанкови оръдия и танкови дивизии и буквално е пометена с решителното превъзходство в участъка на пробива. Това е началото на Втората световна война. Англия и Франция, свързани с Полша чрез съюзнически договори, обявяват война на Германия на 3 септември 1939. Същият ден във войната се включват Австралия и Индия, а седмица по-късно и Канада. В началото на октомври и последните полски войници се предават и Варшава пада под немско командване. С декрет на фашисткото правителство от 8 октомври западните области на страната са обявени за "германски земи" и присъединени към Третия райх. Останалата територия на окупираната от хитлеристите Полша започва да се нарича "генерелгубернаторство".

От момента на започването на германо-полската война до пролетта на 1940 г. Англия и Франция, от една страна, и Германия ,от друга, в действителност не водят военни действия в Западна Европа. Юридически тези страни се намират в състояние на война, съществува фронт, където са съсредоточени огромни войскови контингенти, но там цари спокойствие. Тази ситуация остава в историята под наименованието "Странната война".Това име идва от френския език, но то има друго значение в превод от немския-"комичната война".

"Странната война" приключва на 9 април 1940 г. с германското нахлуване в Дания и Норвегия без предупреждение.

Но да се върнем към средата на септември месец 1939 г. СССР пристъпва към реализация на договореностите от подписания през август 1939 г. Пакт Молотов – Рибентроп. На 17 септември 1939 г., след разгрома на полската войска от немците и падането на полското правителство, Червената армия навлиза в Западна Белорусия и Западна Украйна.

На 28 септември 1939 г. е подписан Договорът за дружба и граници между СССР и Германия, от външните министри на двете страни Вячеслав Молотов и Йоахим фон Рибентроп, с който се признава унищожаването на независимата полска държава.

Според договора на територията на бившата полска държава се установява граница между Германия и СССР, която е окончателна и двете страни се задължават да не допускат намеса на трети държави. Тази граница се разглежда като основа за развитието на бъдещи приятелски отношения между двете страни. Договорът и секретните протоколи към него са следствие от Пакта Молотов - Рибентроп и фактически осигуряват тила на Германия.

Според подписания секретен протокол Западна Белорусия и Западна Украйна влизат в състава на Съветския съюз. Едновременно с това СССР настоява за подписване на съглашения с Естония, Латвия и Литва, според които да получи право за въвеждане на свои войски в техните територии. След като това се осъществява в тези републики са проведени избори за законодателни органи, които са спечелени от комунистическите сили. През 1940 г. Естония, Латвия и Литва влизат в състава на СССР.

Чрез сключените съветско-германски договори от 1939 г. , в това число и пакта Рибентроп-Молотов, нацистка Германия и СССР си поделят сферите на влияние в Европа, в съответствие с които в началото на Втората световна война в състава на СССР са включени Западна Украйна и Западен Беларус, а през 1940 г. и Прибалтика, Бесарабия (Молдова) и Северна Буковина.

В резултат на всички тези действия в състава на СССР са включени значителни територии с население 14 млн. души. Границата на страната е отместена на запад в различни места на разстояние от 300 до 600 км.

Часовникът за плана Барбароса започва да тиктака.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ооооооо

    22 25 Отговор
    жалко, че не си довърши идеята!
    сега нямаше да има пияни ушанки, няма да имаше еврейско световно-управляващо правителство, джендърски Истанбулски манифести, нямаше да има педали, цигани... Европа щеше да е бяла като сълза!

    Коментиран от #18, #29

  • 2 СссереМ

    14 22 Отговор
    Трябваше да не губи време ами веднага да беше подпукал бушмените докато беше силна армията и американците не се бяхя нямесили.

    Коментиран от #16

  • 3 Бай хой

    19 4 Отговор
    Поляците и дмес нямат самостоятелна политика и претенции към съседите си. С американска помощ уверено вървят отново към германоруска граница.
  • 4 Орлов поглед

    23 22 Отговор
    Крайно време е тази война(ВСВ) да се изучава истински. Много години СССР се представяше единствено като жертва, която била неподготвена за война.Единствено Хитлер е виновен и т.н.Оказа се, че истината е доста различна.Но голяма част от историците все още не четат друго освен старите учебници, които бяха идеологизирани...

    Коментиран от #7

  • 5 Факт

    21 5 Отговор
    Айде поне малко да бъдем откровенни-ВСВ започва доста по-рано--но не е изгодно на днешните "цивилизовани страни" от Запада да казват истината.Реално старта на ВВС е даден когато,английският министер прецедател Чембърлейн се връща в Лондон от срещата си с Хитлер и казва"Донесох мир"...Това е карт-бланша който дава на Хитлер повода за войната в Европа-Великобритания няма нищо против Хитлер да започне окупацията на отделни европейски държави...-това е реалният старт на ВСВ..--това е факт!!!

    Коментиран от #6, #9, #11, #21

  • 6 СссереМ

    3 11 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    А Молотов какво занесе на Сталин?
  • 7 Историк

    8 9 Отговор

    До коментар #4 от "Орлов поглед":

    Напълно сте прав. Авторът на статията пише, че Съветският съюз навлиза в Западна Украйна и Западна Беларус на 17 септември 1939г. Не! И той като Германия навлиза да воюва с Полша.Ама пак с половин уста...И като унищожават полската държава немци и руснаци провеждат военен парад под лозунга:" Дружба споена с кръв!". Неприятно, но факт.

    Коментиран от #19

  • 8 Хaйде моля

    8 1 Отговор
    Предлaгaм в тaзи стaтия дa си пишем вицове.

    Коментиран от #10

  • 9 Щайнер

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Реалния старт е тогава, когато бъде обявена война т.е. грозния евреин Чърчил дава старта , а до този момент Хитлер просто е връщал законни германски територии откраднати след първата световна война , това е факт...

    Коментиран от #38

  • 10 Историк

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Хaйде моля":

    Напишете в Гугъл:" Съвместен военен парад между Вермахта и Червената армия- 22 септември 1939 в Брест". Ще видите дори видеозапис на най- големия виц!
  • 11 Ами

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    А това че Франция,Полша и Чехословакия са си резнали по парче от германски територии не е окупация така ли ?
  • 12 СССРБарета

    12 3 Отговор
    инсценирано нападение от поляци над германци което е повод за нападение на Германия над Полша! Tова смърди на краварски план който И до ден днешен гадовете използват!
  • 13 позабравени похвати

    12 0 Отговор
    Инсценировките, които е използвал Хитлер за да има повод за окупацията на Полша не ви ли приличат на постановките на американците в Сирия?
  • 14 Али Бабата

    17 3 Отговор
    Статията не случайно пропуска пред- историята.Ето ви елементарна, суха фактология--------
    26.01.34г. Полша става първата в Европа страна подписала пакт за ненападение с Германия----16 март 1935г. Германия обявява задължителна военна служба и армията и далеч надхвърля разрешените и от Версайския договор 100 000 войника (Англия и Франция се противопоставят само с декларация)----7 март 1936г. Германия в нарушение на Версайският договор изпраща войска в демилитаризираната Рейнска област. Това дава пълното основание на Франция и Англия да започнат военни действия срещу Германия (а съотношението на силите в това време е в тяхна полза), но те отново се ограничават с декларации.----През ноември 1936г. Германия и Япония официално сключват пакт за съвместни действия против СССР. Пред СССР надвисва заплахата от война на два фронта.----12 март 1938г. в нарушение на Версайският договор, германските войски навлизат в Австрия-----На 30 септември 1938г. в Мюнхен Англия, Франция, Германия и Италия подписват договора за присъединяване на Судетската област към Германия въпреки всички международни норми.10 дни по късно Полша и Унгария, с одобрението на Фюрера окупират друга част от Чехословакия. ----. През 1938г. СССР остава без никакви съюзници пред заплахата от война на два фронта. Мюнхен е повратна точка в пред историята на ВСВ, след мюнхенското съглашение войната на практика става почти неизбежна, а СССР се очаква да е основната жертва.

    Коментиран от #15, #17

  • 15 любопитен

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Али Бабата":

    Що си мислиш, че козяшките едноклетъчни ще се впечатлят от истината?
  • 16 Ойде Коню у рикътъ

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Е да но тогава Хитлер беше още мъничък- Не се беше още наял с плътта на цяла Европа. По късно , когато от цялата окупирана Европа потекоха към Германия потоци суровини работна ръка , и армии ,и Германия стана голяма хидра с много глави , тогава и на Хитлер му дойде куража , да изпълни своите мечти , написани в неговата книжка.А колониална Англия и Новият Свят с ужас наблюдаваха какво неконтролируемо чудовище са си отгледали в "задният двор" . Това "чудовище " трябваше да послужи само в борбата срещу комунизма , а то отвори уста да ги налапа целите. Жалко е , Хитлер имаше своите шансове , но ги проигра хазартно с форсирането на река Буг , и заедно с това и нашите възможности за Велика България. Русия , не може да бъде нападана, защото не може да бъде завладяна и победена, а само изолирана и използвана като суровинна и хранителна банка.
  • 17 Щайнер

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "Али Бабата":

    Дай малко по-справедливо , Хитлер не е подписвал Версайски договор за да го нарушава , териториите за които Хитлер претендира са германски и дори са населени с германци т.е. Не може да става дума за окупация, това е лицемерно...

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хр Ботев

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    Колко си историк е видно - на 17 септември полсаката държава престава да съществува. Полският министър на отбраната тогава нарежда на полската армия да не се бие срещу червената армия, няма никакъв съвместен парад, просто по инерция немските войски влизат не там където трябва, снимките от "парада" е всъщност замяната на немския гарнизон със съветски. Историк си та дрънкаш.

    Коментиран от #20, #27

  • 20 СссереМ

    2 6 Отговор

    До коментар #19 от "Хр Ботев":

    И Молотов не се е срещал с Рибентроп нали,на това ли ви учиха по сАвецко време?

    Коментиран от #22

  • 21 ААА

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Реално Втората Световна Война , започва с гражданската война в Испания . Много са сходни и близки нещата , между Г.В. - Испания и сегашната криза в Сирия, и за разлика от сега , тогава не е имало още А.Оръжие .
  • 22 ОлигУфрен

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "СссереМ":

    Срещал се е Сссесеремчо, ама след сключения договор между Франция, Англия и Хитлер! Ходи сега да плачеш на портиер на Козяк 16!
  • 23 ААА

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Щайнер":

    Да претендираш за загубени след война територии , за който си подписвал като победена държава , по угрозата да ти се случат още много по лоши и усмъртителни за населението неща , е като да проявяваш претенции за загубените си пари , снощи на покер. От край време битува една римска сентенция -" Горко на победените". За това сериозните държави отглеждат армии и военна наука, дори и само превантивно , за да не им се случи да изпитат на живо , тази сентенция. Тези които не отглеждат армии ,са буферна зона, разменна монета , при конфликти , колонии без своя политика , и най -често подгъзуват на по -силните, с цел да не ги провокират.

    Коментиран от #25

  • 24 К.К.

    4 1 Отговор
    Началото на войната е подписването на версайските договори и реваншизма на победителите от първата световна война.
  • 25 Щайнер

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "ААА":

    Германия реално не е губела ПСВ , била е на вътре в чужди територии докато продажници не решават да се продадат на евреите а и в същото време руснаците излизат от войната , което още повече улеснява германците , не е имало генерал ,който да не определи капитулацията като срамна и позорна и напълно незаслужена

    Коментиран от #31

  • 26 Не бело е

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Що бе , яд те на истината ли ?
  • 27 Историк

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Хр Ботев":

    Дано четете руски език. За ценители:"Упущенньiй шанс Сталина.Советский союз и борьба за Европу 1939-1941гг." Автор- Михаил Мельтюхов, доцент в НИИ на АН на РФ. Само чрез Гугъл.Първо издание през 2000г. Второто е през 2008. Вижте официална руска версия и престанете със свободните съчинения.

    Коментиран от #28

  • 28 Хр Ботев

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Историк":

    Това не е ОФИЦИАЛНА руска версия, а версия на автора, има купища други историци, които интерпретират нещата по друг начин. И в крайна сметка дори този автор казва, че на 17 септември 39 година СССР не влиза във войната като съюзник на Германия, а като трета страна, защитаваща своите си интереси. Чети и ти.

    Коментиран от #30

  • 29 Незнайна

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "ооооооо":

    Погледа хич не ти е орлов, ами си сляп като къртица и историята не би трябвало да търпи идеологизиране или интерпретиране!!! Хитлер е разчитал на мълниеносно нападение и завземане на Европа, а Сталин до последно не е вярвал че ще си позвли да атакува руснаците, макар разузнаването да е докладвало точно за това. И да руснаците са най-голямата жертва и воюващите имирното население показват чудеса от храброст и жертвоготовност в хода на самата война, защото Русия е била неподготвена от всякъде за разлика от германците, които са били обезпечени с всичко.Така, че с нападението на Полша започва най-мрачните и тежки години за населението на Европа! Едно е да да подпомагаш финансово и да правиш десант, когато края на войната се вижда, а съвсем друго 5 години да се бориш срещу тази фашистка чума!!! Прегланям се пред руския народ дълбоко и не разбирам защо ЕС налага последните години да празнуваме Деня на Европа , а не Деня на победата, а Русия и огромния й принос най- нагло се неглижира!!!
  • 30 Историк

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Хр Ботев":

    Защитата на своите интереси доведе до нечувани жертви и разрушения! Нечуван дотогава военен автогол за Москва.Ето за това иде реч- да имаш най- мощната армия и да допуснеш такъв апокалипсис. И официалните версии все да се менят.Аз не отричам героизма на обикновените офицери и войници.Прекланям се пред тях, но все още да се твърдят небивалици...А от 1939 до 1941 Германия откъде получава основния си суровинен поток.Разбира се от изток, а не от запад!

    Коментиран от #32

  • 31 ААА

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Щайнер":

    Германия не била загубила ли? Германия , Австроунгария , България , Турция , срещу останалият свят- МНого държави цели континенти двуцифрен брой , мързи ме да ги изброявам ,а у ще пропусна няколко , даже и Китай.

    Коментиран от #33, #34

  • 32 Хр Ботев

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Историк":

    Тия невиждани жертви не са по вина на СССР, а на западните сили. Я ми кажи защо Франция и Англия не защитават Полша след като имат договор за взаимопомощ? Обявяват една война, в която и пушка не гръмва, а е било ясно, че ако те са се намесили активно, с хитлерова Германия е било свършено. така че, кгато си оставен сам срещу поощрявана от запада военна машина, ще правиш и невъзможното , за да отложиш неизбежното.

    Коментиран от #39

  • 33 Щайнер

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "ААА":

    Добре де , дето се вика загубила е на хартия , кажи тогава как така се губи война при условие че все повече изтласкваш противника на негова територия и същевременно идват многобройни подкрепления от затворения вече руски фронт , къде виждаш смисъл в капитулация при условие че печелиш , ти би ли обявил край на войната ако всъщност печелиш ? това е най-дървеното отстъпление в историята , Вилхелм-Кайзера даже съобщава че е предаден от банда еврейски страхливци и това всеки го знае
  • 34 Щайнер

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "ААА":

    Не знам дали си чувал историята но всичко започва, когато американците се включват , същите тия предатели , на които Кайзера е гласувал доверие просто притреперват от страх че еврейските им спонсори се включват във войната и за да ни им се разсърдят просто хващат Вилхелм под ръчички и го запращат в Холандия , това е истината и ти сам прецени това заслужена победа на Антатата ли е..

    Коментиран от #35

  • 35 ААА

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Щайнер":

    Гн. Щайнер , не е нужно да сте чели "Ремарк" за да си представите мащабите на касапницата наречена Първа Световна Война . И за разлика от ВСВ където основно опатосват руснаци и германци,поляци то Първата Световна никой не е пощаден французи , англичани ,руснаци , германци , Австр-Унгр. и мн. други гинат като мухи по окопите на Европа.Това е войната на фронталните щикови атаки срещу картечници и артилерия . Французи и англичани наистина дават много жертви , но зад тях в решаващата фаза на войната застават САЩ, Канада, Австралия , Индия , Китай , Че и Сенегал от африканските английски колонии- Как да победи тази Германия затворена в континентална Европа , с изчезващи ресурси от хора и техника . Отвъд океана не се сипят бомби , и там всеки ден спокойно изпращат ешелон след ешелон към Европа , по същият начин през ВС. както от Сибир ,така и от Америка идват оръжие и помощи за фронта , а Германците не могат да противодействат на това - Постепенно се изтощават и губят . Било е предопределено. Дори завземането на Москва , Париж , или Лондон не би помогнало особено на германците , до като индустрията на противника работи и бълва хора и техника.
  • 36 петкан

    0 0 Отговор
    Беларус и Украйна не знам по това време да е имало такива държави.
  • 37 петкан

    0 0 Отговор
    Беларус и Украйна не знам по това време да е имало такива държави.
  • 38 Йордан

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Щайнер":

    Факт е, че ти имаш сериозни психически отклонения.
  • 39 Йордан

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хр Ботев":

    Отговора е много прост. Не случайно в един момент тази война се е наричала тихата. Защото 1 година ( след падането на Полша) не е гръмнала и 1 пушка.( Поне в континентална Европа) Никой ( особено Англия и Франция) нито са били готови нито са искали голям военен конфликт. Те и 1 година след това не са били готови ( не случайно немците ги прегазват като куцо пиле домат)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания