4 808 26

ЕК приключва със смяната на времето

Предстоят разговори по темата

Председателят на Европейската комисия Жан - Клод Юнкер обяви, че ще предложи премахването на смяната на часово време в рамките на ЕС, съобщи Би Би Си.

За решението в предвид са били взети резултатите от допитване сред европейските граждани. Допитването се проведе в интернет между 4-ти юли и 16-ти август.

Решението беше подкрепено и от германския канцлер Ангела Меркел. 80% от европейските граждани се обявиха в подкрепа на това лятното часово време да остане в сила през цялата година.

„Посланието е много ясно и ние ще предприемем съответните действия“, заяви Юнкер.

На този етап ЕК няма да предлага перманентното оставане на лятното часово време, а само на отмяната на смяната на стрелките. В момента се проучват настроенията сред различните страни.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гоу©т
  Отговор
  1 20:42  31.08.18
  Време му беше и на времето да го оправи тоя ЕС.
 • ТЪП
  Отговор
  2 20:43  31.08.18
  На този етап ЕК няма да предлага перманентното оставане на лятното часово време, а само на отмяната на смяната на стрелките. Нещо аз ли съм тъп или драскачите пак са преписали нещо, което звучи много "логично"?

  Коментиран от #8

 • Ердоган
  Отговор
  3 20:47  31.08.18
  Турция ги направи преди 2-3 години, тези джендъри от Брюксел нещо много взеха да изостават,само адаша и Путин ще ги оправят

  Коментиран от #23


 • Антилибераст
  Отговор
  4 20:53  31.08.18
  Ъ? 80% са се обявили за оставането на лятното часово време за постоянно, или премахването му? Я си помислете пак (Или Евро*****ите, може би?). Неслучайно се нарича "daylight saving time", защото е изкуствено променено и никога никой не си е мислел, че точно лятното часове трябва да остане перманентно, за сметка на зимного. Такова нещо и Ердоган не би измърдрил. Но от евро*****ите нищо не би ме учудило.
 • стършел
  Отговор
  5 21:24  31.08.18
  От кога лятното часово време е правилното ? Винаги съм знаел че зимното време е правилното. Лятното е въведено с цел по-дълъг светъл работен ден. Тоест лятото ще се стъмва по-рано от досегашното, ако не беше въведено.

  Коментиран от #6

 • Гост
  Отговор
  6 21:36  31.08.18

  До коментар #5 от "стършел":

  Правилно според кой? На Слънцето и Земята не им дреме как хората са си сверили часовниците. Както в миналото са си ги настроили по "зимно" часово време,така сега могат да си ги настроят по "лятно". Ако решим пладне може да е по тъмно.

  Коментиран от #19

 • СУПЕР БАБА
  Отговор
  7 21:37  31.08.18
  Това, че повечето европейци искат да остане лятното часово време, е лъжа. Това не може да бъде. Трябва да си остане астрономическото. Защо пак ще се бъркат в природата.

  Коментиран от #18

 • Гостун
  Отговор
  8 21:53  31.08.18

  До коментар #2 от "ТЪП":

  "Зимното" часово време е точното! Просто повечето прости хора искат да е лятното! При анкетата и после при превода не е уточнено, точно! А, няма значение дали е лятното!

  Коментиран от #9

 • Гост
  Отговор
  9 22:09  31.08.18

  До коментар #8 от "Гостун":

  Айде господин разбирач да обясниш на простите хора защо " зимното" е точното и според кой е точното. Много ми е интересно да ти прочета разсъжденията. Все пак ги разбираш тези работи.

  Коментиран от #11

 • Браво
  Отговор
  10 22:14  31.08.18
  Абсолютно правилно е решението да остане само така нареченото "лятно часово време". За нашите географски ширини (Европа) това е най-добре съобразеното с човешките активности време. Лятно време няма да се съмва в четири часа сутринта и както досега ще има повече светли часове вечер, а зимата ще имаме един час повече светло време след работа, т.е. вместо както досега да се стъмва в 17 часа и човек да отива и да се връща по тъмно от работа, ще се стъмва в 18 часа и хората ще могат да се приберат по светло и да свършат някаква работа на открито. И най-важното за тези, на които това им пречи - няма да ги има пролетните и есенни смени на часовника. Повечето селяндури у нас обаче са толкова тъпи, че не могат да осъзнаят всичките тези ползи. Разделянето на "астрономическо", което тъпанарите смятат за правилно и "лятно" часово време е условно и абсолютно конвенционално прието. И двете времена са "астрономически" , а не например "психически" или "екзистенциални", защото се изчисляват чрез въртенето на Земята около оста си и около Слънцето.

  Коментиран от #13

 • Гостун
  Отговор
  11 22:19  31.08.18

  До коментар #9 от "Гост":

  Има едно нещо което се нарича Астрономия, наука, със сложни уреди и техники! И е определено точно астрономическо време! Това е! След това са измислили глупост ъс смяната през лятото (лятно)! Което и да ни харесва повече е глупост!

  Коментиран от #12

 • Абе
  Отговор
  12 22:28  31.08.18

  До коментар #11 от "Гостун":

  човек, напрегни си мозъка и разбери. Това, което е изчислено, въз основа на въртенето на земята около оста си и слънцето, е продължителността на астрономическата година и астрономическия ден. От там нататък, часовите зони за отделните географски пояси на земята, са приети по конвенция. Първото такова решение, което е абсолютно условно и произволно прието, сега се нарича "астрономическо", просто защото е първо прието, а не защото е такова " по природа". Колкото е астрономическо зимното часово време, толкова е астрономическо и лятното.

  Коментиран от #14

 • От Факти
  Отговор
  13 22:43  31.08.18

  До коментар #10 от "Браво":

  Минусите, които се поставят на абсолютно точните коментари под номер 10 и 12, могат да се използват като статистика за това, колко голям е процента на простите хора в България. Тези хора, които слагат минуси, заслужават да останат и да живеят само на зимно часово време, защото явно по друг начин не могат да разберат предимствата на лятното часово време. Но този случай е само показателен за това, че голямото болшинство от хората не разбират елементарни неща и дори не могат да разберат кое е от техен интерес и кое - не.
 • Гостун
  Отговор
  14 22:55  31.08.18

  До коментар #12 от "Абе":

  Да! Затова давай да минем на лунен календар. Та да ви е ясно! Астрономическото време няма нищо общо как ние ще си подредим времето за живот! Ставай и лягай!?! А, хората зад полярния кръг???! Интересува ли ги?
 • 15 23:23  31.08.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Астрномично време
  Отговор
  16 23:27  31.08.18
  Хората са настроени по астрономичното време и то трябва да се възприеме. Иначе другото е изнасилване над природата на човека. То затова местенето води до влошаване на здравето.
 • Шаран БГ
  Отговор
  17 23:32  31.08.18
  Мисля си, че като се върти кълбото, всеки меридиан/всяка една точка от земната повърхност/ в един кратък миг се оказва перпендикулярна на слънчевите лъчи. Т.е. слънцето точно там е в своя апогей. Точно тогава е прието за часовника да е на 12 часа по обяд! Така е било в далечното минало при използването на слънчевите часовници.Когато слънцето най-много напече клисаря на черквата, той разбира,че е дошло пладне и удря един път камбаната. Обяд е - 12 часа ! ТеЙниката налага на по-големи територии да има едно и също време. Така се стига до часовите пояси - 24 на брой, защото е прието денонощието да има толкова/24/ часа !Прието е ние да сме в часова зона UTC+02.00. Или когато на пъпа на Лондон е 12.00 часа по обяд, за нас вече слънцето е избягало на запад /към залез/ с два часа и тука ще е 14.00 часа. Тъй нареченото "лятно време" е измислено отдавна и практикувано първоначално заради икономия на въглища в Англия /майката на индустриализацията/.Има вече много страни по света, които се отказват от въртенето на часовниковите стрелки - повреждали се часовниковите механизми - ползата никаква. Има и такива, които никога не са го въвеждали. Ние ще я караме по европски - както каже Брюксел, така ще е !!!!
 • Бабе
  Отговор
  18 23:34  31.08.18

  До коментар #7 от "СУПЕР БАБА":

  Поразгледай в интернет или енциклопедиите повечко за “астрономическото” време - нашето “зимно”време няма нищо общо с него! Така че....
 • Астро
  Отговор
  19 23:35  31.08.18

  До коментар #6 от "Гост":

  По пладне Слънцето е точно на Юг Затова се казва, че през зимата се връщаме към астрономическото време.
 • Делфинче
  Отговор
  20 23:36  31.08.18
  Наистина е време тази безумна смяна да спре! По-напредналите държави отдавна са само на едно време. Аз лично не знам кое време е по-правилното, но определено предпочитам зимата да се стъмва след 5 вместо след 4, а лятото въобще не ми пука че щяло да се стъмва към 8 вместо към 9.
 • mhm
  Отговор
  21 00:46  01.09.18
  АЗ гласувах да остане Лятното време! То дава повече светла част от деня и през зимата. Трябва да сте идиоти зимното да ви допада с късата светла активна част от деня! Астрономия ли, да има я, и какво от това, че хората си са решили че в угодно време за тях 12ч. Е 12ч!? Къде го пише това в космическите пространства, че е така? Никъде! Човешка прищявка! Въпроса е как е по удобно, а то е ясно, че за нашето географско положение е безспорно лятното, освен ако не сре къртици да ви харесва тъмницата...

 • Billi
  Отговор
  22 01:47  01.09.18
  Всеки пише кога се стъмва, а кога изгрява слънцето а,. Значи в осем сутринта тъмно, някой мисли ли, или бързаме да пишем, идиоти
 • ванката
  Отговор
  23 04:04  01.09.18

  До коментар #3 от "Ердоган":

  турция направи най-тъпото премахна лятното часово време а тук се говори за оставане на лятно часово време целогодишно което е много много по умно от това да останеш със зимно цяла година но така си е тъпите винаги смятат по-умните за по-глупави защото немогат да ги разберат...

  Коментиран от #26

 • Ран Уйе
  Отговор
  24 05:20  01.09.18
  Времето започнаха да го сменят през далечната 1979г.,ако не греша...От тогава насам лично аз го проклинам,защото от 15годишен ми се наложи да ставам рано(05:30ч.),включително и събота(затото се учеше и в събота)...На който от вас не му се е налагало да го прави(а аз от '89г. ставам и по-рано заради работата ми) ,нека да ми хвали лятното часово време...Дойде от Англия тази простотия,за икономия на ел.енергия най-вече-тогава и те нямаха още лед лампи и климатици,не като сега...И защо това важно изледване се направи в разгара на лятото,отпуските-у нас буквално го ,,претупаха" медиите,случайно предполагам...И защо да продължаваме да чакаме тези еврогейове да ни ръководят живота!?!Нали уж сме държава с хилядолетна история и славно минало,нямаме ли свое мнение и достойнство?А ,май че зададох риторичен въпрос...
 • мислещ
  Отговор
  25 06:05  01.09.18
  Не знам кой нормален човек може да мисли, че да става светло в 8:30 е нормално. Това никъде по света го няма. Навсякъде или или "зимно" и "лятно", или само зимно. В 16 ли ви се доспива? Не, нали? Именно сутрин ставането е проблемно и като е по тъмно (Включително часове след ставането), е най-тежко и се отразява за целия ден.
 • Тошко
  Отговор
  26 08:16  01.09.18

  До коментар #23 от "ванката":

  То е лесно да обиждаш ама погледни първо себе си колко си умен.Турция остана на лятното часово време а не на зимното.

Напиши коментар:


Публикувай