Last news in Fakti

2 Септември, 2018 14:31 1 968 5

Анкара търси съюзници срещу ФЕТО (СНИМКИ)

  • турция-
  • казахстан-
  • фетхуллах гюлен-
  • алмазбек атамбаев

Турският президент призова Киргизстан да вземе мерки срещу мрежата на Фетхуллах Гюлен

Анкара търси съюзници срещу ФЕТО (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Турският президент Реджеп Ердоган призова Киргизстан да вземе мерки срещу групи, свързани с движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за провалилия се опит за преврат през 2016 г., предаде Reuters.

Засега Бишкек отхвърля подобни искания. В цяла Централна Азия от десетилетия съществува мрежа от училища и колежи, спонсорирани от намиращия се в САЩ духовник и негови последователи. След преврата от 2016 г. Анкара призова правителствата от региона да затворят тази мрежа, но някои показват нежелание да го направят. Тогавашният киргизстански президент Алмазбек Атамбаев отказа да затвори училищата и просто преименува образователната мрежа.

Анкара търси съюзници срещу ФЕТО (СНИМКИ)

Ердоган повдигна отново въпроса вчера на среща с новия киргизстански президент Сооронбай Жеенбеков. Турският президент увери, че мрежата на Гюлен е заплаха за сигурността.

"Не искаме нашият братски народ да се сблъска с подобни проблеми", заяви той на съвместна пресконференция с Жеенбеков. "Те могат да проникнат във вътрешното министерство, във военни структури, подобен преврат може да се случи и в Киргизстан", предупреди той.

Анкара търси съюзници срещу ФЕТО (СНИМКИ)

Президентът на Киргизстан не прие изрично исканията на Ердоган, но заяви, че сега мрежата от учебни заведения е под контрола на правителството.

Съседен Казахстан също отказа да затвори спонсорираните от Гюлен училища и също ги преименува.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    6 5 Отговор
    Този май е нещо като дедо шорош за мюсюлманите ?
  • 2 Усмивката

    10 2 Отговор
    Накой начете мислюманин ,ще ни разясни ли ,в какво толкоз е опасен този проповедник ,та да сме готови ако ни почетпят утре с локум ,какво решения, на чия страна да застанем.
  • 3 ха ха ха

    7 4 Отговор
    Щом босфорският пилафчия казва,че е изгряло слънцето трябва да се проверява.Тоя толкова пъти лъга и си сменя посоката,че вече свят му се зави.
  • 4 стара поговорка

    4 3 Отговор
    "няма повече неблагодарен човек, отколкото този, на когото помогнахте" Гюлен има всяко право да го казва за Ердоган.
  • 5 Селянинът без колелото

    6 2 Отговор
    ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ГЮЛЕН Е ЧОВЕКЪТ НА КОНЦИ ( кукла) , по точно хамериканско мекере. Наистина си има хора във всяка структура на турската държава. Гузен негонен бяга, пардун дим да го нема след преврата.
    Но , така нареченият Пастор е голема работа, голем артист , направо е агент 008 . В момента са доказани връзките им с превратаджийите, като им извадили разпечатките от разговорите по тилефона :( всичко се е потвърждавало. Турците имат сериозни доказателства и оня перчем за това иска да го отърве.
    Същият пастор е военен шпионин от сериозен калибър , според пресата. Даже дават как се снима в БАГДАТ изнасянето на иракското злато ( кражбата) от хамириконскоя войник . Това са тонове злато от държавния резерв. Аз не казвам че са крадци американците, просто сами ди направете извода.
    Знам че обичат много ПЕТРОЛА , но може да харесват и диаманти, и всичко ценно.