Last news in Fakti

3 Септември, 2018 09:51 4 059 8

Сърбия и Македония – близки приятели

  • сърбия-
  • македония-
  • приятели-
  • близки-
  • зоран заев-
  • александър вучич

Заев се обяви за позитивно решение на косовския въпрос

Сърбия и Македония – близки приятели - 1
Снимка: БТА/ AP

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Македония Зоран Заев декларираха, че страните им са приятели. А Вучич дори констатира, че са стратегически близки.

Двамата се срещнаха на сръбско-македонската граница, където обявиха, че контролно-пропускателните пунктове "Прешево" и "Табановце" ще бъдат интегрирани, за да се спести половината от времето за чакане на границата, съобщи РТС.

Вучич декларира, че за Белград е добра новина споразумението между Скопие и Атина за новото име на Република Македония. Сръбският президент обаче категорично отказа да коментира насрочения за 30 септември референдум в Македония. "Нямам право да призовавам за участие или неучастие, защото това би означавало да се меся във вътрешните им работи, а ние уважаваме Македония", декларира Вучич, съобщи БНР.

Заев от своя страна се обяви за позитивно решение на косовския въпрос, с което да се подобри животът и на сърбите, и на албанците и да гарантира мира, сигурността и просперитета и на Сърбия, и на Косово. Сръбският президент Вучич изтъкна, че именно това е важно, а не да се задоволяват интересите на великите сили. Водещи страни членки на Европейския съюз се обявиха против плановете за размяна на територии между Сърбия и Косово. Взаимното признаване на двете страни е условие за присъединяването им към съюза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    20 4 Отговор
    НОСТАЛГИЯТА ПО МИНАЛОТО НЯМА ДА ВИ ПОМОГНЕ.ГЛЕДАЙТЕ НАПРЕД.
  • 2 Тоя с Ху.

    17 4 Отговор
    И двамата ще гледат като пръднали по късно , сърбина за Косово а , заека след референдума в македонско . И двамата са лицемери най вече заека . Нашите политици трябва вече да се намесят с мощни исторически факти и да възстановят тази десетилетна неправда и грабеж извършен спрямо България и българския народ от нашите " добри съседи приятели " . Искате ЕС ? Правете ресто .
  • 3 Миро

    5 4 Отговор
    Изглежда , старата любов ръжда не хваща.
    Там където е текло, явно пак ще тече, останалото е губене на време и енергия.
    Я си карайте по утъпкания и сигурния път, че ще станете като нас
  • 4 Нике

    2 3 Отговор
    След като станат Северна Маке нямада имаме договор за ....съседство и за да влязат в Нато и ЕС трябва да ги накараме да си признаят всичко.
  • 5 българче

    4 4 Отговор
    Близоста е нормална. Сърбия признава македонският етнос. Освен това са съседи. Трябва и ние да признаем македонския нярод.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Anonimen

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "българче":

    Няма как да не ги признава ,та нали те са основните създатели на македонската нация ,иначе как щяха да истрият българското чувство в завзетата от тях вардарска бановина!
  • 7 през 1991

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "българче":

    Ние първи ги признахме.
  • 8 Сттаврю

    2 0 Отговор
    Не се вижда края на всичко не се вижда и кога двама братя разделени на сила ще разберът че са братя. Но със сигурност на Македония и предстоят много преблеми които могат да я затрият. Тепърва и албанците ще си казват думата.
Новини по държави: