Last news in Fakti

3 Септември, 2018 15:00 2 685 10

Македонският език бил договорен на паркинг в Дойран

  • македония-
  • език-
  • гърция

Там се е състоя среща между Зоран Заев и Алексис Ципрас

Гърция се съгласи да признае македонския език след моя среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас на паркинг в Дойран. Това заяви премиерът на Македония Зоран Заев, цитиран от B92.

Заев призна, че е провел тайна среща с Ципрас през май.

„Тогава ние се разбрахме, че гръцките представители няма да се противопоставят нашият език да се нарича македонски“, заяви Заев.

Той говори на митинг на своята Социалдемократическа партия, на който нейните последователи бяха призовани да гласуват в полза на споразумението с Гърция за новото име на страната.

Македонците ще гласуват на референдум, който ще се проведе на 30-ти септември. Заев и Ципрас договориха новото име на Македония през юни. След приемането му страната ще може да започне преговори за членство в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Салам Алеко

    9 3 Отговор
    На паркинга освен с езика, с други работи поиграйте ли си?
  • 2 ПЕЕВ

    6 8 Отговор
    МАКЕДОНЦИТЕ ВЪРВЯТ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА.
  • 3 1234

    14 1 Отговор
    А тук никой не взима отношение по въпроса! Две съседни нам държави взимат решение помежду си в ущърб на нашат и ни вест ни кост. Нас това не ни засягало и т.н. б...ти нещастатието. Нямам нищо против подобряването на отношенията, но за езика не трябваше и трябва да се отстъпва и на микрон, а не Захариева да заявява ,че нас тези преговори не ни засягат и да подписваме договор за добросъседство на два различни езика.
  • 4 Dorian

    14 0 Отговор
    В качеството на каква Гърция взема отношение? А нашите идиоти защо дремят? Близо 30 години кого чакате? Вместо да се организира едва страшна пропаганда от наша страна в тази страна и местните да протестират за обединение, нашите политици не обръщат внимание с десетилетия. Албанци и гърци обаче не блеят. Докато нашите чакат, някой друг граби под носа ни. Най малкото процедурите с паспортите трябваше да са възможно най лесни и поне 1 милион да имат български паспорти, а те са сигурни под 100 хиляди. Каква българска Македония? Кой ги измисля тези приказки? С нехаещи управляващи не се знае дали тази България ще се запази цяла, пък апетити за съседите... Жалко е.

    Коментиран от #5

  • 5 Македонец

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "Dorian":

    Неудобно ти става, нали?

    Коментиран от #7

  • 6 ХанкоБрат

    4 0 Отговор
    Буда нямаше ли го на паркинга или той върти езици само по магистрали?
  • 7 Татар

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Македонец":

    Веднъж питах един македонец какво мисли за историята. Каза "дядо ми беше българин, аз съм сърбин, а сина ми е античен".

    Коментиран от #8

  • 8 АнтиТюрк

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Татар":

    На какъв език го пита, на турски ли?

    Коментиран от #9

  • 9 Татар

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "АнтиТюрк":

    на северномакедонски :)

    Коментиран от #10

  • 10 АнтиТюрк

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Татар":

    Всеки филм започва с та-та-та-таар... Щях да ти дам историята на Хилендарски ама нямам как да я разбереш, не е написана на турски. Хахахаха Татарче... Пуши!!
Новини по държави: