3 325 9

Американски доклад разобличава Китай

„Китайската комунистическа партия (ККП) възнамерява да дестабилизира тайванското общество чрез спонсориране на организираната престъпност“ се казва в доклад на Американо-Китайска комисия за икономика и сигурност.

Докладът, състоящ се от 39 страници, посочва, че организациите, свързани с Единния фронт (агенция на ЦК на ККП, чиято функция е да управлява отношенията на партията с елити извън нея, както в Китай,така и в чужбина) играят все по-значима роля в китайската външна политика под егидата на президента Си Дзинпин.

В доклада се твърди, че именно това е същността и ролята на Единния фронт - да получава влияние, базиращо се на чувствителни теми като етническите въпроси, политиката и националната идентичност, карайки онези, които се опитват да критикуват властта и курса на партията, да изглеждат страдащи от предразсъдъци и неразбиращи случващото се.

„ККП води активна информационна война срещу Тайван, имаща за цел да възспре движенията за независимост, да подкопае правителството на страната и да назначи политици, както в Тайван, така и в трети страни, които да се застъпят за Китай в борбата му за присъединяване на Тайван“.

Посочва се също, че част от предвидените действия, включват сронсориране на пътувания до Континентален Китай и предлагане на възможности за намиране на работа и осъществяване на търговски сделки. Целта обаче не е да се „промият мозъците“ на населението в подкрепа на обединяването на двете държави, а по-скоро да се създадат размирици, които ККП да може да използва в своя полза и да започне военни действия под предтекст, че защитава гражданите си. В тази връзка, част от операциите включват и „усилия за лобирана в трети държави, с цел изкривяване на историята относно статута на Тайван“.

„Този подход на Единния фронт в Тайван е очевиден – там операциите включват спонсорирането на организираната престъпност с цел дестабилизация на обществото, което на свой ред ще доведе до намеса в политическата ситуация, като накара демокрацията на тайванците да се обърне срещу тях“.

В доклада се отбелязва участието на Чанг Ан-ле, председател на CUPP (Тайванска партия, насърчаваща връзките с Континентален Китай) в атаката срещу демократични активисти от Хонконг по време на визитата им в Таоюан.

По време на пристигането си на международното летище в Таоюан на 7 януари миналата година, делегацията се сблъсква с над 100 демонстранти, свързани с CUPP, като някои от тях носят маски, под чието прикритие се опитват да стигнат и до физическа конфронтация с пристигащите.

В доклада се споменава и изявление от декември 2017 г. на Нова партия (New Party) относно намерението й да създаде свой собствен вътрешен отдел за връзка с Континентален Китай. Разследвания на тайвански власти доказват, че тази партия получава финансиране от Пекин, както някои нейни членове са обвинени и в шпионаж.

Изводите на доклада са, че Единният фронт на ЦК на ККП се опитва да създаде достатъчно много поддръжници на правилните места, за да може да променя мнения и политически курсове в своя полза, без директно да афишира и налага свото присъсвие и/или влияние.

„Пекин се стреми да вмени своите възгледи, вярвайки, че чужденците са по-склонни да се поддадат на пропаганда, идваща от не-китайци.

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

 • САЩ планират повече военни в базите в Гърция

  САЩ планират повече военни в базите в Гърция

  САЩ може да увеличат ученията и да пренасочат повече военни към своите бази в Гърция. Това обяви началникът на Генералния щаб Джоузеф Дъндорф, ...
  5.09.2018
  1 538
  14
 • Два самолета се сблъскаха в Китай

  Два самолета се сблъскаха в Китай

  Два пътнически самолета са се сблъскали на китайско летище, съобщи РИА Новости. Това е станало на летището в град Нанкин. Лявото крило на единия ...
  5.09.2018
  1 834
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Усмивката
  Отговор
  1 22:50  04.09.18
  Е то,като че ли писано за България и Русия бе.Няма нужда да проучват .Ще си спестят от труда.
 • СССРБарета
  Отговор
  2 22:57  04.09.18
  видяха че Русия прекалено твърд орех и си потрошиха зъбите дебелите мазни кравари и затова обърнаха поглед към Китай! но докато Русия стои до Китай и там може да си до трошат останалите зъби!

  Коментиран от #3

 • Да да
  Отговор
  3 23:19  04.09.18

  До коментар #2 от "СССРБарета":

  Не знам какви филми гледаш, но най-голямата опасност за пРосия е Китай! На изборите след 20 год. когато Пусин сдаде власта, следващият ще е с по-опънати от него очи!

 • Си Дзинпин
  Отговор
  4 23:39  04.09.18
  Янките, като вземат пари от нас не реват, че искаме да ги дестабилизираме.
 • Джудже
  Отговор
  5 00:06  05.09.18
  Е това е, когато крадеца вика дружте крадеца. Американците не дестабилизират, а явно демократизират държави, като Ирак, Сирия и т.н, и т.н. Те не само спонсорират, а и оказват военна подкрепа на престъпни групировки.
 • Препатил
  Отговор
  6 01:58  05.09.18
  САЩ са най- миролюбивата , бореща се за справедливост държава ! ХА. ХА ХА ХА , хо хо хо , хи хи хи . . . .
 • Чан Кай Ши
  Отговор
  7 02:02  05.09.18
  Тайван е китайски !
 • среднощен
  Отговор
  8 04:03  05.09.18
  "Нищо ново под слънцето"...! Но и "това ще мине"...!?
 • патриотъ
  Отговор
  9 21:01  07.09.18
  Един по-добър съюз между Китай и Русия ще спре агресията на янките и света може да заживее по-спокойно.

Напиши коментар:


Публикувай