5 Септември, 2018 08:00 1 980 21

ОЗХО: На Острова е използван „Новичок“

  • новичок-
  • озхо-
  • великобритания-
  • вещество-
  • доун стърджис-
  • скрипал

Официално потвърждение

ОЗХО: На Острова е използван „Новичок“ - 1
Снимка: БТА/ AP

Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) потвърди, че британката Доун Стърджис е починала на Острова при контакт със същото вещество, от което по-рано пострадаха бившият руски агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия, съобщиха британските медии.

„Независимият доклад, подготвен от ОЗХО, потвърди оценката на Обединеното кралство при идентификацията на химическото вещество, станало причина за смъртта на Доун Стърджис на 8 юли. Това е нервнопаралитичното вещество „Новичок“ - същото, което беше използвано при опита за убийство на Сергей и Юлия Скрипал по-рано таи година“, се казва в съобщение на британското външно министерство.

Експертите на ОЗХО два пъти са посетили Великобритания, за да вземат проби от веществото. Всички проби „са дали еднакво убедителни резултати”. Лондон припомни, че по-рано британската военна лаборатория също потвърди, че става дума за „Новичок“.

В началото на месец март тази година Сергей и Юлия Скрипал бяха намерени в безсъзнание. Британските служби обвиниха Русия, докато от Кремъл отричат. Седмици по-късно двама британски граждани станаха случайни жертви на веществото. Те не са били мишена на покушение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    5 26 Отговор
    Ако питаш тролчетата на ушанките е било парфюм. Дано да ги напарфюмират с него.

    Коментиран от #4, #5, #7

  • 2 ****

    28 3 Отговор
    Ами те ингилизите още преди да бъдат взети проби,обявиха пред света,че това е "новичок".Как така бяха сигурни, че е новичок, ако не е тяхна провокацията ?

    Коментиран от #12

  • 3 gио

    19 3 Отговор
    Поданиците на дъртата с памперса, пак се наакаха
  • 4 аналитик

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Я ни научи, откъде в Лондон знаят какво е "Новичок"? Ти знаеш ли какво е, ако не си го виждал, не знаеш съставки, признаци на дейсвие? Същите признаци на отраване могат да се получат и лт стрихнин, кураре, зарин, заман, от черна мамба, петнист кротал, кралска кобра и поне 200 вида гъби и стотици растения по света. Тези ни правят на маймуни. И как ще докажеш, че руснаци са отровили Скрипал, след като не са ги снимали, хванали, разпитали? Тия като ск имат там платени медии и си мислят, ще всички им вярват? Едно твърдение в криминалистиката трябва да се разследва и докаже с факти. На политически кръгове и техни лаборатории и комисии не може да се вярва. Да не би руснаците да са патенговали формулата на Новичока? Ако е така и Ми5 и СИА и к Моссат ще я знаят.
  • 5 аналитик

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Или ще кажеш, че ЦРУ, МИ5, OBZX.... я е откраднало или купило формулата? Акл я имат, кой ще докаже, че не е изпллзван Новичок от друг?
  • 6 Гост

    12 2 Отговор
    Какъв по-добър начин британската лаборатория да тества новите си разработки. Няма да се изненадам ако този път Белите каски в Сирия решат да използват Новичок. И....сбогом на света!
  • 7 антиджендар

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Рано днес си се дрогирал бе женди ! Така ако продължаваш може да се възнесеш преди новата година...
  • 8 Borislav Popov

    11 2 Отговор
    Пиратите почнаха да тровят свои граждани само и само да докажат новичока. Но докато първия път не намериха нищо - сега много удобно подхвърлиха опаковка "случайно " попаднала на двама наркомани . И единият решава че е козметика и я подарява на жена си ! По тъпо нещо не можаха ли да съчинят ?
  • 9 ЗА КОМУНИСТИТЕ В РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ ЕДИН К

    3 7 Отговор
    СЛАВА НА РУСКИЯ БИЗНЕС И РУСКИЯТ ПАТРИАРХ. РУСНАЦИТЕ НЯМАТ РАБОТА В СИРИЯ ЗАПАДНА ЕВРОПА А И НА ОСТРОВА ДА СИ ВЪРВЯТ У ДОМА ПРИ ХУБАВИТЕ ИМ ЖЕНИЧКИ ДА ГИ ПООПРАВЯТ И ДА СЕ ПОНАПИЯТ ЗА ДА НЕ ГО НАПРАВИМ НИЕ СМЕЛИТЕ НАТОВСКИ БОЙЦИ МНОГО СКОРО С ДЕСАНТ В КРИМ А НАШИТЕ КОМУНЯГИ ДА ГО ДУХАТ ПОД ВОДА ЗАЩОТО СА НЕГОДНИ ЗА ВОЕННА СЛУЖБА СЪЩО КАТО ТЪПИЯ СИ ПРЕЗИДЕНТ КОГОТО ИЗБРАХА СЛУЧАЙНО

    Коментиран от #10, #11, #14

  • 10 пъзльото

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "ЗА КОМУНИСТИТЕ В РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ ЕДИН К":

    Благодаря, за прекрасната пиеса. А, сега дай по-сериозно! Иди в банята, свали памперса и извади с пенсета кърлежа, който се е впил в шикалката ти, между чатала, докато си реанимирал в тревата, след запоя снощи и върти кърлежа по плдока на часовника?! Така ще се развие, ако още не е умрял от алкохола в теб. Намажи раната с ракия или водка, после с вазелин гел и я превържи с нов памперс! А, после прочети какво си написал и помисли, колко силна е вредата от алкохола!
  • 11 Borislav Popov

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЗА КОМУНИСТИТЕ В РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ ЕДИН К":

    Мелееее......смях ! Офицерите травестити от 18 армии - повечето натовски, се събраха във Вашингтон на годишна среща, за да обсъдят проблемите си. И се преброиха. Оказа се, че транссексуалните военни в САЩ са около 15 000 .Около дузина са държавите, които позволяват в армиите им да служат хора, които са сменили пола си или са травестити. Сред тях са Австралия, Израел, Канада и Великобритания. В Австралия военните дори получават безплатни консултации за смяна на пола.

    Коментиран от #13

  • 12 аналитик

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "****":

    Както Либерастите Клинтън к други бяха "сигурни", че има руска намеса в изборите в САЩ, така и тук.... Интереса клател феса... А, как от БАБХ бяха сигурни, че има Африканска чума 3 дни, преди да излязат пробите? И,, ветеринарите,, на Боко обезпаразитиха цели стада....
  • 13 аналитик

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Borislav Popov":

    Не трябва да се допускат в армията джендър семейства, защото по време на служба ще се въргалят рунгясали кълки и лдсбийски езици в тфевата, вместо да бдят... А и ще си носят кенгурца, пръчове, козички на ракегоносците и ще е тясно....
  • 14 Дзоро

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЗА КОМУНИСТИТЕ В РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ ЕДИН К":

    Ами, щом харесваш ирландската пастирка преди това, наеми я за охрана на дома ти? Тя е перфектна, истински ГАРАНТ ЗА МИРА И МИРООПАЗВАНЕРТО В РАЙОНА.
  • 15 Нагли руснаци

    1 5 Отговор
    Светът масово и ежедневно трябва да *** майката на тая гнусна, агресивна кочина.
  • 16 Стамат

    8 0 Отговор
    ОЗХО Е пропаднала корумпирана организация смърдяща на кравари.Къде беше ОЗХО когато Русия няколко пъти предупреди че ФАШ готвят провокация с хим оръжие в Сирия.Ами журналистите там които при последната хим атака също подвърдиха че е провокация само за да имат краварите оправдание после да бомбардират.Тогава къде бяха.А къде живее руският предател един от създателите на Новичок.А изоставените хим бази от руснаците в Украйна .А лабораторията на няколко километра от къщата на Скрипал.Нещастници пълни .слугинаж на престъпници
  • 17 ТАСС

    6 1 Отговор
    Значи ако са убити с Берета са италианци ?!?!

    Коментиран от #19

  • 18 стоян георгиев

    1 4 Отговор
    другарите от работническо дело вднага да излязат на барикадата.плюенето по озхо да започне немедленно!
  • 19 РИА НОВОСТИ

    1 6 Отговор

    До коментар #17 от "ТАСС":

    Сравнението е крайно неуместно и пропагандистко. Берета може да си закупиш и в български оръжеен магазин, Новичок-а къде се продава, руско мекеренце?
  • 20 Гост

    1 0 Отговор
    И твоя " парфюм" е доста силен , рано те е хванал ! Или не те е пускал от снощи ?
  • 21 Morgoth

    0 0 Отговор
    Ама то за това никой не спори. Ясно е, че е Новичок, ясно е и че това вещество е разработено в СССР. Въпроса е руснаци ли са извършителите и дали това е заповядано от Кремъл или е направено без знанието на официалните власти.
Новини по държави: