Last news in Fakti

5 Септември, 2018 19:51 5 811 39

Русия удари „Джабхат ан-Нусра“

  • ибдил-
  • сирия
Русия удари „Джабхат ан-Нусра“ - 1
Снимка: АР/БТА

Самолети на Въздушно-космическите сили на Русия са нанесли удари по позиции на терористичната групировка „Джабхат ан-Нусра“ в Идлиб. Два руски Су-34 са унищожили цех на „Джабхат ан-Нусра“ в сирийската провинция, където са били базирани дронове и склад с експлозиви, съобщиха от Министерството на обраната на Русия.

Друг Су-35С е унищожил склад с преносими зенитно-ракетни системи.

По тъмно на 4 септември средствата за противовъздушна отбрана на базата Хмеймим са унищожили две безпилотни летателни апарати (UAV) на групировката. В района на руската военновъздушна база през последния месец са унищожени и обезвредени 47 бойни дронове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост2

    67 5 Отговор
    Най после.откога й се кани.и да вземе да я довърши.
  • 2 ****

    56 10 Отговор
    Айде краварските отрочета, започват да дават фира!
  • 3 СссереМ

    9 54 Отговор
    Защо стрелят по децата си?

    Коментиран от #14

  • 4 Пенсионер

    9 36 Отговор
    Тоя война приключва вече няколко пъти, а ИД се радват на добро здраве.

    Коментиран от #11

  • 5 ТОЧКАТА

    69 4 Отговор
    ДА ПОЖЕЛАЕМ УСПЕХ!!!!!Интересно - америчка как води войните срещу тероризма /и той завладява нови територии!!!!/ ,и как РУСИЯ води войните/и терористите бягат,умират или викат САЩ !!!на помощ....Пък и той се отзовава веднага---тоООН/резол'юции/ то ,,коалиция на желаещите,то дирекни заплахи,то измислени провокаций с химоръжие,то Скрипал под ръка-----страшни са.
  • 6 Kcaniba

    44 6 Отговор
    сороснята е в траур!!!
    американските главорези им се подпалиха бради и чалми!!!
  • 7 Само питам

    19 68 Отговор
    Дали наистина проруската измет вярва, че Русия наистина води борба срещу тероризма? Истината, е, че Русия спасява задника на животното Асад избивайки хиляди жени, деца и мирни жители, с единствената цел да направи мръсно на САЩ и Запада.

    Коментиран от #8, #9, #28

  • 8 Истерик

    48 8 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    ами вашите - талибан, ал нусра, исламска държава, те са на цру армията, и не са терористи, нали така!!!
  • 9 Пешо

    34 6 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    Бива човек да е шемет, ама чак като тебе... Направо си за психиатрия.

    Коментиран от #10

  • 10 Само питам

    11 52 Отговор

    До коментар #9 от "Пешо":

    Колкото и да квичат руските гниди истината е, че руснаците избиват мирните сирийци, предимно жени и деца за да спасят задника на животното Асад. В този контекст са смешни всякакви опити да се представят руските убийци като освободители и миротворци.

    Коментиран от #12

  • 11 Д-р

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пенсионер":

    За разлика от теб .
  • 12 Помнящ

    21 5 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    Животинската седесарска злоба , съкращава живота !

    Коментиран от #15

  • 13 Ах да мо

    9 19 Отговор
    Комуниста е комунист, не цени хората и свободата.
    Ниет люде ниет праблем.
    Уничтожит и смерт всехххх
    БАШАРЧО БАШАРЕВ

    Коментиран от #17

  • 14 без мозък

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Защото са видяли, какво става когато баща ти те е пропуснал!
  • 15 Само питам

    10 24 Отговор

    До коментар #12 от "Помнящ":

    Много си прав! Животинската злоба е присъща на седесарите -русофили русофили като Волен Сидеров, Явор Даков, Корнелия Нинова, Георги Гергов, Богомил Бонев и десетки други водачи на проруската измет в България.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Румяна Костова

    11 4 Отговор

    До коментар #13 от "Ах да мо":

    И политическата Ви култура е както знанието на руския език.Не се излагайте, някои от нас тук перфектно знаят руски.
  • 18 даниела горчева

    10 7 Отговор
    В дните между 5 – 7 септември 1916 г. се водят боевете на българската армия с румънската и руската, станали известни като Добричката епопея. В тази битка се решава съдбата на България.
    Десетилетия наред героизмът на ген. Колев, на неговата конница и на българската пехота, разгромили и гонили "освободителите" обратно чак до тяхната граница, е премълчаван. На 16 юни 1913 г. започва т. нар. Междусъюзническа война. Българската армия се бие срещу довчерашните си съюзници Сърбия и Гърция, заграбили земи с българско население и предприели етническо прочистване чрез жестоко насилие. От 20 юни до 17 юли 1913 г. българската армия изтласква сръбските войски и им нанася поражение при Княжевац, Пирот, Кочани и Царево.

    На 19 юни 1913 г. Гърция се включва във военните действия, но армията й е спряна в Кресненското дефиле и обградена. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин остава в обкръжение.

    Коментиран от #31, #36

  • 19 даниела горчева

    9 8 Отговор
    Из Карнегиевата анкета: "Румъния, насърчена от Русия... също нахлу в България, когато тази страна се беше изправила срещу армиите на Гърция, Сърбия и Турция..."
    Нататък, събитията са известни. България преживява първата си голяма национална катастрофа. Година по-късно избухва Първата световна война. На България не й остава никакъв друг шанс, освен да се включи на страната на Централните сили, защото Антантата ( Великобритания, Франция и Русия) не иска да се накърняват интересите на заграбилите български територии балкански съседи: Гърция, Сърбия и Румъния.

    През септември 1915 България сключва военна конвенция с Германия и Австро-Унгария, а няколко дни по-късно и с Турция (след корекция на границата в Източна Тракия). На 1 октомври 1915 г. България обявява война на Сърбия. Русия бърза да обяви война на България и в дните между 14-27 октомври 1915 г. Варна е подложена на унищожителна бомбардировка от руска ескадра.

    Коментиран от #38

  • 20 Животновъд

    5 11 Отговор

    До коментар #16 от "Шошко":

    От кръстоска между пияна руска свиня и червен български нерез се получават много интересни приплоди. Ти на 100% си от тях.
  • 21 даниела горчева

    9 7 Отговор
    На 1 септември 1916 година България влиза във война с Румъния, за да си върне Добруджа. Румънската армия превъзхожда по численост и по брой на оръдия българската. Румънците разполагат със 120 хиляди души и 280 оръдия срещу 70-хилядната Трета българска армия с 220 оръдия. На румънска страна срещу България воюва и "освободителката" Русия, включени са и сръбски части.
    В тази неравна битка се отличава конницата на генерал Колев. Многочислена румънска дивизия поема към Тутракан като спира в селата Кочмар и Карапелит, където издевателства над българското население. Румънците, уверени – поради своята многочисленост, не се страхуват от малобройните български сили. Обаче... внезапно ги връхлита конницата на генерал Колев.

    Писателят Йордан Йовков, офицер и военен кореспондент, описва тази битка в разказа си "Триумф": "Конната дивизия настъпваше. Румънските линии не удържаха. Високи облаци от прах, които се местеха като грамадни смерчове, глух тънтеж от хиляди копита, светкавици на сабли и ура, страховито, високо и бурно. "

    Докато голяма част от българската армия е ангажирана в боевете край Тутракан, към освободения Добрич се отправят многочислени руски и сръбски сили, командвани от руски генерал. Боевете за Добрич се водят на 5, 6 и 7 септември и положението е критическо, защото падне ли Добрич, пада и Варна.
  • 22 даниела горчева

    9 6 Отговор
    За повечето от българските офицери и политици антибългарската политика на Русия става ясна още по време на Съединението и последвалите го събития с отвличането и детронацията на княз Александър Батенберг. Сега обаче, неминали и 40 години след Освобождението на България, истинските цели на имперската политика на Русия стават известни и на целия български народ. И дори русофил като Иван Вазов разгневено възкликва в стихотворението си "На руските воини":
    "О, руси, о, братя славянски,
    защо сте вий тука? Защо сте
    дошли на полята балкански
    немили, неканени гости?"
    Наивното русофилство на хора, неопитни в политиката, е попиляно от суровата реалност. Защо обаче Русия помага на Румъния в нейната пладнешка кражба на заселената само с българи Южна Добруджа? От "братски чувства" ли? Не, разбира се! Русия неотклонно се стреми към завладяването на Проливите.
    Руският генерал не случайно не откликва на молбите на румънците да изпрати подкрепление в Тутракан, защото целта на Русия е, докато румънците ангажират Трета българска армия в боевете при Тутракан, руските войски да настъпят към Добрич, оттам към Варна, Бургас и Цариград.
  • 23 даниела горчева

    8 6 Отговор
    Докато румънците, както пише командващият българските войски в боевете за Добрич генерал Тодор Кантарджиев, нямат интерес да водят завоевателна война срещу България, от която се страхуват, а само да запазят заграбената преди три години българска Добруджа, то не така стои въпросът за Русия: "А русите, обратно, имаха интерес да се води срещу България настъпителна война... Това желание явно личи от заповедта до 61 дивизия, номер 608: "Ние стъпваме на края на започнатото от времето на Екатерина Велика дело... ние ще отидем по пътя, който са вървели някога Румянцев, Суворов, Кутузов и Дибич... Ще се бием на полетата на Добруджа или България, където ни се попадне да влезем." (Вж. "Добришката епопея", стр. 154.) За драматичните мигове от отбраната на Добрич, спасена от генерал Колев, който на своя глава решава да се притече с конницата си на притиснатите от мощно руско настъпление български защитници, разказва в спомените си полковник Георги Малчев:

    "В това време 35-и пехотен полк се намираше в едно ужасно положение: с открит ляв фланг и със силно оредели вериги от големите загуби, без никакъв резерв, срещу настъпващите няколко редици вериги, една след друга. Пред това положение командирът на полка ми каза: "За победа няма никаква надежда, но и отстъпление вече е почти невъзможно. Тук поне геройски ще се мре."
    Изобщо, превъзходството на противника се рисуваше като на длан и всички виждахме как той спокойно ни обхожда все повече и повече. Войници и офицери, вс
  • 24 даниела горчева

    11 6 Отговор
    всеки бе в състояние да прецени какво ще стане, щом противникът успее да проникне в тила ни, да прекъсне съобщенията ни със страната и да се насочи към Варна. Не само че пленяването ни и избиването ни беше неминуемо, понеже не разполагахме с резерви, но и Тутраканският успех би бил без значение за изхода на войната.
    При това видимо безизходно за нас положение, направи ми впечатление, че намиращите се пред дружината противникови части по едно време спряха настъплението. Помислих, че е това е една маневра от тяхна страна, за да дадат възможност на частите им да завършат своя обход. Малко след това обаче забелязахме, че и тези части последователно спряха настъплението си, а намиращите се пред фронта ни започнаха бавно да отстъпват, постепенно да засилват бързината на отстъпването, докато най-сетне то се обърна в безпорядъчно отстъпление – превърна се в бягство, със захвърляне на оръжие, снаряжение и пр. Същото направиха и намиращите се по фланговите ни противникови части.
    Докато недоумявахме, зърнах откъм левия ни фланг, че препуска право към мен български конник, яхнал едно малко конче. Докато се опомня, този напет храбрец скочи от кончето си и ми рапортува:
    "Г-н подполковник! Много здраве от генерал Колев! Дръжте се! Той разплака мама им – удари ги във фланг и в тил."
    Този ценен поздрав се чу от войниците и едно бурно и нескончаемо "ура" съпроводи отстъплението на русите и сръбската бригада и отекна по цялата позиция около Добрич понеже вестта – спасите

    Коментиран от #27

  • 25 даниела горчева

    9 6 Отговор
    В книгата си "Добришката епопея" генерал Кантарджиев пише:
    "Русите са били напълно уверени, че ще осъществят заветната си историческа мечта като са били разчитали не само на численото надмощие на бойните си сили над нашето такова, но още и, главно, на легендата, че българските войски ще сложат оръжието си пред тях, ще ги пуснат да навлязат в България с песни и музика!"
    Криви им излизат сметките на "братушките" обаче. Бесарабският българин генерал Колев държи слово пред своята конница:
    "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!" Победите на генерал Колев имат обаче жестока цена. Отказал да спи в предвидените за офицерите по-добри условия, той споделя несгодите на своите войници и спи на полето с тях, а често и не спи с дни. Стресът, влагата, студът разклащат здравето му и на 29 юли 1917 година той умира от туберкулоза във Виена.
  • 26 даниела горчева

    9 7 Отговор
    Стогодишнината от смъртта му почти не бе отбелязана в българските медии. И това не е чудно.
    След съветската окупация на България през 1944 г. за десетилетия бе наложена забрава и забрана не само на спомените и документите, изобличаващи антибългарската политика на Русия, но дори художествената литература бе старателно прочистена и цели поколения българи не знаеха нищо за славните победи на конницата на генерал Колев.
    И днес все още не са възстановени паметните плочи пред НДК с имената на загиналите българи във войните за национално обединение. А тези плочи са свидетелство не само за героизма, себеотрицанието и патриотизма, но и за единството на българската нация. Изписаните имена на загиналите български войници и офицери са християнски, еврейски и мюсюлмански – защото българи, евреи и турци заедно бранеха своята родина България и загинаха за нейното обединение.

    Коментиран от #30, #39

  • 27 Kcaniba

    6 5 Отговор

    До коментар #24 от "даниела горчева":

    стига спамихте с на иаоинджев копипейст шизоидни излияния молим.
    Дайте по темата!!!!
    Инак , Святослав блабла....
  • 28 Гостът

    19 4 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    Толкова си прост,че чак си забравил как се рязаха глави на сирийски граждани по улиците преди да се намеси Русия.Тези главорези в момента са защитават от САЩ и ООН.Ти ми кажи не живеем ли в свят пълен с олигофрени като теб.
  • 29 1944

    2 9 Отговор
    позитанския трол борислав попов не е ли на смяна? или брои надницата от кашона с рубли?
  • 30 no name no face no number

    11 6 Отговор

    До коментар #26 от "даниела горчева":

    Браво Дани, трябва да знаем и помним историята си и доброто и лошото в нея. Прав е бил ген. Колев и правилно е постъпил. Сега обаче ситуацията е много различна и ние сме в краката на един агресивен съюз предвождан от най- агресивната държава в света. Дали този път ние няма да сме неканените гости и да ни гонят от руските полета? Просто виж границите на НАТО и си отговори сама. Въпреки, че сме имали проблеми с Русия и Сърбия, Румъния, смятам, че трябвавсички балкански държави да си помагаме и уважаваме, с Русия също. Много неща но обединяват и това за мен е по правилното бъдеще вместо да се подчиняваме сляпо на запиведите на народи с които нямаме никакви допирни точки.
    Поздрави!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ГосТ

    2 2 Отговор
    Принципно,е добре тая война да се приключи възможно най бързо. Но преди да се бомби в 21в,би трябвало нещата да се съгласуват и да е ясна концепцията за изхода от кризата. А не пак Швеция да прибира бежанците от бомбардировките. Какво да ги правим а ? Да не сме некви степни или прерийни диваци. В момента няма абсолютно никъв диалог. сащ напуснаха ООН, руснаците си бомбят по тяхно усмотрение ,ония снабдяват другия лагер с оръжия и те бомбят и бежанците в Европа. Колко години вече? За едно съм сигурен,ако американците се намесят,ЕС също трябва да участва. И нема да е зле германците по бързо да се въоръжават,че са само на Франция разчита целия ЕС, след тоя Брекзит (постигнаха своето краварите)
  • 33 А там нейде

    1 2 Отговор
    В сирийската пустиня сирийският ген.Колев сбира конницата...

    Коментиран от #34

  • 34 без мозък

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "А там нейде":

    Просташко е да споменаваш името на героя в този случай!
  • 35 войните на Русия

    0 2 Отговор
    От всички войни Русия само 3 пъти се е защитавала, всички други войни са нападелни и завоевателни .....
    Да се помни казах.......

    Коментиран от #37

  • 36 ЗАЩО ? Защо воюваме

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "даниела горчева":

    РУСИ, РУМЪНЦИ И СЪРБИ ? Защо бе КУХА Лейка ? Защо Румънците навлязоха до София ? Защо бе КУХА лейка ? Защо ?
  • 37 ТИ от ГДЕ СЕ пръкна бе л.йномет ?

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "войните на Русия":

    Да се задаваш дано !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Дани Гювенде

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "даниела горчева":

    НИЕ и до Сан Стефано стигнахме но в Берлин де го твоя див петел Калидко ген. Колев. ДЕ бе той ? ОДИ ДА сменяш масло докато ти върви мъзгата и не съ бута на коня в краката ! Гювенде !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания