1 451 2

Тайван обвини ООН в погазване на основни човешки права

В официално изявление Министерство на външните работи на Република Китай се обърна към ООН и сериозно разкритикува международната организация за изключването на страната от програмите на Световната здравна организация (СЗО).

Тайванската икономическа и културна служба в Манила публикува копие от изявлението.

То е по повод 73-тата годишна сесия на Генералната асамблея на ООН, която ще започне на 18 септември в Ню Йорк, и в него Джоузеф Ву – министър на външните работи, обвинява ООН, че е отговорна за „нарушаването на основните права на човека“, визирайки гражданите на Тайван.

Ву нарича Тайван „желаещ и способен партньор“ и посочва, че като го изключва от участие в редица програми и инициативи и го държи в изолация, ООН „наручава принципа на универсалност, на база на който е основана, и лишава страната, а и цялата международна общност, от възможността да работят заедно за общото благо“.

Темата на предстоящата сесия на Генералната асамблея на ООН е „Да свържем Обединените нации с всички хора: глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, справедливи и устойиви общества“.

Като пренебрегва здравето на 23-те милиона граждани на Република Китай, Организацията нарушава собствените си заявени цели и принципите, на които се основава. Нещо повече – ако наистина желае постигане на световно единство, то тя не може да се поддава на външен натиск и при най-малкия такъв да изключва цели нации – хора, които би следвало да имат същото право на живот и здраве като всички останали в света.

Джоузеф Ву отбелязва още, че Тайван постоянно се стреми да спазва нормите и да отговаря на очакванията на държавите-членки и действа като „отговорна заинтересована страна“. И въпреки това, натискът на Пекин оказва своето влияние. Нейните усилия за насърчаване на добрите здравни практики и на устойчивото развитие в целия регион сякаш остават незабелязани, а приносът и постигнатите резултати – неоценени. Част от тях включват „намаляване на бедността, премахване на глада, намаляване дяла на домакинствата с ниски доходи до под 2 %, спад на детската смърност до 11.6 на 100 000 души, повишаване нивото на грамотността до 98.7 % и всички тези резултати са над стандартите на ООН“.

Ву също така директно разкритикува отказа на ООН да допусне тайвански журналисти на събитията на Организацията и забраната на тайвански граждани, включително експерти в своята област, да влизат в нейните сгради.

Изявлението, което се очаква скоро да бъде публикувано от всички Таийвански икономически и културни служби и посолства в целия свят, дава отговор на въпроса защо от Министерство на външните работи миналата седмица заявиха, че не желаят да участват в тазгодишната сесия на Генералната асамблея, но ще продължават да насърчават тайванското участие в други организации, свързани с ООН.

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

 • Глобалните цели на ООН - Тайван може да помогне

  Глобалните цели на ООН - Тайван може да помогне

  Програмата за устойчиво развитие от 2030 г., приета на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН през 2015 г., постави смели цели за промяна на света по ...
  21.09.2018
  1 104
  0
 • САЩ с мощна отбрана за Тайван

  САЩ с мощна отбрана за Тайван

  Властите в САЩ отзоваха посланиците на страната в три държави от Централна Америка и Карибите, които са прекъснали дипломатически отношения с Тайван, ...
  8.09.2018
  2 344
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Китарца
  Отговор
  1 20:28  06.09.18
  Тайванците са китайци подвластни на западни интереси тайван скоро ще бъде анексиран
 • 2 21:00  16.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай