6 Септември, 2018 20:10 2 128 2

Тайван обвини ООН в погазване на основни човешки права

  • тайван-
  • оон-
  • сзо-
  • китай-
  • човешки права-
  • ценности-
  • асамблея-
  • бедност-
  • грамотност-
  • смъртност

В официално изявление Министерство на външните работи на Република Китай се обърна към ООН и сериозно разкритикува международната организация за изключването на страната от програмите на Световната здравна организация (СЗО).

Тайванската икономическа и културна служба в Манила публикува копие от изявлението.

То е по повод 73-тата годишна сесия на Генералната асамблея на ООН, която ще започне на 18 септември в Ню Йорк, и в него Джоузеф Ву – министър на външните работи, обвинява ООН, че е отговорна за „нарушаването на основните права на човека“, визирайки гражданите на Тайван.

Ву нарича Тайван „желаещ и способен партньор“ и посочва, че като го изключва от участие в редица програми и инициативи и го държи в изолация, ООН „наручава принципа на универсалност, на база на който е основана, и лишава страната, а и цялата международна общност, от възможността да работят заедно за общото благо“.

Темата на предстоящата сесия на Генералната асамблея на ООН е „Да свържем Обединените нации с всички хора: глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, справедливи и устойиви общества“.

Като пренебрегва здравето на 23-те милиона граждани на Република Китай, Организацията нарушава собствените си заявени цели и принципите, на които се основава. Нещо повече – ако наистина желае постигане на световно единство, то тя не може да се поддава на външен натиск и при най-малкия такъв да изключва цели нации – хора, които би следвало да имат същото право на живот и здраве като всички останали в света.

Джоузеф Ву отбелязва още, че Тайван постоянно се стреми да спазва нормите и да отговаря на очакванията на държавите-членки и действа като „отговорна заинтересована страна“. И въпреки това, натискът на Пекин оказва своето влияние. Нейните усилия за насърчаване на добрите здравни практики и на устойчивото развитие в целия регион сякаш остават незабелязани, а приносът и постигнатите резултати – неоценени. Част от тях включват „намаляване на бедността, премахване на глада, намаляване дяла на домакинствата с ниски доходи до под 2 %, спад на детската смърност до 11.6 на 100 000 души, повишаване нивото на грамотността до 98.7 % и всички тези резултати са над стандартите на ООН“.

Ву също така директно разкритикува отказа на ООН да допусне тайвански журналисти на събитията на Организацията и забраната на тайвански граждани, включително експерти в своята област, да влизат в нейните сгради.

Изявлението, което се очаква скоро да бъде публикувано от всички Таийвански икономически и културни служби и посолства в целия свят, дава отговор на въпроса защо от Министерство на външните работи миналата седмица заявиха, че не желаят да участват в тазгодишната сесия на Генералната асамблея, но ще продължават да насърчават тайванското участие в други организации, свързани с ООН.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китарца

    7 5 Отговор
    Тайванците са китайци подвластни на западни интереси тайван скоро ще бъде анексиран
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.