12 Септември, 2018 12:24 1 357 5

Един милион на демонстрация в Каталуния

  • испания-
  • демонстрация-
  • каталуния

Демонстрация по повод празника на региона

Един милион на демонстрация в Каталуния - 1
Снимка: БТА/AP

Един милион души се събраха в Барселона по повод Деня на Каталуния, съобщи ТАСС.

Протестиращите отново поискаха независимост за региона. Протестът се проведе една година след референдума за независимост.

Въпреки, че беше подкрепен от мнозинството от каталунците, испанските власти го обявиха за незаконен. След това последваха сблъсъци с полицията и бягство на каталунските лидери.

Хората преминаха под улиците под мотото: „Да изградим Каталунската република“.

Демонстрации има почти на всеки празник на Каталуния през последните години. Датата отбелязва превземането на Каталуния по време на войните за испанското наследство през 18-ти век.

Впоследствие автономията на Каталуния бива отнета. Каталунски лидери все още настояват за независимост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 782

    8 1 Отговор
    Дааа, за тях независмост няма, но за Косоварските шиптери има? Може ли някой да ми даде логическо обяснение на този двоен стандарт? Защо америте не бомбандират сега Испания, както направиха със Сърбия?

    Коментиран от #2

  • 2 369

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "782":

    защото са две различни реалности, както от културноисторическа гледна точка, така и юридическа.по твоята логига и турското население в българия има право да се отцепва и да създава независима република
  • 3 любопитен

    2 0 Отговор
    Щооо, турците си имат държава, като искат да си ходят там! А Косово? Кога е съществувала такава държава? Ама я създадоха! Защо сега да няма Каталуния?
  • 4 369

    0 2 Отговор
    и македония или северна македония не е съществувала като държава в модерни времена, но вече я има.да не говорим за държавата израел, защото всеки знае как е създадена. империи, федерации и държави по всяко време се разпадат или се създават, но сравненията междо каталуния и косово не са основателни по ред причини. другото е пропаганда и празни приказки

    Коментиран от #5

  • 5 любопитен

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "369":

    И квооо?
Новини по държави: