14 Септември, 2018 09:58 1 090 4

Напредък! Саудитска авиокомпания търси жени пилоти

  • flynas-
  • саудитска арабия-
  • пилот-
  • жени

Нискотарифната Flynas е получила близо 1000 кандидатури по-малко от 24 часа след публикуването на обявата

Саудитската авиокомпания Flynas започна кампания за набиране на саудитки за втори пилоти и стюардеси, първи такъв случай в ултраконсервативното кралство, предаде AFP.

Съобщението идва няколко месеца, след като през юни бе отменена забраната за жени да шофират, която съществуваше от десетилетия в страната.

Нискотарифната авиокомпания е получила близо 1000 кандидатури от саудитки за длъжността втори пилот по-малко от 24 часа след публикуването на обявите.

"Flynas иска да даде повече власт на саудитките и да ги насърчи да играят по-важна роля в преобразяването на кралството. Жените са от основно значение за успеха на компанията ни", се казва в изявление на превозвача.

По-рано тази седмица друга нискотарифна саудитска авиокомпания - Flyadeal, също пусна обяви за набиране на жени, но само за стюардеси.

В Саудитска Арабия няма закон, който да забранява на саудитките да работят във въздушния транспорт, но повечето стюардеси на местните авиокомпании досега бяха предимно филипинки.

Саудитска Арабия обаче остава една от най-ограничаващите жените страни в света. Саудитките са длъжни да получат разрешение от най-близкия си мъжки роднина - съпруг, баща, брат или дори син - за неща като пътуване или сключване на брак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    1 0 Отговор
    Мъда бе - най-демократичната страна в Близкия изток. Съюзник на сащ. Християнството се наказва със смърт, на мегданя, с обезглавяване, жените в чували, средновековен шариатски халифат, дето скоро думна автобус с деца, за "отмъщение", че Йемен се съпротивлява на агресията им.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Грую

    0 0 Отговор
    То е защото новите модели самолети вече се управляват с джойстик!
  • 4 Просия

    0 0 Отговор
    Това е падение...упадък....