Last news in Fakti

14 Септември, 2018 12:35 4 547 41

Пентагонът: Няма да напускаме "Инджирлик"

  • пентагон-
  • инджирлик-
  • турция-
  • гърция-
  • сащ

САЩ няма да намалят военното си присъствие в турската база

Пентагонът: Няма да напускаме "Инджирлик" - 1
Снимки: БТА/АР

САЩ няма да намалят бойното си присъствие във военновъздушната база "Инджирлик" в Турция, съобщи за ТАСС говорителят на Пентагона Ерик Пейхън.

"САЩ няма да ограничат присъствието си в Турция. Съединените щати в продължение на десетилетия използват "Инджирлик" и ще продължат да го правят с подкрепата на нашия съюзник в НАТО - Турция. Турция е съюзник в НАТО и надежден партньор в коалицията срещу "Ислямска държава", заяви още той.

Говорителят уточни, че дейностите по използването на "Инджирлик" и на други съоръжения в Турция се координират с турските партньори. "Те напълно ни подкрепят", каза още Пейхън.

Гръцката ANT1 съобщи по-рано, че САЩ изглежда се готвят да напуснат "Инджирлик" в Турция и да я сменят с нова военна авиобаза в Гърция. Според информацията Атина и Вашингтон обсъждат установяване на военновъздушна база на остров Карпатос от архипелага на Додеканезите.

Пентагонът: Няма да напускаме "Инджирлик"

Вестник The Wall street journal написа наскоро, позовавайки се на американски официални лица, че командването на въоръжените сили на САЩ води преговори с цел да разшири мащаба на военните операции на територията на Гърция, като използва военновъздушните и военноморските бази в тази страна.

По-трайно използване на военни обекти в Гърция обаче не се разглежда от Вашингтон като алтернатива на авиобазата "Инджирлик" в Турция, посочват източниците на медията.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    16 18 Отговор
    Естествено. САЩ и Турция са съюзници от прекалено дълго, няма да загърбят отношенията си заради временни проблеми. САЩ и Турция са с най-големите армии в НАТО, трябва да се разберет.
  • 2 Путин

    13 21 Отговор
    Путин неземният глупак повярва на САЩ през 2016 г., че ще влязат в Сирия да се бият срещу ИДИЛ. Какъв невероятен тъпанар!!!
  • 3 Месут

    14 24 Отговор
    Турция става голям световен играч. Русия и САЩ се " карат" Турция от коя страна да е хаха

    Коментиран от #15

  • 4 Реалист

    20 15 Отговор
    Ами напълно очакван ход - туркя е пред разпад, скоро войната ще се прехвърли през границата и инджирлик не е сигурна база. Кюрдите събират средства от петролните залежи на тяхна територия и се въоръжават. Азиатската част скоро ще се нарича Кюрдистан.

    Коментиран от #5, #28

  • 5 Синан

    23 14 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Поредния коментар " боза" от човек, който държавата му е по - зле и от една проста Румъния. Отношенията между Сащ - Турция са прекалено ценни и за двете страни, ама вие гладните българи от къде ще знаете, кой ви бръсне за слива... вие горките сте само фактор в корупцията и мизерията в Европа.

    Коментиран от #6, #7, #34

  • 6 стъни

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Синан":

    О не.......истината много боли
  • 7 Реалист

    16 15 Отговор

    До коментар #5 от "Синан":

    Отношенията между туркя и сащ БЯХА ценни за американците преди да започнат дервишките врътки и кючеци на султана. Сега вече и на тях им е ясно, че им трябва по верен съюзник БЕЗ МЕГАЛОМАНСКИ АМБИЦИИ в района. И това най-естествено е Гърция. Тихо и кротко хората ще си направят база като английските на Кипър и никой не може да им забрани да я ползват. Ще я ползват и гърците, разбира се, независимо дали на фесовете им харесва. А големината на армията не определя нейната ефективност - питай евреи и араби. Но има друг фактор - голяма армия, много разходи и гърла за хранене. А ер-домуз брои грошовете в кесията и се оглежда откъде да му дадат. Що не поискате от джуджето? Нали ви е "аркадаш"? Щото и той няма. А за мен наистина е време да се ПРЕКРАТИ БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО НА ИЗМЕКЯРИ КАТО ТЕБ С ДВА ПАСПОРТА. Е тогава ще видиш Европа през крив макарон.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 koпа

    11 9 Отговор
    Разбрахме че Турция е надежен сътрудник в НАТО,въпроса е че краварите са ненадажни партнюри.

    Коментиран от #11

  • 9 koпа

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Не се хвали със чуждото направи нещо ти сам че да може да ти завиждаме ,незнам колко са били силни краварите,в Кипар това онова са направили англичаните турците нищо неможе ли да напрвят ,ти кажи България какво е направил че да се радваме за разлика от тебе който от завист ще умрете.
  • 10 Синан

    11 9 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Никой не може да замени Турция, това Сащ го знаят, и за това НЯМА да напускат "Инджирлик", айде, щом са толкова отворени американците колкото казваш, да отиват в Гърция какво чакат? Защо обявяват, че няма да напускат "Инджирлик" тогава.. Ердоган не играе " кючеци" Ердоган пази интересите на Турция, защото и от Русия има какво да извлече и от САЩ. Турската армия не само е многобройна, но е и добре въоръжена и е в топ 10 в света. Русия дава на Турция прекалено много, че сега не може да помогне на Турция с пари е нищо в сравнение какво прави Русия за Турция в общ план. Какво не ти хареса, че Турция е голям приятел с Турция ли, това което жалка България не направи, го направи велика Турция! Каквото и да направи Турция, тя винаги си пази интересите, това което вие жалките българи не можете за това винаги сте в последната дупка на кавала.

    Коментиран от #13

  • 11 Реалист

    8 8 Отговор

    До коментар #8 от "koпа":

    Ами правилно си написал - "СЪТРУДНИК" сте а не "СЪЮЗНИК". Вие сте пу(ешко)шечно месо в случай на криза. С една дума - башибозук. И добре си постилате със съседите. Я ми припомни кой срещу кого беше Балканската Война. Май пак натам вървите, но сега ще ви бъхтят и от към Кюрдистан и Сирия.

    Коментиран от #12, #20, #37

  • 12 999

    12 5 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Остави тази несбънната и измислена мечта " Кюрдистан", кажи какво ще правите със вашият Циганистан, а исках да кажа България
  • 13 стоян георгиев

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "Синан":

    синанчо сащ нямат желание да се махат от инджерлик,но не е проблем да го сторят в рамките на месец след като турция престане да бъде надежден съюзник.останалите западни държави една по една се изтеглиха от базата ,а сащ имат много повече възможности от всички други.могат да се дислоцират в ирак,израел ,гърция ,йордания ,а даже и в сирия.може даже направо в морето да си стоят предвид огромния брои самолетоносачи дето имат.за сега остават в инджерлик ,но ако турция продължи политиката си на ислямизация и диктатура няма да е за дълго.руснаците пък ще приключат с турция още този месец.и никои не отрича че турция има голяма армия и е добре въоръжена ,но това не е достатъчно синанчо.

    Коментиран от #14, #40

  • 14 Синан

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Еми да го сторят американците тогава, Ердоган колко пъти ги прати на майната им. По-надежден съюзник от Турция няма, стига само да не я настъпиш. САЩ като са толкова големи съюзници, защо въоръжават кюрдите, нали са съюзник с Турция? Турция има политика на патриотизъм, не на ислямизация. Русия има мега проекти в Турция за много много години за напред, Русия има нужда от Турция, както и обратното.. в края на този месец пак ще има среща Русия - Турция. Така като гледам, Великите сили имат нужда от Турция, особено в Близкият изток.

    Коментиран от #17, #18

  • 15 Морт Мерт

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "Месут":

    Ти пък къде се гласиш, турция е вече Руска колония. Руснаците смучат селджуците като за последно, турция вече не е независима държава.

    Коментиран от #16

  • 16 Месут

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Морт Мерт":

    До скоро и аз мислех, че Турция не е независима държава. Но, като се опъна на Сащ и си постави собственият интерес на първо място ми стана ясно, че Турция няма шеф. Турция още не е руска колония, със Русия трябва да си приятел, а не враг! Русия не смуче Турция, а и дава Турски поток, АЕЦ - ци, ракети, подкрепа в Сирия, особено в Африн, туристи и мн. др.

    Коментиран от #23, #26

  • 17 Реалист

    6 5 Отговор

    До коментар #14 от "Синан":

    Абе ти още ли не си разбрал че за "мега проектите" на орките ЩЕ ТРЯБВА ДА ИМ ПЛАТИТЕ? И за тръбите, ракетите, АЕЦ-а и всички други измишльотини на "баш икономиста" ердо… Абе ти що не отидеш на капалъ чарши и да вземеш нещо от златарска сергия без да плащаш бе? Толкоз тъп не трябва да бъдеш - все пак сме инвестирали в твоето обучение щом сме те научили на пишеш горе-долу на български. Ще си платите на рашките като си продадете и чалмите от дядовците. БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА!
  • 18 стоян георгиев

    5 7 Отговор

    До коментар #14 от "Синан":

    турция се яви предател и ненадежден съюзник.тя никога до сега не бе участвала активно в мероприятия на нато и при първото такова се издъни и предаде съюзниците си.тия турски номера ,дето турция е много страшна и да не я настъпиш си ги обясняваи там в махалата.сащ могат да смачкат турция за час ,даже е много.едно изявление на американския президент без никакви санкции срина турската лира,а приказките на ердоган са приказки точно за такива като теб.идеята му е че като направи турция проблемна и да няма как народа да се откаже от него.сащ въоръжават сирииските кюрди щото те се оказаха много по- надежден съюзник от турция в сирия,освен това докато ердоган не нападна кюрдите те си стояха мирни без да правят нищо по отношение на турция.иначе си прав великите сили имат желание да работят с турция и са го правили до сега синанчо,но великите сили си имат свои интереси и концепции с които турция трябва да се съобразява.не е вярно че русия има нужда от турция,нито че има някакви значителни проекти с нея.путин прецака ердоган и султана трябва да реагира за да защити поне туркмените в северна сирия ако не го направи свободната сирииска армия ще се обърне и срещу ердоган ,което ще доведе до нова ескалация в съседство на турция както и в самата нея!

    Коментиран от #41

  • 19 Синан

    5 3 Отговор
    Вие не виждате фактите, аз не очаквам да кажете нещо хубаво за Турция, но поне погледнете фактите. Вас ви заслепява омразата към Турция, и не преценявате реално нещата. Русия се съобразява със Турция, ако не беше Турция, до сега провинцията в Сирия нямаше да остане камък върху камък. Русия си има интереси, както и Турция. Но всеки се съобразява със всеки, в случая Русия - Турция. Междувременно стана ясно, че Ердоган ще се срещне с руския си колега Владимир Путин в понеделник в контекста на нарастващата международна тревога заради задаващото се настъпление на сирийското правителство в провинция Идлиб. Не е вярно, че кюрдите со стояха мирно, преди Ердоган да ги нападне. Преди всеки ден в новините даваха как кюрдите убиват и правят атентати в Турция, и убиват невинни хора. Сега, когато Ердоган започна да ги мачка, стана около 3-4 год. в Турция няма атентати да се самовзривяват, защото Ердоган ги ликвидира от корените и сега започна да ги чисти и от Ирак и Сирия.

    Коментиран от #21

  • 20 koпа

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Я се похвали с нещо за България ,че да вярваме , не че ще стане пушено месо а е вече станало,неможеш да разбереш защото не ти сече главата,само се поогледай около себе си ще разбереш действитолноста на България,колко е близко "светлото бъдеще".

    Коментиран от #24

  • 21 стоян георгиев

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "Синан":

    тва не е вярно синане.имено турция с предателството си към нато направи така че русия да атакува гута,югозападна сирия и идлиб.ако там имаше американски части ,а не турски путин нямаше даже да се пробва ,щото щеше да стане като в дер ес зоор.и тва дето дават по турскирте новини синанчо е дирижирано.не случаино ердоган много внимава кои журналисти са на свобод и кои не .преди да нападнат африн сирииските кюрди бяха в общ блок заедно със сирииските туркмени демек заедно с турция.не случаино шефа на сирииските кюрди бе туркмен.ердоган изведнъж прие че те са пкк ,което не е вярно и ги нападна въпреки предупреждението на запада да не го прави.освен че ги нападна си позволи да плаши сащ и европа с шамари ,а после мина на страната на сирия иран и русия.тва ли е надеждното?парите дето европа и сащ са изсипали в турция са причината да имате армия ,икономика и самочувствие ,но изведнъж запад стана лош заедно с 40% от турците дето виждат ердогановата простотия!и не се лъжи за русия и срещите дето имат .русия и турция са врагове от 600 години и тва няма да се промени заради грузинския ви геврекчия.просто путин го подхлъзна като го предупреди за преврата и сега ще му вземе всичко в сирия,а султана ще се прави на победител щото няма къде да ходи.лошото е че сметката ще е плаща турския народ,а лошото за мен е че и на нас като комшии ще ни доиде мастраф.затова не харесвам ердоган както и тези дето го подкрепят!

    Коментиран от #22, #33, #39

  • 22 Синан

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Вие българите, от много време казвате, че Русия и Турция са приятели " временно" докато имат ползи един от друг. Но, какво се получава.. Русия и Турция стават все по-неразделни, руските туристи достигнаха около 5-6 милиона в Турция тази година, другата сигурно ще са повече. Русия ако не се съобразяваше с Турция, отдавна да е нападнала провинцията .. Турция трябва да си показва рогата, защото иначе ще я с тъпчат. Турският народ е с Ердоган, турците излязоха с голи ръце срещу танкове, изтребители, бронирана техника, въоръжени войници само с един призив на Ердоган. Сега пак са с Ердоган, защото виждат как Сащ се отнася несправедливо към Турция, а Русия е винаги до Турция.

    Коментиран от #25

  • 23 Морт Мерт

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "Месут":

    Но иска мъни ,не скапани лири, амуджата огладня/ не лично/ и обикаля като разгонена кадън да търси парички, щото Русия не дава без пари.
  • 24 ime

    4 9 Отговор

    До коментар #20 от "koпа":

    Кат не ти харесва тук вън в анадол, на нас Държавата ни харесва и си имаме парички, съзнателно са занемарени смесените райони че да се омитате от тук.

    Коментиран от #27

  • 25 стоян георгиев

    4 7 Отговор

    До коментар #22 от "Синан":

    руските туристи в турция винаги са били около 6 млн. може да го провериш.просто в един момент намаляха заради сваления руски самолет.турция е евтина дестинация ,а тази година е изключително евтина такава,а и в момента турция и русия са в привидно добро положение другото не е вярно.преди турция дa предаде съюзниците си нато натисна русия и асад и се създадоха зони за деескалация ,които бяха точно маркирани като територия .реално в тези зони асад нямаше право да влиза ,а трябваше нато страните да направят проекти за изваждане на терористичните групи от там и в последствие да се иде на избори.турция като мина в лагера на русия отцепи зоните под свои контрол,но в тях тя не стори нищо.нито унищожи ал каида нито създаде своя администрация както направиха американците в своите зони,което даде повод на путин и асад да нападнат турските зони.тва сега се случва и в идлиб,после идват наред ал баб и африн.тва е истината за турската политика в сирия.хората дето защитиха ердоган постъпиха правилно щото няма как да се връща диктатурата в турция,но последствията от ердоган реално прецакват тия дето го защитиха отнемаики им демократичното право на избор.днес ердоган е обсебил напълно цялата власт в турция ,което води до неминуеми проблеми за всички включително и тези дето го спасиха.русия никога не е била до турция и няма да бъде.русия има свои собствени интереси и турция е проблем за тях,обратното също е вярно.
  • 26 zig

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "Месут":

    С какво ще им платите с ибрици ли?
  • 27 koпа

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "ime":

    Парички ли не ме разсмивай 200 лева пенсий,400 лева заплати ,затова полувин България работи в чужбина от многото парички.

    Коментиран от #30

  • 28 Хасан

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Докато стане Кюрдистан може да имаме Румелия на Бвлканите

    Коментиран от #35

  • 29 ivan4o

    3 3 Отговор
    Ще Напуснат ,но онея евреи ще ядат дървото от Иран. После и самите американци от руските бойци
  • 30 ime

    4 8 Отговор

    До коментар #27 от "koпа":

    Мърляви цигани и помаци под път и над път, не се равнявайте с нас ,стоите на по ниско социално стъпало.

    Коментиран от #31

  • 31 ivan4o

    3 5 Отговор

    До коментар #30 от "ime":

    Пхахахаха спри и се огледай малко мой.!
  • 32 Хасан

    4 4 Отговор
    Турция предател????..я ми кажи къде са терористите от ПКК???..може ли в седалището на НАТО да има седалище на ПКК ,която убива натовски турски войници????
  • 33 Хасан

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Просто Турция си гони своя интерес ,а не западния..а това е парче от тортата в Средиземно море и Сирия без западни посреднически енергийни фирми....всичко е за пари,ресурси и пазари...демокрация,ислямист,диктатор ..това е бош лаф

    Коментиран от #36

  • 34 ПАТРРИОТ

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Синан":

    Ква ТУМЪНИЯ БЕ ? НИЕ ВЕЧЕ СЕ МЕТИМ С АФРИКАНСКИТЕ ДЪРЖАВИ.
    ВЕРВАМЕ ИЛИ НЕ , ВИЖТЕ СТАТИСТИКАТА ЗА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИИ.
  • 35 Наско

    3 3 Отговор

    До коментар #28 от "Хасан":

    Ха ха Румелия ще има като целунеш кръста потурнак.Не лайте много че Великите сили създадоха Турция защото имаха интерес.Ако решат ще ви разпердушинят за нула време.

    Коментиран от #38

  • 36 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "Хасан":

    хасанчо ти убавецо си точно като руските тролове.имаш спуснати опорни точки и ги повтаряш.после ти разбиват опорните точки ти обаче в следващата дискусия отново ги повтаряш!и кви са турските интереси бе хасанчо?да се скара с тези дето и купуват стоката и с тези дето и дават пари и технологии?тва ли е турския интерес да те питам?или е в турския интерес да се скара с всичките си съседи.турция към днешна дата няма съсед с които да не е скарана освен може би българия.тва ли е турския интерес или е турския интерес ердоган да обсеби всички власти в турция?или е в турски интерес турция да стане от демократична страна джамахирия,което ердоган налага?кажи кое е турския интерес конкретно та да го знаем и ние!
  • 37 Хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Затюхкал се за балканската война. Я кажи какво последва след нея! Кажи де!
  • 38 Хаха

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Наско":

    Поредният "историк". Я виж как се ражда Турция в борба срещу всички велики сили! Нещо немислимо за България.
  • 39 Когато си прост е завинаги.

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    преди да нападнат африн сирииските кюрди бяха в общ блок заедно със сирииските туркмени демек заедно с турция.---- та викаш затова обстрелваха с години граничните турски градове, защото бяха с турците.
  • 40 Когато си прост е завинаги.

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    останалите западни държави една по една се изтеглиха от базата----- не позна, турците им забраниха достъпа. Абе не следиш явно новините, а следваш някакви опорки.
  • 41 Когато си прост е завинаги.

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    тия турски номера ,дето турция е много страшна и да не я настъпиш си ги обясняваи там в махалата.-----
    А ти защо не отиде да им го кажеш това на мишоците в Африн? Ако знаеха, че Турция не е страшна нямаше да избягат позорно