15 Септември, 2018 16:42 2 291 1

Отвориха за посещения древна гробница

  • египет-
  • гробница-
  • посещения-
  • древна-
  • гиза-
  • пирамиди

Тя беше скрита за света над 80 години

Отвориха за посещения древна гробница - 1
Снимка: Shutterstock

В Гиза – домът на пирамидите, отвориха за посещения древна египетска гробница, останала скрита за света над 80 години, съобщава CNN. В 4000-годишната Гробница на Меху е погребан високопоставен египетски велможа, живял по времето на фараона от Шестата династия Тети. Според археолозите в цветните стенописи на гробницата могат да хвърлят светлина върху начина на живот на египтяните, живели близо хиляда години преди построяването на пирамидите.

Гробницата е била открита през 1940 година от египтолога Заки Саад, но не е била достъпна за посещения заради мащабните реставрационни дейности. „Тя е една от най-красивите в некропола Сакара – древно погребално място, разположено южно от Кайро“, твърди Мостафа Вазири, генерален секретар на египетския Върховен съвет на антиките. Стените на гробницата са покрити с уникални цветни рисунки и надписи, описващи в детайли живота на древните египтяни.

Според археолозите част от стенописите разкриват ежедневни дейности като лов, риболов, готвене и дори танци, съобщи Актуално. Преди да бъде отворена за посещенията гробницата, която се състои от дълъг коридор с шест погребални камери, претърпя мащабни реновации – освен че цветовете на рисунките бяха подсилени, бе поставена и специална осветителна система, която не само да ги направи по-видими за посетителите, но и да бъде по-щадяща към стенописите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи там е била мумията обама

    1 2 Отговор
    и другите мумии ще открият идните
    поколения