Last news in Fakti

16 Септември, 2018 08:51 1 860 5

Тръмп може да уволни шефа на Пентагона

  • доналд тръмп-
  • уволнение-
  • сащ-
  • пентагона-
  • джеймс матис-
  • армия

Трусове в американските въоръжени сили

Тръмп може да уволни шефа на Пентагона - 1
Снимка: БТА/ AP

Американският президент Доналд Тръмп обмисля целесъобразността на уволнението на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис след междинните избори през ноември и заменянето му с по-сговорчив военачалник. За това пише вестник „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на някои действащи и бивши длъжностни лица от Белия дом, Конгреса и Пентагона.

Източниците на изданието обръщат внимание на това, че в последните шест седмици Матис окончателно е изпаднал в немилост, поради прекалената си загриженост за състоянието на въоръжените сили на страната и нежеланието му президента на САЩ да ги използва за вътрешнополитическа борба с опонентите си. Възгледите на Матис и Тръмп се разминават и по отношение на политиката на НАТО, съвместните военни учения с Република Корея, излизането на САЩ от сделката с Иран и други актуални въпроси.

По сведения на вестника, Матис по време на срещи с президента се държи внимателно, избягвайки да демонстрира открито своето несъгласие или неподчинение. Но при обсъждането на важни теми шефът на Пентагона доказва своята правота и се стреми да удържи държавния глава от емоционални и потенциално вредни за САЩ решения. Този подход започнал да омръзва на Тръмп, който според изданието, е властолюбив и не търпи постоянни възражения.

След подобни публикации в пресата от 22 март бе изпратен в оставка помощникът по национална безопасност Хърбърт Макмастър, заменен от Джон Болтън. Коментирайки това решение, бившият американски президент Джими Картър го нарече „една от най-големите грешки“, извършени от Тръмп. По думите на Картър, Болтън „се обявява за война срещу Северна Корея и за нападение срещу Иран“, а също така той е „един от ключовите деятели, повлияли на решението да се нахлуе в Ирак“ през 2003 година, предаде Нова телевизия. Матис нееднократно се е изказвал за дипломатически път за регулиране на ядрените проблеми със Северна Корея. Той също така препоръчвал на Тръмп да не напуска сключеното през 2015 година ядрено споразумение с Иран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    11 0 Отговор
    Бе, той Тръмп "обмисляше" и да подобри отношенията с Русия, и да се изтегли от Сирия, преди изборите.
  • 2 Оранжев идиот

    11 0 Отговор
    "Тръмп мисли" е най-големият виц на 2018та.
  • 3 1122

    1 0 Отговор
    Да го уволни.
  • 4 12345

    6 1 Отговор
    Не им е лесно на американците с този президент. Колко шефове на ръководни постове си заминаха, защото се опитват да възпират "лудостта" и глупостта на Дай Дончо.
  • 5 да се вземе предвид че

    6 1 Отговор
    Матис не е прост шапкар или политидиот като повечето дето участват в управлението на краварника. Човека е доста мъдър военен, обаче не го взимат много предвид и ще е поредния дето няма да си завърши мандата. Наред е Тръмп, не вярвам акулите във Вашингтон да го изтраят докрая на мандата му щото наистина ги прави да изглеждат безкрайно смешни и жалки(не че те не са, но поне се опитват да изглеждат големи и страшни пред света).