17 Септември, 2018 14:36 1 901 17

Турция увеличава войската си в Кипър

  • кипър-
  • турция-
  • армия-
  • войски-
  • реджеп ердоган-
  • гърция

Нашето военно присъствие е важно там, заяви Ердоган

Турция увеличава войската си в Кипър - 1
Снимка: Турски въоръжени сили (TSK)

Турция не само няма да намали военните си сили в Кипър, но и ще ги увеличи, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. Новите му заплахи идват в критичен момент за възобновяването на преговорите и решаването на Кипърския въпрос. „Нашето военно присъствие е важно там”, подчерта турският президент, обявявайки новите си планове за острова.

Според него не е необходимо създаването на постоянна турска военноморска база в окупираните територии, каквато информация се появи в публичното пространство в края на август. „От собствената си земя да стигнем до Източното Средиземноморие е въпрос на минути”, посочи Ердоган. Ако се наложи обаче, такава база ще бъде изградена, заяви той. В същото време президентът подчерта, че въпреки отправяните искания Турция да намали военните си сили в Кипър, тя няма да ги намали, а ще ги увеличи. Изтеглянето на близо 35-хилядната турска окупационна армия от острова и премахването на възможността за намеса на страните-гаранти е основният конфликтен проблем в преговорите по Кипърския въпрос, който доведе и до провала на международната конференция през юли миналата година.

Новите заплахи на турския президент в провокативното му изявление идват в критичен момент за решаването на Кипърския въпрос. Очаква се тази седмица генералният секретар на ООН Антонио Гутериш да получи доклада на специалния си пратеник Джейн Хол Лют след нейните срещи с лидерите на двете кипърски общности, трите страни-гаранти и ЕС дали и при какви условия могат да се възобновят преговорите, предаде БНР. В края на месеца в кулоарите на Общото събрание на ООН Гутериш ще се срещне поотделно с президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Месут

    21 10 Отговор
    Който има войска ще увеличава, който няма, ще почне да злобеи по адрес на тези, който имат.
  • 2 Турция

    11 3 Отговор
    Ердоган днес има среща с Путин в Русия!
  • 3 Без име

    12 5 Отговор
    Никой в Идлиб не развява руски, американски, германски или френски знамена. Хората там развяват турски знамена. Те не са турски граждани, те са сирийци", подчерта турският държавен глава." Ще отнеме само няколко минути, за да стигнем до Средиземно море. Това не важи за Гърция. Нямаме необходимост да създаваме военна база там", изтъкнал Ердоган.
  • 4 код K

    10 9 Отговор
    Страните от Източното Средиземноморие няма да приемат Турция в енергийната игра. Това вече е факт. Виновни са турската агресия и недоверието към политическата система на страната.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Хасан

    8 7 Отговор

    До коментар #4 от "код K":

    В тая игра надделява този който е силен ..

    Коментиран от #6

  • 6 код K

    8 9 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Това е логиката, която ви води извън играта, както вече обясних. Вместо сътрудничество и дипломация, вие използвате заплахи, така че сте извън играта. Свърши се.

    Коментиран от #8

  • 7 ivan4o

    10 6 Отговор

    До коментар #4 от "код K":

    Кой ти ги пита твоите западняци бре мушмул, ингилизите се опитаха да издоят Азарбейджан но Турция им каза я го духаюте сеа на ингилизите
  • 8 Хасан

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "код K":

    Да бе дипломация....в седалището на НАТО в Брюксел има офис на терористи от ПКК ,които убиват натовски турски войници...и после си говорим за съюзници..
  • 9 Хасан

    9 12 Отговор
    500 г Кипър беше наш и пак ще бъде наш...ще освободим и другата половина ..

    Коментиран от #10, #17

  • 10 Ха Ха

    11 8 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Като направят Кюрдистан няма да ти е до Кипър.

    Коментиран от #13

  • 11 ПЕТРИОТ

    8 6 Отговор
    Абе , ние кво си мерим с туркия?
    Я да си наблягаме на парцалите си .
    Айде наздраве
  • 12 Израелски F-35

    7 7 Отговор
    Аз летя всеки ден над окупирания Кипър (и над южната част на Турция), но не срещам турски самолети. Въпреки че често декларирам присъствието си, защото може да не ме виждат заради стелт технологията, но нищо. Вече няма военновъздушни турски военни сили поради финансовото бедствие, всички пилоти са в затвора заради преврата или просто се страхуват от мен твърде много и не се появяват, не знам. Значи, знам, но нека, за турските приятели на сайта тук, кажем че не знам, така че те да не се притесняват и особено да се страхуват повече.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 KIRDJALISTAN

    5 7 Отговор

    До коментар #12 от "Израелски F-35":

    SAMO NA PRIKAZKI
  • 15 ха ха

    8 6 Отговор

    До коментар #13 от "KIRDJALISTAN":

    Не не Кюрдистан. 400 километра е вече границата с Кюрдите.Американците са там и ги подготвят да си направят държава Ако Ердогрух много се напъва ще стане скоро.Вече му сринаха лирата сега следва и разпад на Турция.
    Ако има място ще ти дадат в Кърджали да чистиш тоалетни защот в Германия място няма вече от гладни гаджали.
  • 16 Морт Мерт

    1 3 Отговор
    Аскер бол, ама калпав.
  • 17 Наакана кадъна

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Какъв си ти.и къде се слагаш?