Last news in Fakti

17 Септември, 2018 19:24 1 788 13

Асандж искал да бяга в Русия

  • уикилийкс-
  • джулиан асандж-
  • еквадор-
  • лондон

Основателят на "Уикилийкс" търсил руска виза през 2010 година

Асандж искал да бяга в Русия - 1
Снимки: БТА/АР

Изтекла информация показва, че Джулиан Асандж е търсил руска виза през 2010 г., информира АP.

Вътрешни документи от "Уикилийкс" разкриват, че служителите в организацията са обсъждали как основателят да избяга от Великобритания през 2010 г.

От един от документите става ясно, че е обсъждано Асандж да търси убежище в Бразилия, а също така дискретно се е стремил да се сдобие с руска виза в Лондон.

Файловете представят настроението в организацията и намекват за отношенията на Асандж с Москва.

Асандж искал да бяга в Русия

Асандж живее в посолството на Еквадор в британската столица от юни 2012 г. Той се укрива в сградата, след като шведските власти повдигнаха обвинения срещу него в сексуални престъпления.

Въпреки че Стокхолм свали обвиненията, Асандж се страхува, че Лондон може да го екстрадира в САЩ, където е издирван за разпространение на класифицирана информация за войната в Ирак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къде се търси руска виза

    8 2 Отговор
    Че и аз искаммммм
  • 2 Само питам

    6 23 Отговор
    Защо всички боклуци все към Русия ги влече?

    Коментиран от #3, #10, #12, #13

  • 3 До питащия

    16 8 Отговор

    До коментар #2 от "Само питам":

    Май то си боклука

    Коментиран от #4

  • 4 Само питам

    6 8 Отговор

    До коментар #3 от "До питащия":

    Това е ниша на русофилите.
  • 5 Пеньо

    4 10 Отговор
    Че къде другаде?! Този сайт си е кремълски.
  • 6 Ксaniba

    9 2 Отговор
    умен човек
    освен че е досъоен гражданин!!!!
    А трябваше
  • 7 Барчо

    7 2 Отговор
    Щом иска, ще стане. Ще има кирливи ковбойски облекла.
  • 8 Хаха

    4 10 Отговор
    Хайде русофили обедините се около асандж и се прехвърлиете в родината в градовете Чита Якутск Барнаул Петропавловск -Камчатский ще отварят врати нани заводи за руски айфони и ще има работни места за всичка слава слава на родината
  • 9 ЗайоБайо

    9 1 Отговор
    Обвинението за изнасилване беше от една шведка, която на следващия ден след "изнасилването" постваше селфита с Асандж и коментари, че била с най-готиния тип в света.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 1944

    1 8 Отговор
    палячото сноудън бързо разбра истината за рая. само че беше късно.
  • 12 икономист

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Само питам":

    Невероятен си? Асандж е един щовдк за уважение,! Ако аз бях начело на Пентагона нямаше да бъде преследван, а щях да му издействувам орден Путпурна или Бяла звезда. За зазлуги към Нейшънъл Скюрити оф ЮЕсЕй! Да! А тези го преследват? Нищо не са научили генералите от опитните си експерти, а и в САЩ има много от тях. Един от тях е Дики Марчинко. Човек ял бахура в не една сойна, но опекан като военен. Създал е огряд Сикс - който ликвидира или поне отвлече Осама. Написал е и книга - голям експерт.е. И руснаците и израелците и други имат такива спецове. Та Дики, създава проверка на охраната... И на летища и на корпордйшън. Тества ги като търсят слаби места и създават охраната по-ефективна. Дик е умник. Ако шефовете на Пентагона бяха като него, нямаше да преследват Асандж, а щяха да го наградят. Защото поствайки тия материали, той вярно ги компрометира, но им показва и, че сигурността им куца. Асандж не е шпионин, а издател. Нещо като Строго секретно и Биволь. Разследващ издател фактолог. Такива са безценни. Най-добрият ти приятелл е който ти посочва грешките, а не който те хвали. Сега разбираш ли, защо плюя местните ни политици за някои неща? Защото ми пука, чд ни геноцодорат, а вземат пари да ни пазят от геноцид. Те са Зло. А Асандж е добро за Пентагона. Това, което публикува потвърждава, което цял свят знае и преди това. Не е добре да плюеш такъв човек! Гой е истински разследващ журналист издател.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.