Last news in Fakti

18 Септември, 2018 10:16 2 802 12

Историческо! Ето го първият космически турист (СНИМКИ)

  • спейс екс-
  • spacex-
  • юсаку маедзава-
  • илон мъск-
  • луна

Японският милиардер Юсаку Маедзава ще бъде първият частен турист, когото SpaceX ще изпрати на пътешествие около Луната

Историческо! Ето го първият космически турист (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Американската космическа компания SpaceX съобщи, че 42-годишният японски милиардер Юсаку Маедзава, основател на сайт за мода и колекционер на съвременно изкуство, ще бъде първият частен турист, когото тя ще изпрати на пътешествие около Луната със строящата се най-мощна досега ракета, предаде AFP.

Основателят на SpaceX Илон Мъск съобщи името на щастливия клиент на компанията в негово присъствие, на церемония в ракетостроителния си завод край в Лос Анджелис. Пътешествието ще бъде през 2023 г. с така наречената Big Falcon Rocket, която е в процес на разработка.

Маедзава съобщи, че ще покани между 6 и 8 артисти да го придружат в пътуването около Луната. Той каза, че мечтата на живота му е да лети в космоса и че при мисълта за това сърцето му бие лудо.

Маедзава каза, че е платил всички места в Голямата ракета Фалкон, която ще може да транспортира до стотина души и която сега SpaceX изгражда в Лос Анджелис. Колко обаче е платената сума все още е тайна. Илон Мъск допълни, че японският милиардер е платил много пари. Той уточни, че сумата представлява значителен дял от сумата за разработването на ракетата, чиято обща цена е около 5 милиарда долара.

Историческо! Ето го първият космически турист (СНИМКИ)

Състоянието на Маедзава се оценява на 3 милиарда долара, според сп. "Фобрс". Той създаде най-голямата онлайн търговска галерия за мода, наречена zozotown. Колекцията му от съвременни произведения на изкуството пък включва творби на Жан-Мишел Баския, Пикасо, Анди Уорхол и Джеф Кунс.

Що се касае до Голямата ракета Фалкон тя ще бъде на две степени и ще бъде висока 118 метра, от които 55 метра ще са за совалката с вътрешен обем от 1000 кубични метра.

Разстоянието от Земята до Луната е около 382 000 километра. Никой не е летял до Луната след мисията на "Аполо" през 1972 г.

Историческо! Ето го първият космически турист (СНИМКИ)

Лунната мисия ще продължи четири-пет дни. След като направи обиколка на Земята, совалката с японския милиардер и неговите придружители ще се насочи към Луната, ще я обиколи веднъж, преди да се върне на Земята, като кацането ще е вертикално. Ракетата ще може да се използва повторно.

"Това е опасно", предупреди Мъск и каза, че ще има няколко теста на ракетата преди полета с милиардера и творците. Тези тестове ще бъдат без хора. От техния успех ще зависи и дали полетът ще се осъществи през 2023 г.

Според Мъск новата ракета в бъдеще ще може да свързва Земята с която и да е точка от Слънчевата система, при условие че се създадат складове за гориво на Марс и на други места.

Историческо! Ето го първият космически турист (СНИМКИ)

През 2019 г. компанията SpaceX се надява да стане първата частна компания в историята, която ще откара астронавти на Международната космическа станция. От успеха й в това начинание ще зависи нейното индустриално бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асд

    12 15 Отговор
    Камимадзе.
    Да оставиш живота си в ръцете на напушен самохвалко е глупаво. Не героично.
  • 2 СссереМ

    11 15 Отговор
    А бушмените още я гледат с биноклите и цъкат с език докато си допиват бояришника и мезят с киселочките.

    Коментиран от #6, #11

  • 3 Гост

    17 4 Отговор
    Не е първият космически турист. Първият турист на спейс екс е. Първия космически турист летя отдавна с руснаците - американски милиардер, който искаше да види земята отгоре.

    Коментиран от #7

  • 4 Денис Тито

    16 2 Отговор
    Историческото се случи още през 2001-ва година когато Денис Тито си плати за няколко дни полет с руския кораб Союз. Всичко друго е историческата неграмотност и опит за евтина сензация на недоразвития като журналист Анатоли Стайков написал това подобие на статия.
  • 5 коня на оня

    9 4 Отговор
    платил е толкова щото знае, че ще първия човек летял до луната, изключая холивудските продукции
  • 6 кравар дейли

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Не е баш така, бушмените си плащат като попове на руснаците защото нямат нито кораби нито ракети които да ги изведат в космоса.

    Коментиран от #8

  • 7 космоса

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    То е малко спорно колко е космически турист човек който не е преодолял земното притегляне. Но те руснаците толкова могат, за луната дори ние вероятно ще ги изпреварим.
  • 8 СссереМ

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "кравар дейли":

    Тая опорка издъхва,мисли нещо друго.
  • 9 Бай хой

    4 2 Отговор
    Имайки в предвид че ще лети със спацеХ юсаку маедзава казал - гледайте внимателно един път показвам, ех добре че май нема се наложи, само платих рекета на окупаторите.
  • 10 Jack Bauer

    2 1 Отговор
    Ще е достаинтересно ако се осъществи този полет. Искам да видя истински и по-детайлни снимки от обратната страна на Луната.
  • 11 хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    хахаха, много ме кефи как им сипваш.
  • 12 Ники

    1 0 Отговор
    Значи ... космически туристи има някъде 7 човека , цифрите са умопомрачителни , със Руснаците и са прекарали грубо по седмица на МКС ... Това дето Мъск го говори са ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ .. може да видите в нета как са се пращали хора в орбита около луната ( някой се съмняват даже дали и товва е така ) .. НО МНОГО ТРУДНО С НЯКАКВИ НЕОГРАНИЧЕНИ СРЕДСТВА .. 50 тестови полета и т.н. ТАКА компанийте на Мъск са ИНОВАТИВНИ и т.н. иииии .. иии КАКВОО ----- СА НА БОРСАТА !!!!! Ето с такива тъпотий се подържат акцийте високи !!!!!