Last news in Fakti

18 Септември, 2018 13:42 3 297 15

САЩ: Руският самолет е свален по погрешка

  • сирия-
  • самолет-
  • израел-
  • русия-
  • сащ-
  • ракети-
  • пентагона-
  • изтребители-
  • латакия

Зад руския самолет са летели израелски изтребители

САЩ: Руският самолет е свален по погрешка - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Руски военен самолет Ил-20 е свален по погрешка от сирийската противовъздушна отбрана, след като обекти в Латакия са били подложени на въздушни удари от израелските военновъздушни сили. Това заяви неназовано официално лице от САЩ, запознато с инцидента, предаде Си Ен Ен.

Източникът е заявил, че правителствените зенитни батареи всъщност са се опитвали да спрат бараж от израелски ракети. Второ неназовано официално лице е потвърдило, че Израел е осъществил атаката срещу сирийските правителствени обекти. Русия вече обяви, че военният самолет е бил свален, защото зад него са се прикривали израелски изтребили Ф-16.

След като израелските самолети са изстреляли неуточнен брой ракети към Латакия, където са основните военни бази на руснаците в Сирия, сирийската ПВО е открила интензивен огън и самолетът е бил ударен. Русия е най-близкият съюзник на режима на Башар Асад.

САЩ са разбрали за инцидента, след като сирийските сили са разпространили съобщение за спешно издирване по международните честоти. След това Вашингтон е получил директно съобщение от друга страна за вида на самолета и обстоятелствата около инцидента. Източникът не е пожелал да идентифицира за коя точно страна става дума, но е много вероятно Русия да е единствената, която е знаела точно какъв самолет е свален. Говорител на Пентагона потвърди, че ракетите не са били изстреляни от американската армия. Военният самолет е свален от система за ПВО, която руснаците са продали на сирийците преди няколко години. Сирийската мрежа за ПВО в западната част на страната е оборудвана с множество противовъздушни ракетни и радарни системи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 равносметка

    24 7 Отговор
    Равносметка:
    Сирия и Турция свалиха по един руски самолет, САЩ - нито един.

    Коментиран от #3, #15

  • 2 Пеньо

    19 18 Отговор
    "Военният самолет е свален от система за ПВО, която руснаците са продали на сирийците преди няколко години." Дай на примитивите оръжие и гледай какво става.
  • 3 Путин

    15 12 Отговор

    До коментар #1 от "равносметка":

    Ние водим в класацията за свалени руски самолети!

    Коментиран от #4

  • 4 Просия

    11 12 Отговор

    До коментар #3 от "Путин":

    ХАхаха да, само така Путлер, браво ! Как е иначе , сложихте ли бурканите и бидоньо сос зелето ???

    Коментиран от #12

  • 5 Само питам

    15 17 Отговор
    Пияните руснаци смятат, че другите са идиоти. Как израелските самолети ще изстрелят ракети към сирийците като между тях се намира руския Ил 20? Сирийците са стреляли като на сватба, затова са ударили руснаците.
  • 6 Историк

    14 23 Отговор
    Стават грешки. Така например и Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена.
  • 7 да се вземе предвид че

    6 3 Отговор
    Путя няма да остави нещата така, отговор ще има и той ще е много болезнен........дошло е време за директен сблъсък, сега или по-късно - той е просто неизбежен. Мисля, че свалянето на самолета ще бъде повода за голямо джепане.
  • 8 СССР

    6 8 Отговор
    Дрогари още 14 наши солдата загинаха напразно и станахме пак за смях … :( Някой може ли да ми каже чий го дирят наще самальоти в Сирия и за какво се борят ?
  • 9 Borislav Popov

    6 7 Отговор
    На краварите им се дръпна фашкията ! Почнаха веднага да се обясняват ! Я да видим сега дали ще имат смелост да стрелят по Сирия ?

    Коментиран от #11, #13, #14

  • 10 Borislav Popov

    4 4 Отговор
    От обора защо влизат в обяснителен режим ? "Ана не бях аз - брат ми беше "! Защо бе тарикати ?
  • 11 Само питам

    9 6 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Защо страдаш толкова, бе Бубенце? Руснак да беше нямаше толкова да квичиш на умряло. Да бяха си стояли в Русия нямаше да ги ударят сирийските братушки. Какво търсят в Сирия? По покана на "законното правителство" да избиват сирийци противници на Асад ли? Тогава каквото са си търсили -намерили са го.
  • 12 Дара

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Просия":

    СМЕЕ СЕ ТОЗИ, КОЙТО СЕ СМЕЕ ПОСЛЕДЕН , И---д
  • 13 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Естествено ,че ще имат.САЩ могат да правят какво си пожелаят ,а тези мантри с руските заплахи идващи от русопитеците тук са толкова изтъркани ,че няма накъде.Мужиците ще отговорят до толкова колкото отговориха и на турците ,когато Турция свали руския тостер.Руснаците тогава се наакаха от паника и дори нямаха смелост да отговорят.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Спиро

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "равносметка":

    Ама наистина.
    Руснаците тряба да преосмислят понятието "приятел".
    Сега наред е Иран да свали някой и правят "Голям шлем".
    Ако не беше факта, че са загинали толкова хора щеше да е смешно...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания