Last news in Fakti

18 Септември, 2018 20:00 15 356 43

Китай удари американците с $60 милиарда

  • китай-
  • сащ-
  • мита-
  • доналд тръмп-
  • тарифи-
  • стоки

Пекин отговори на Вашингтон

Китай удари американците с $60 милиарда - 1
Снимка: БТА/ AP

Китай обяви, че от полунощ на 24 септември въвежда мита за вноса на американски стоки на стойност 60 милиарда долара в отговор на митата, които САЩ ще наложат на същата дата върху китайски внос за 200 милиарда долара, предадоха световните агенции.

В процентно отношение китайските налози за 60 милиарда долара ще обхванат почти половината американски стоки, внесени в страната през миналата година (за около 130 милиарда долара). Американските мита за 200 милиарда долара също са близо половината от китайския експорт в посока САЩ, който е в размер на 505 милиарда долара през 2017 година.

Китайското министерство на търговията отбеляза, че новите мита ще бъдат в размер между 5% и 10% и ще се отнасят за 5207 американски продукта. Ако САЩ настояват за по-нататъшно повишаване на тарифните ставки за китайски стоки, Пекин ще реагира съобразно с това. От министерството също така посочиха, че тарифна реакция е принудителен отговор на търговския протекционизъм на Съединените американски щати.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп започна икономическа война срещу Китай – въпреки призивите да не налага високи мита. Икономическото напрежение расте, а от Пекин ясно подчертаха, че ще предприемат ответни на американските мерки. Тръмп защити решението си с аргумента, че по този начин иска да върне бизнеса в ръцете на американските компании и производители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пища Хуфангел

    89 17 Отговор
    На дебелите от САЩ почва да им присяда лека полека
  • 3 onq s konq

    25 39 Отговор
    Ако някой не знае кво значи "Дей Илия-на кирия",просто трябва да сравни 200 със 60

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Барчо

    43 13 Отговор
    505 милиарда срещу 130 милиарда. Ако китайците бяха направили огледално не в процентно съотношение, а в действителни цифри, то всяка една американска стока щеше да е допълнително обложена, да даже и нямаше да достигне стока за облагане. Накривиха шапката на Китай. Там няма лабаво.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бесен

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "Трамп":

    Ти си зкуравял педерунгел

    Коментиран от #11

  • 9 hmhmhm

    19 7 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    май пак не си разбрал. Това че някаква страна налага на друга значи че не иска да търгува. САЩ не е кой знае каква страна тези 200милярда ще се разпределят в другия свят и не е ясно кой ще спечели. Важното е ние да не въвеждаме мита за нищо и нас да не ни обмитяват и може и да спечелим

    Коментиран от #32

  • 10 Borislav Popov

    46 7 Отговор
    Я някой соросоид да пресметне салдото. Китай внася американски стоки за 150 милиарда а краварите внасят от Китай стоки за 505 милиарда ! С какво ще помогнат митата на обора ? Ще почне да произвежда тия стоки ? Че те ще станат непродаваеми ! А митата ще ударят по джоба обикновения гласоподавател - защото той ще поеме удара !

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 jorj

    1 1 Отговор
    3,3333333333
  • 14 Трамп

    5 8 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен":

    Ми като нямаш акъл, вкарай си го сам бре, каскет с каскет такъв !
  • 15 onq s konq

    12 28 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    Виждам че не са ти ясни нещата,но не изключвам възможността и да провеждаш про-руска хибридна "мозъчна промивка" съвсем целенасочено,прикрито обаче зад "наивност".И така:Митата наложени от САЩ са с цел пълнене на държавната хазна и драстично намаляване на външния дълг,така охотно подиграван от русофилите.Колкото до въпроса ти дали Америка ще започне да произвежда натоварените с мито Китайски стоки...ЗАЩО СИ МИСЛИШ ЧЕ КИТАЙ ЩЕ СПРЕ ВНОСА НА ТИЯ СТОКИ В САЩ?А как пък ти мина през ума че вносните мита ще натоварят редовия американски купувач автоматично с включване на митото в цената,а НЯМА ДА ПРИНУДЯТ КИТАЙ ДА КОМПЕНСИРА МИТАТА С ПО-НИСКА БАЗОВА ЦЕНА НА ДОСТАВКИТЕ?Има и друг вариант-Китай да пренасочи вноса от ОГРОМНИЯ АМЕРИКАНСКИ,КЪМ ОГРОМНИЯ РУСКИ ПАЗАР/където също има мита междувременно/ примерно.Е да,но съществената разлика между двата пазара е,че единият е ПЛАТЕЖОСПОСОБЕН И ПЛАЩА СЪС СВЕТОВНА ВАЛУТА,а другият...ти си знаеш.

    Коментиран от #17, #18, #20, #23

  • 16 прост българин

    25 7 Отговор
    АПА НАШИЯ бай ганьо бай бойко направи 60 милиарда БОРЧОВЕ КОЙ ЩЕ ГИ ВРЪЩА ...НЕ ...ЗНАМ.....

    Коментиран от #31

  • 17 Borislav Popov

    16 4 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    А бе що си толкова плиткоумен ? Кой ще ги плаща тия мита - китайците ли ? Или обикновения американец ? Що бай дони не им напраска директно някой данък ? Например да им обложи горивата с акциз ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 onq s konq

    6 18 Отговор

    До коментар #18 от "Kрум":

    Ако си мислиш че ме обиждаш с това "цървул",много се лъжеш:)Защото Аз НАИСТИНА си обувам при специални случаи ЛЮБИМИТЕ ЦЪРВУЛИ тип "танцувални" с катарама и перфектен яркожълт цвят на кожата,които отлично подхождат на бялата ми фанелка,белите дънки и белите чорапи.Което пък е в отличен унисон и контраст с ЯРКОЧЕРНОТО МИ БМВ!Което пък е продиктувано до голяма степен от желанието ми да се ОТЛИЧАВАМ ОТ ЛУПЕНИТЕ като теб.Е как мислиш-може ли такъв човек да е ходил в Русия и каква работа би имал там?:)

    Коментиран от #38, #39

  • 20 Иван

    7 6 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Близо си приятелю до истинат, но не е томно така.
    Остави червените кауни да се радват, то няма дурго на какво в живота им...
    Политиката на протекционизъм с еправи с цел да се оскъпи вносното и да стане по-изгодно производството му вътре в страната.
    Как точно ще свърши това още не е ясно, но един голям пазар като САЩ спокойно може да попренареди леко Китайската икономика. Такива мерки целят дългосрочен ефект, а не моментен резултат. Предвид, че до китайците са готови и на DDP да продават, само да разкарат наличностите от склада, е много спорен въпроса дали ще се поеме от крайния потребител повишения разход. Примери при мен в практиката такива има много. Със сигурност са прецизирани стоките, за които става дума, според тарифния им номер, така че да има ефект от протекционизма. Аз съм за тази политика на Тръмп, като еднаа нелоша мярка към възпрепядстването на масовото ни покитайчване и не смятам, че трябва да ги оставяме да ни натресат техния начин на живот. Всъщност всички червени тикви трябва да са на същото мнение, но като са празни няма как да го разберат.

    Коментиран от #43

  • 21 Доню Митото

    28 4 Отговор
    На Китай слагам мита- отвръщат ми, на Русия слагам мита- отвръщат ми, на Канада слагам мита- отвръщат ми, на България слагам мита- викат ми- Thank you mister Trump, we are always in doggy style.
  • 22 Хари

    12 0 Отговор
    Прочетете отново статията образовайте се икономически и тогава пишете глупости.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Реалист1

    24 4 Отговор
    Страната с най-големия външен дълг е платежоспособна. Вярно. Ако всеки американски президент не разкарваше армията по целия свят да краде, нямаше да са платежоспособни толкова
  • 25 гост

    6 2 Отговор
    ...я влез малко в алиескспреса и виж кои са основните клиенти и в каква валута пазаруват! И си направи справка къде се намират китайците спрямо ебеи и Амазон. Виж също и към коя икономика е по-чувствително световното икономическо развитие - американската или китайската. Щели да компенсират с по-ниски базови цени?! На еднакви или привидно еднакви артикули? Ще продават дизайн, за сметка на качеството - както е у над. И ти много я чуваш търговията като гледам. Американците НЕ МОГАТ да докарат себестойността на китайците, а ако искат да не рефлектира върху клиентите им, просто ще намалят маржа за сметка на други разходи...примерно за персонал.
  • 26 Курм

    4 9 Отговор

    До коментар #18 от "Kрум":

    Кравари,кравари на кредит ама ЖИВЕЯТ!!! а ония там твоите едвам съществуват,вегитират
  • 27 Българин

    14 5 Отговор
    Абе глупаци, хванали сте се с цифрите, но не виждате какво се крие зад тях. Ами близко до акъла е, че след Китай успява да продава в страната на технологиите САЩ за 505 млд. $, а САЩ само стоки за 130 млд $ е близко до ума каква е икономическата и технологична мощ на двете държави. Ами САЩ духат праха на китайските джапанки и ако продължават така в скоро време въобще ще се сдухат като икономика. Не можеш да воюваш с целия свят и то във време на глобализъм. Затвориш ли си икономиката навътре, няма да мине много и ще изпаднеш от влака. Май това ги чака американос с този тип политика. Ама който сам си го направи, няма кой друг да му го направи. Когато се усетят вече ще е твърде късно, а тези които го доживеят, да скътат някое евро (не долари, защото те няма да имат стойност) за да си купят я Хаваите, я някой щат. Защото ще се търгуват на безценица.

    Коментиран от #28, #29

  • 28 гост

    17 3 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Проблемът на американците е, че са 10% от световното население, а потребяват 60% от благата. Това не може да продължи вечно, защото останалите 90% няма да го позволят и защото голяма част вече са на нивото на технологичното развитие на САЩ.
  • 29 244

    11 15 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Не пиши по теми от които си нямаш хал хабер.Икономоиката на САЩ от както Тръмп е на власт е пораснала с над 5% с тази политика.За Тръмп работят най-добрите съветници в света,най-добрите финансисти,икономисти и.т.н.Самия Тръмп е най-обиграният в тази сфера.Мислиш ли ,че не мислят 10 хода напред и не са наясно с всяка малка подробност ? И какво излиза накрая ,че някакъв интернет трол ,като тебе ,в коментарите не факти.бг е по-наясно за ситуацията от всички тези фигури.Велик си !

    Коментиран от #30, #33, #40

  • 30 ВОЛГИН

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "244":

    САЩ нямат 5% растеж от 2000г., 2018г. е 2,8%, 2001г. е 0,2%,
  • 31 Антъни Иванов

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "прост българин":

    Е, как КОЙ, бе?! Ще ги връщаме НИЕ гастарбайтерите, дето чистим и берем в чужбина, та да върнем кредитите на родители и роднини, дето не сме взимали, а някои са ни набутани от ЗАКОНА по наследство. Или смяташ, че ще ги върне Киро, Спиро и Жоро с 600лв. заплата и 200лв. месечен кредит за новите гуми, абитутентската на дъщерята, новия телевизор или телефон??? НИЕ ще връщаме заемите, щото сме родоотстъпници и предатели, мекерета и въртиопашки! Те Ботев и Левски само в България са стояли и не са идвали с четите от хъшове да Освобождават, тя и СВОБОДАТА сами си я извоювахме - никой не ни е помогнал, щото е било ПРИСЪСТВИЕ ))) Таааа тъй де, парите ще ги намерим и ще ги пратим, а вие ни псувайте и проклинайте, щото без завист - няма злоба )) Щом имаме да пращаме, значи сме БОГАТИ, нал тъй ??!
  • 32 Шерлок

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "hmhmhm":

    Нас не ни обмитяват за нищо. Ние и нищо не изнасяме за САЩ освен интелект. Милиционерите на Боко наливат пари и в частни училища, младите учат тук безплатно, отиват да работят за САЩ и други компании, а тук само работим и мрем за чужда полза.... добре е царят да е и генерал, но без да е икономист експерт, ще обърка нещата.... Не може да повериш народ и икономика в ДС протеже, пожарникар, с молиционери и Калинки до него и да очакваш просперитет. Те тоталитарно си знаят тоталитарно си баят. Ето, сега ще връщали казармата? Че как ще опази казармата България, когато ВРАГЪТ е начело на България, а Темида, МВР не искат да го арестуват и осъдят? А врагът са хиляди доказани държавни Калинки по институциите от соца и досега. В момента Рамбо се фука че градели България и сме в излишък. Лъже като Винету. В момента главно еврофондовете по програми се усвояват от политици и обръчите им. Спрат ли фондовете и замира всичко. А МВР и Темида спят. Ние сме загинали икономически...
  • 33 Антон

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "244":

    ''пораснала с над 5%'' не пиши глупости и да заблуждаваш хората. Виж на Китай расте със 6-7% всяка година.
  • 34 ДОКО

    3 0 Отговор
    ЕВАЛА КИТАЙ..НАИСТИНА СИ ВЕЛИКА ДЪРЖАВА НАИСТИНА СИ ИМПЕРИЯ..ЕВАЛА..МАЧКАЙ И СМАЧКВАЙ..
  • 35 Дъдлю

    3 0 Отговор
    Преди време четох една статия как тромпета иска от ябълката да започне производство в фащ за да избегнат митата.
    Та икономистите на ябълката изчислили че ако започнат производство във фащ цената на телефон ще мине 2000 долара
    Друга случка от миналото когато даймлер купиха крайслер се шашардисаха от заплатите на директорите на крайслер. Бяха до 10 пъти повече от заплатите на директори в даймлер
  • 36 Redhorn

    0 1 Отговор
    Всичкото това мерене на пипера ще се отрази в крайна сметка единствено и само на потребителя.
    По високи мита,по висока клиентска цена и за едните и за другите.
    Тарикатски номер при който и фащ и китай излизат на далавера защото,а обикновеният данъкоплатец осъмва с нови цени.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Бля бля бля

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Ееееей помияр ако ще и три БМВ-та да караш и да си слагаш плюсове,пак си оставаш помияр!!!
  • 39 ХА ХА ХА ХА

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    А случайно и бели прашки да имаш.....няма да се учудя ха хаха ха ха ха ха ха ха....
  • 40 ПЕШО

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "244":

    Абе какви 5% ,те гонят ,освен да пройзвеждат фалшиви новини и долари без покритие друго няма.
  • 41 Гост

    0 0 Отговор
    Друга реплика освен со ро со ид нямате ли? Това вече го чухме. Нещо съществено можете ли да кажете, латерни?
  • 42 БОС

    0 0 Отговор
    Абре изядохте ми 60 000 000 лева мама ви Америкокитайци.
  • 43 Защото

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Иван":

    Искаш да кажеш, че начинът на живот на краварите ти харесва? Върви там, на всеки 12 секунди се регистрира пресръпление, участвай смело вув американската веселба!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания