Last news in Fakti

19 Септември, 2018 09:09 3 692 20

Турция изпраща още войници в Сирия

  • турция-
  • идлиб-
  • сирия-
  • войници-
  • чавушоглу-
  • русия

Границите на Идлиб ще бъдат защитени

Турция изпраща още войници в Сирия - 1
Снимка: БТА/ AP

Турция ще дислоцира допълнителен брой военнослужещи в северозападната сирийска провинция Идлиб, стана ясно след разговорите между Турция и Русия за създаването на демилитаризирана зона в района. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от „Хюриет дейли нюз“.

„Ще ни трябват подкрепления. Турция и Русия ще патрулират в граничните райони. Гражданите и умерените опозиционни сили ще останат в същите области, където са сега", обясни първият дипломат на Анкара в рамките на пресконференция с премиера на Йордания. „Границите на Идлиб ще бъдат защитени. Статутът на Идлиб ще бъде запазен. Русия ще предприеме необходимите мерки, за да предотврати атаките срещу този регион и влизането на силите на режима", допълни Чавушоглу.

Министърът подчерта, че турската армия ще запази 12-те си наблюдателни пункта в Идлиб, а процесът по следене на ситуацията ще бъде подпомогнат от дронове, които ще събират информация в буферна зона от 15 до 20 километра по разделителната линия между опозиционните сили и войските на режима в Дамаск. Всички радикални групировки, които се намират в тази зона, ще бъдат „елиминирани“, увери Чавушоглу.

Русия, която е най-близкият съюзник на режима в Дамаск, иска да прочисти провинцията – заедно със сирийските правителствени сили – от терористичните групировки. Турция обаче се опасява, че военна операция в Идлиб ще предизвика нова бежанска вълна и хуманитарна криза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Еврйско псе

    6 4 Отговор
    Мри Шаломов, мри!
  • 3 Анализатор

    8 15 Отговор
    Русия никога не е била толйова жалка, гладна и унизена като при милиционера Путун. Поне знаем откъде произлуза името му.
  • 4 ivan4o

    8 3 Отговор
    Ше праща ами 82 африн 83 ел баб 84 идлиб и така до 100
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ПАТРИОТ

    7 5 Отговор
    Браво. На бай. ЕРДО
  • 7 RUMELI PRES

    6 1 Отговор
    ОЩЕ ЕДИН УРОК ПО ПОЛИТИКА НА ЕДИН ДАЛНОВИДЕН СТРАТЕК КОЙТО САМО ПЕЧЕЛИ И ТРУПА ДИВИДЕНТИ.

    НАПРАВО Е ГЕНИЙ
  • 8 Просто укрепва

    6 1 Отговор
    Новата турскосирийска граница.
  • 9 Къде е стоенчо да каже

    4 2 Отговор
    Как след Идлиб идвал редът на Африн и ЕлБаб ;)
  • 10 Петър

    3 1 Отговор
    Рязания предположи че руснака няма да иска да почне война и със него и си взе част от сирия за сега
  • 11 Единственият

    3 1 Отговор
    Който прави каквото си иска там и никой копче не може да му каже. Само му клякат.

    Коментиран от #15

  • 12 стоян георгиев

    4 0 Отговор
    тва беше лесната част.след зоната на деескалация ердоган трябва да прочисти идлиб от радикалните групи,което нека видим дали и как ще се случи веднъж,а ако не се случи дали руснаците ще спзят гоговора.щото подобно споразумение имаше и до сега .

    Коментиран от #16

  • 13 Петър

    2 2 Отговор
    Ако не участваха нато , хамериканците , израел ..... във тази война турчина щеше да бяга през глава от сирия но ситуацията е друга!
  • 14 Yavuz

    4 3 Отговор
    Турция преди да седне на масата за преговори вече е готова и за война. Предишните статии какви бяха, че Турция трупа войска и военна техника близо до Идлиб и отделно хиляди сирийци обучени и въоръжени от турската армия са готови да се бият до смърт.
  • 15 наблюдател

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Единственият":

    За Путин ли говориш или за Тръмп защото другите ходят да се молят за да ги пуснат някъде?
  • 16 въпрос

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Какво мислиш дали американците ще пуснат Ердо в Манбидж както Путин в Африн и Идлиб?

    Коментиран от #17

  • 17 стоян георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "въпрос":

    няма да го пуснат .поне тва са последните изявления на военните отговарящи за раиона.в момента сащ изграждат поне две нови бази и инвестират в структурите на кюрдите.надявам се скоро да има план за въстановяването на сирия след ефрат,което да почне след победата над последните части на идил в югоизточна сирия.има обаче един проблем и тва са самите кюрди.много е важно те как ще продължат да се държат в съюза си със сащ и нато.към момента има много голяма опасаност турците да извършат геноцид над кюрдите в африн.тва вкючва масви убииства и депортация с цел да се смени етническата картина на региона и ако това стане кюрдите може да нападнат турската зона дори без потдръжката на сащ.и в момента сред кюрдите има огромно недоволство че европа и сащ си затварят очите пред свинщините дето вършат турците в африн.те го изразяват постоянно при срещите си с нато .

    Коментиран от #18

  • 18 Yavuz

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Самите кюрди бягат към зоните контролирани от турската армия ,защото PYD-PKK ги е подложила на непосилни данъци.PYD-PKK бяха в Африн и то добре укрепени в тунелите ,но АСКЕРА им разказа играта ,тия които останаха живи разправят на другите .САЩ не може да ги опази от лапите на АСКЕРА.

    Коментиран от #19

  • 19 истината

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Yavuz":

    Видяхме го аскера 3 месеца се мъчи с поне 3 пъти по малко кюрдски партизани.Аскера с танкове,артилерия,самолети кюрдите само с леко стрелково оръжие.
    Американците ако бяха искали да въоръжат кюрдите и да им помогнат аскера не 3 месеца ами 3 години нямаше да му стигнат.
  • 20 Πроцес

    1 1 Отговор
    Русия и Иран са в Сирия, поканени от законното правителство на Сирия. Турция е незаконно там като окупатор. Когато чуждестранни войски нахлуят в турския Кюрдистан без нейно желание, тя няма да може да се оплаче.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания