20 Септември, 2018 07:28 3 672 2

Магелан тръгва да обикаля света по море

  • магелан-
  • обиколка-
  • земя

Пътуването дава представа за общия размер на Земята, тъй като изминатото разстояние е измерено като 14 460 испански левги

1519 г. португалецът Фернандо Магелан потегля от Испания на околосветско пътешествие, завършило през 1522 г. Той е първият мореплавател, който тръгва от Европа за Азия в западна посока, първият европеец, плавал в Тихия океан и първият, оглавил експедиция с цел обиколка.

В първото по рода си околосветско плаване се отправя интернационален екипаж: освен португалци и испанци, в неговия състав влизат представители на още 10 националности. Освен 265-те човека на корабите се намират още 26 извънщатни членове на екипажа, като сред тя е и младия италианец Антонио Пигафета, бъдещият историк на експедицията.

Въпреки че самият той умира преди завръщането си в Европа, част от екипажа, организиран и ръководен от него през първата половина от пътуването, се завръща в Испания, успявайки да обиколи света. На 6 септември 1522 г. Хуан Себастиан де Елкано с остатъкът от екипажа на Магелан, заедно с „Виктория”, последният кораб от флотилията, пристигат в Испания, като за 1081 дни извършва първото в света околосветско плаване.

Експедицията на Магелан е първата, успяла да обиколи света, и първата, преминала през протока в Южна Америка, известен днес като Магеланов проток. Името на Тихия океан също води началото си от Магелан, който му дава наименованието Мирно (тихо) море. През следващите десетилетия пътят, изминат от експедицията на Магелан, е следван и от други мореплаватели, като англичанина Френсис Дрейк през 1577-1580 г. През 1565 г. Андрес де Урандета открива пътя за пресичане на Тихия океан от запад на изток, по направлението Манила-Акапулко.

Пътуването на Магелан дава представа за общия размер на Земята, тъй като изминатото разстояние е измерено като 14 460 испански левги (60 440 км). Установява се и нуждата от линия на смяна на датата - обикаляйки Земята на запад се губи един ден: при завръщането си участниците в експедицията установяват разлика от един ден между своите календари и тези на хората, които не са плавали, въпреки прилежно водените корабни дневници. При установяването си този факт предизвиква голямо вълнение и специална делегация е изпратена при папата, за да му обясни събитието.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алф събуди ли се 📣

    2 5 Отговор
    Магелан и Пири Рейс ... пренаписаха им историата социопатите ,за да плуваме днес по морета сливащи се в океана на социофобите 🎭
  • 2 Велик

    0 0 Отговор
    Подвигът на Магелан е в това, че доказва на практика как планетата е кълбо, и отваря най-големия океан, Тихия, за Католическа Европа през Магелановия проток. Магелан е първият човек обиколил света, защото вече е бил във Филипините, където го убиват. Когато Европа откриваше света. Сега колониите откриват Европа и много им харесва!
Новини по държави: