20 Септември, 2018 08:36 1 431 6

Двете Кореи стават все по-близки (СНИМКИ)

  • северна корея-
  • южна корея-
  • ким чен-ун

Лидерите на Пхенян и Сеул посетиха свещената планина Пекту 

Двете Кореи стават все по-близки (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин посетиха свещената планина Пекту, съобщи агенция Йонхап от сеулския пресцентър на междукорейската среща на върха, която продължава вече трети ден в Пхенян.

Това пътуване имаше за цел да подчертае успеха на състоялите се в столицата на КНДР в предните два дни преговори и да укрепи личните приятелски отношения между двамата държавни глави, се казва в съобщението.

Ким Чен-ун и Мун Дже-ин излетяха от столичното пхенянско летище Сунан на два отделни самолета - всеки със своя. При това Мун трябваше да остави своя голям лайнер в Пхенян и да използва по-малкия си втори самолет заради особеностите на летището в района на планината Пекту.

Този планински масив от вулканичен характер се намира в най-северната част на Северна Корея, на самата граница с Китай, и там е най-високата точка на целия полуостров. Пекту е смятан за свещено място за корейците. Според митологията там от небето се е спуснал Хванун - бащата на основателя на първата корейска държава Кочосон.

Двете Кореи стават все по-близки (СНИМКИ)

Освен това в подножието на Пекту, според официалната севернокорейска историография, се е намирал тайният лагер на антияпонските партизани начело с основателя на КНДР Ким Ир-сен. Смята се, че там се родил и неговият син Ким Чен-ир - бащата на сегашния севернокорейски лидер. През април 2015 г. Ким Чен-ун извърши поклонническо изкачване на върха на вулкана.

Върхът се посещава и от много южнокорейци, но те се качват на него откъм китайската му страна. Само неколцина южнокорейци са го изкачвали откъм севернокорейската му страна, главно с изследователска цел.

Пекту се споменава в текстовете на националните химни на двете Кореи, върхът е изобразен и на севернокорейския герб.

Двете Кореи стават все по-близки (СНИМКИ)

Снощи двамата лидери и техните съпруги присъстваха на масовия спектакъл "Славната страна" заедно с още 150 хиляди зрители на пхенянския стадион "Първи май". Те наблюдаваха характерна за Северна Корея физкултурна масовка с хиляди участници, които формираха с телата си различни фигури или изображения, действайки в абсолютен синхрон.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин се обърна със слово към многохилядната публика, като призова двете Кореи да прекратят 70-годишната си вражда и да градят общо бъдеще в мир и просперитет. "Живели сме заедно в продължение на 5000 години, а сме живели разделени едва 70 години. Сега предлагам напълно да прекратим враждата от последните 7 десетилетия и да направим голяма стъпка напред към мир, за да станем отново едно цяло", каза той.

Двете Кореи стават все по-близки (СНИМКИ)

Историците отбелязват, че легендата за 5000-годишната история на Корея е безпочвено твърдение, вкарано в учебниците по време на управлението на бившия южнокорейски диктатор Чун Ду-хван.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eeee

    2 3 Отговор
    Разхищения на пари,можеше да отидат с един самолет.
  • 2 Jack Bauer

    8 0 Отговор
    Крайно време е изкуствено разделената държава/народ да се обединят така както стана с Германия.
  • 3 Туйтър

    2 1 Отговор
    Бай Дончо не харесва това.
  • 4 гоост

    7 0 Отговор
    Ако им позволят да се обединят, ще се появи нов азиатски"финансов тигър", с изключително голям потенциал.
  • 5 Гостът

    6 0 Отговор
    Дружбата им ще продължи докато САЩ направи едно учение и всичко ще приключи.Зад океанските гадове нямат интерес от съюз между двете кореи.
  • 6 Bil

    1 1 Отговор
    Да се обединят под знамето на ХЮНДАЙ.
Новини по държави: