21 Септември, 2018 11:10 7 537 37

Сирия била в „шок“ след свалянето на руския самолет

  • израел-
  • сирия-
  • русия-
  • шок-
  • самолет-
  • башар асад-
  • путин

Русия е най-близкият съюзник на режима в Дамаск

Сирия била в „шок“ след свалянето на руския самолет - 1
Снимка: БТА/ AP

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да отговори на въпроса дали е била достатъчна една телеграма от президента на Сирия Башар Асад по повод инцидента с руския военен самолет Ил-20, пише Правда.ру. Песков се ограничи единствено с отговора, че „телеграмата е получена“.

Вестникът припомня, че сирийският президент изпраща телеграмата, а за нея става ясно вечерта на 19 септември. Самолетът е свален в Сирия в нощта на 17 срещу 18 септември. В руското министерство на отбраната, съобщавайки за това, подчертават, че вината за произшествието лежи върху Израел, чиито самолети са „прикрили“ руските и по този начин са избегнали атаките. В допълнение, предупреждение за удара по територията на Сирия не е било получено непосредствено преди атаката.

Въпреки това, още на същия ден, министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху позвъни Владимир Путин. А преди това министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман е говорил със своя руски колега Сергей Шойгу, пише БНР. „Да, разбира се, в Израел вината за произшествието не се признава, а се прехвърля отговорността на Сирия. Но въпреки това, защо Башар Асад досега не е позвънил?", е логичният въпрос.

Директорът на Центъра за стратегически изследвания Иван Коновалов обяснява тази сложна ситуация, в която се оказа сирийското ръководство. По мнението му, на сирийците е било нужно време, за да формулират своята позиция по повод катастрофата. Русия е най-близкият съюзник на Башар Асад.

Въпреки това Коновалов вярва, че грешката на Дамаск е била в забавянето на отговора. „Башар Асад можеше да каже и по-рано това, което беше написано в телеграмата“, добави Коновалов. „Ситуацията е абсолютно нещастна - „приятелски огън“ по главния си съюзник. Очевидно е, че сирийското ръководство е било в шоково състояние известно време“, счита експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    30 50 Отговор
    Защо Израел прати съболезнователната телеграма един ден преди Башар да изпрати своята. доста е бил сащисан! да не е бил под домашен арест. защото сутринта на 18-ти руската военна полиция е арестувала всички офицери и цивилни, които са имали нещо общо със зенитната стрелба свалила руския Ил 20. толкова за руските приказки за "законно избрания президент" и " суверенна Сирия"! Сирия е руски протекторат, а Асад е руска марионетка, а не суверенна държава със свободно избран лидер..

    Коментиран от #5, #7, #14

  • 2 Хасан

    30 18 Отговор
    Казано накратко ...Израел има вина и излиза от уравнението на Сирия...Асад също има вина и скоро ще стане аут ....ДАЕШ е също елиминиран ...остават Русия,Турция и Сащ с УПГ...ако се елиминират УПГ и ДАЕШ ,Сащ също е извън играта....Турция ще си има буферна зона в Сирия ..Русия ще назначи ново протеже в,Сирия и ще си запази базите ....Сащ и коалиция ще трябва да напуснат.....и след време цялото напрежение ще се съсредоточи в Средиземно море и Кипър

    Коментиран от #26

  • 3 насам натам

    19 27 Отговор
    руснаците ги подритват наляво надясно по сирия.. първо турция!? турция после 200-300 човека американците после израел си избърса айде да не казвам...
    и това ми било суперсила...

    Коментиран от #9, #13, #30

  • 4 Просия

    19 28 Отговор
    Войната не свършва, а тепърва започва ! Просия става все по-слаба в Световен мащаб !!! Естествено само най-т*пите от подложките не знаят този ФАКТ !!!
  • 5 Българин

    16 18 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    На теб проблемът ти е, че не само питаш, а се опитваш и да мислиш, което не ти се отдава!

    Коментиран от #6

  • 6 Само питам

    23 17 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Откога русофилите станахте българи? Припомни ми, защото знам, че не сте, никога не сте били, и никога няма да бъдете българи а единствено руски подлоги!

    Коментиран от #10, #15

  • 7 Роузи

    16 9 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Само отговарям: Няма такова нещо. Сирия е сувдренна държава нападната лт АлааАбааа ал Джихейд и посредством атакувана от ССА, в която влизат кюрдски милиции, пратени от Тюркай превъоръжени още 50000 (официално) бунтовници, части на Израел, които бомбят дето им е кеф и адженте на нашите нови братя Интелиженте Сървис, Моссат, СИА, МИТ, .... и дявол знае е кой. Асад е загубил ума и дума от факта, че негови зенитчици да омахали родние братя, рашън, които реално заедно със СА и ирански части и Хизбула и кюрдски и други, спряха Алаа Акбааа от разширяване. Цяла нощ Асад е плакал от тази трагедия, а на сутринта долазвайки до телефона и хлипайки със сълзи и сополи е прошепнал в слушалката: Вова, пращчай брат! Маи мальчики дум дум по Ф-35, когда Ил прелетель и???... Дум, айдеееей... И Владимир Владимирович е скочил на крака и кричал: ЧТо? С-200 сбила самальот? А ти арести сънуваш?

    Коментиран от #11

  • 8 Пеньо

    11 5 Отговор
    Шокираща некомпетентност! И престъпна!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Onq s konq

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Пий хапчетата плюнчо , пак си вазирал от психото
  • 11 735

    13 15 Отговор

    До коментар #7 от "Роузи":

    Първо, от 193 държави в ООН ,само 20 смятат Сирия за суверенна държава.Второ ,Асад е диктатор и терорист.ССА се сформира именно след като Асад започва да избива хора от опизицията ,протестанти и всички които не споделят неговото мнение.Единствените държави които подкрепят режима на терориста Асад ,са Русия и Иран ,останалите са на страната на ССА.

    Коментиран от #18

  • 12 Borislav Popov

    16 7 Отговор
    То и русофилите сме още в шок. Аз лично още не мога да повярвам и да се съвзема. Добре че е моят приятел с рязаната паламарка от Анадола да ме утешава.

    Коментиран от #16, #35

  • 13 735

    12 11 Отговор

    До коментар #3 от "насам натам":

    Русия не е супер сила ,а регионална такава.

    Коментиран от #17

  • 14 Borislav Popov

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Щото се чувстват виновни израелците бе умник .
  • 15 Borislav Popov

    5 10 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    От как са ни освободили руснаците ! А явно на тебе още не ти е дошло времето. С това робско мислене.... !!! Застраховай си езика , че от много лизане на краварски задници е станал тънък като салфетка !

    Коментиран от #19, #27

  • 16 Borislav Popov

    5 9 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    Соросче - да ти дам и непраните си гащи че да си още по убедителен ?!! А - смотльо ?
  • 17 Borislav Popov

    6 10 Отговор

    До коментар #13 от "735":

    Регионална за Северна Америка - тест ще отговаря за целия им регион ! На там вървят нещата !

    Коментиран от #21

  • 18 Borislav Popov

    7 8 Отговор

    До коментар #11 от "735":

    Ако Турция реши че ББ не и харесва и че накърняваме интересите и - дали ББ ще стане диктатор и ще искат да го свалят от власт ?

    Коментиран от #22

  • 19 рубладжийска подлога

    11 10 Отговор

    До коментар #15 от "Borislav Popov":

    Рубладжийски глyпак.Ти какво си мислиш,че руснаците са ни освободили защото им е било мъчно ,че сме били 500г. под турско робство ли ? Защо са чакали 500г. ? А когато сме пратили зов за помощ от Шипка ,руснаците защо са ни казали да се оправяме сами ?
    Истината е ,че руско-турската война е била въпрос на териториални интереси на Русия и се е водила на 3 фронта, и България е била част от единия фронт.Въпросните руски войници са загинали заради интересите на руската империя да завладее османската,а не за освобождението на България.От другата страна на фронта ,която е от Кавказ ,руснаците губят около 100 хилядна армия.И те ли са загинали ,за освобождението на България бе ,неук путинист ? БЪЛГАРИЯ е спасила руските боклуци от разгром ,чрез Шипка.Набий си го в предателската глава.Ей такива русофилски лaпачи ,като тебе ,са просто дъното.

    Коментиран от #20

  • 20 Borislav Popov

    5 9 Отговор

    До коментар #19 от "рубладжийска подлога":

    А кой мислиш забави освобождението на България с 60-70 години ? Защо не ни освободиха заедно с Гърция ?Русия е искала да създаде една Голяма България, която да изиграе ролята на мост към южната част на Балканите и търсейки изход към топлите морета в Средиземноморието. Така, през 1878 със Санстефанския мирен договор и с подкрепата на Русия е създадена Санстефанска България или Велика България, която е просъществувала за кратък период от време. Нейните граници са били променени вследствие на реакция от страна на Великобритания, породена от факта, че като най-голямата морска сила по онова време е искала сътрудничество с Гърция, защото са имали общи интереси в корабоплаването.
  • 21 735

    10 6 Отговор

    До коментар #17 от "Borislav Popov":

    Ще това ,ще онова...Заеби ти тея работи.Руските кравари дори нямат техника да си закарат останалата допотопна техника до Америка.Колкото и да се обесняваш ,русия е регионален окупатор и нищо повече.Дори Путин каза ,че САЩ е единствената супер сила в света и той няма нищо против това.

    Коментиран от #23, #24

  • 22 735

    8 4 Отговор

    До коментар #18 от "Borislav Popov":

    Тая глупост дето си я написал ,дори не си заслужава да я коментирам.
  • 23 Borislav Popov

    7 11 Отговор

    До коментар #21 от "735":

    Не и трябва нищо да кара ! Ракетите се докарват сами !Руският министър на отбраната казва на подчинените си: - Американците ни предлагат да ни помогнат в разоръжаването. Искат да им изпратим половината си танкове да ги нарежат и претопят на техни разноски. - Е, няма лошо... - Ама май е по-добре да им пратим ракетите. - Защо? - Ами на танковете трябва да им плащаме транспорта, а ракетите ще ги засилим на собствен ход.

    Коментиран от #28

  • 24 Borislav Popov

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "735":

    Къде го е казал Путин това нещо ?
  • 25 насам натам

    8 6 Отговор
    жалко само за хората..
    русия ся ше се изтегли от сирия като пръдня от гащи стой та гледай..
    дните на руснаците в сирия са преборени
  • 26 Да да

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    И като се събуди, пръстите в контакта, ти потен и бузите ти ръкопляскат! При теб може между тях да е имало нещо дълго и твърдо :D. Събуди се хАсане, лирата е 26 ст.!
  • 27 Само питам

    10 7 Отговор

    До коментар #15 от "Borislav Popov":

    Как и кога най-голямата руска подлога стана българин? И какво разбира тя под България, може би васална руска провинция, в която основното задължение на всеки поданик е де почита путин като бог и всекидневно да лиже руски задници?
  • 28 735

    9 8 Отговор

    До коментар #23 от "Borislav Popov":

    Точно това имам предвид.Руснаците не са достатъчно военно развити и са поколения назад от САЩ,именно заради това правят предимно ракети.И понеже това ти е аргумента...Наясно си ,че САЩ също имат ракети също нали ? Русия ще бъде изпепелена в момента в който натисне копчето,защото Русия е обградена от всякъде.Колкото до изказването на Путин ,щом не го знаеш ,значи няма смисъл дори да се хаба да споря с теб.

    Коментиран от #31

  • 29 Баба Ванга

    7 8 Отговор
    Асад ке свърши като Кадафи а Путин ке свърши като Саддам!
  • 30 Адам

    5 9 Отговор

    До коментар #3 от "насам натам":

    То и Хитлер и Наполеон са ги пукали, ама накрая не са им стигнали хората нещо. Една държава е силна именно, когато устоява на истинските предизвикателства. Глей, американците да загубят 100човека в една война какво бягане ще е.

    Коментиран от #32

  • 31 Адам

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "735":

    Пич, кой колко е развит ще разбереш, когато падне първата ядрена ракета, тогава ще си пишеш остроумиците на св. Петър. Русия е непобедима, както и САЩ, и Китай-факт
  • 32 шшшш

    7 6 Отговор

    До коментар #30 от "Адам":

    САЩ са губили и повече от 100 човека и бягане не е имало.Също така американските войници са най-добре обучените и с най-голям опит.Колкото тази мантра за Хитлер,еми ако не бяха западните страни ,в момента в Русия щеше да се говори на Немски.
  • 33 Санчо

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дидо":

    Правят го. Но не парадират. Показват крьвожадноста и подлоста на "демократите",и печелят на своя страна международната общност.
  • 34 Пияна рашка

    7 3 Отговор
    На тия който върха на автомобилостроенето е Москвич ,избили цялата си интелигенция и Руслан Кадиров им е кумир,хич не вярвай.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 1944

    2 0 Отговор
    15 броя от артикула "иванушка дурачок" бяха върнати на производителя в черни чували поради брак. бабы другие нарожат.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания