Last news in Fakti

22 Септември, 2018 17:43 2 165 2

Осъдиха тайни агенти от времето на Пиночет

  • чили-
  • агенти-
  • съд-
  • шпиони
Осъдиха тайни агенти от времето на Пиночет - 1
Снимка: Shutterstock

Двадесет бивши агенти на тайните служби на Чили са били осъдени на затвор между 100 дни и 17 години за отвличането и убийството на 12 души по време на диктатурата на Пиночет. Престъпленията са станали в периода 1973-1990 г. Преобладаващата част от жертвите са били леви активисти и са били отвлечени в Аржентина, Парагвай и Боливия през 70-те години на миналия век в рамките на операция "Кондор" - съвместна кампания на десните диктатури в Южна Америка за политически репресии.

Смята се, че похитените са отведени в Чили. Били са измъчвани и убити. Официално, част от тях продължават да се водят за изчезнали. Двама от бившите агенти са осъдени на по 17 години затвор, а петима - на по 15 години. Останалите са с присъди съответно от 10, 7 и 5 години, както и от 300 и 100 дни.

Над 3000 души са убити в Чили по време на диктатурата на Пиночет. Десетки хиляди са хвърлени в затвора, измъчвани или отвлечени. Десетки бивши военни бяха осъдени за престъпления от онзи период.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Цанко

    3 1 Отговор
    Слава на генерала, спасил Чили от разрухата на болшевиките! Всеки нормален човек, да потърси в тубата- My general Augusto Pinochet!