25 Септември, 2018 12:27 2 456 4

Откриха легендарно писмо на Галилей

  • галилео галилей-
  • писмо-
  • библиотека

В него той представя своята теория за вселената

Откриха легендарно писмо на Галилей - 1
Снимка: Shutterstock

Учени откриха оригинала на писмото на Галилео Галилей, в което той представя своите аргументи за геоцентричната теория за вселената, съобщи сп. „Nature”.

Писмото е открито в библиотеката на Лондонското кралско общество. Според изследователя Франко Джудиче от университета в Бергамо, писмото е било открито случайно.

„Удивително е, че тези писма не са били скрити, а са били напълно достъпни в библиотеката на Лондонското кралско общество. Просто никой не ги е забелязал“, заяви Джудиче.

Писмото е изпратено до приятеля на Галилей – абат Бендето Кастели. В него той излага идеите си за строежа на вселената.

По-късно това предизвиква процеса на инквизицията срещу учения. Дълго време оригиналът на писмото се смята за изгубен, а самият Галилей оспорва достоверността на някои от копията.

Отбелязва се, че ученият е нанесъл доста поправки в оригиналния текст, за да смекчи тона му. Самият Галилей се е стараел забележките му да са максимално обективни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BatkoPsihopatko

    13 0 Отговор
    Галилео с аргументите му за геоцентрична система?!? Леле! Журналята тук заслужават инквизиция.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Александър

    9 0 Отговор
    Господа журналисти, както е отбелязъл BatkoPsihopatko, ХЕЛИОцентрична система, оборил е приетата от църквата геоцентрична система. Дори в Уикипедия да бяхте проверили щеше да е достатъчно.
  • 4 ОБ4

    1 0 Отговор
    И все пак тя се върти
Новини по държави: