Last news in Fakti

26 Септември, 2018 10:00 4 512 29

Ердоган с тежки обвинения към САЩ - Септември 2018

  • ердоган-
  • турция-
  • сащ-
  • оон-
  • тръмп-
  • обвинения-
  • фето

Отношенията между Турция и САЩ са обтегнати

Ердоган с тежки обвинения към САЩ - Септември 2018 - 1
Снимка: БТА/ AP

Турският президент Реджеп Ердоган отправи тежки обвинения към САЩ и призова за радикални промени в ООН. Това той направи по време на речта си пред Общото събрание на ООН.

Отношенията между САЩ и Турция са обтегнати в последно време, като Вашингтон дори наложи санкции на Анкара. Според Ердоган резултат от санкциите е финансирането на терористични организации и по-точно на ФЕТО, която е считана за организатор на опита за преврат срещу турския президент.

"Никой от нас не може да си замълчи при едностранните прекратявания на търговски споразумения и използването на икономически санкции като оръжие. Ние сме за решаване на проблемите ни чрез конструктивен диалог на равни начала“, категоричен е турският президент и изтъкна колко голяма сума получава ФЕТО от САЩ. "ФЕТО, чрез своите центрове за обучение в 27 американски щати, получава 763 млн. долара бюджетни средства годишно", обяви турският държавен глава.

Той явно даде заявка за нова много по-важна роля на Турция в световния ред и поиска огромна реформа в ООН. А именно увеличаване на броя на държавите, които са постоянни членове на Съвета за сигурност. В момента те са 5 – Великобритания, Франция, Русия, САЩ и Китай, а още 5 държави от всички континенти на ротационен принцип се сменят като членове на Съвета.

"ООН трябва да бъде реформиран и конкретно, трябва да бъде разширен съставът на постоянните членове на Съвета за сигурност. Защо останалите членове на организацията не могат да бъдат в състава на Съвета за сигурност и да имат постоянен статут? В момента има само пет постоянни членове, които имат правото на вето и се занимават с решаването на световните въпроси“, заяви Ердоган, цитиран от Канал 3. Турският лидер посочи, че "масовите зверства", които се вършат в последно време по различни части на света, "включително в Палестина, се вършат пред очите на ООН".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лавров

    55 9 Отговор
    САЩ трябва да престанат да финансират терористични организации.
  • 2 Пеньо

    26 34 Отговор
    Мечтите на един султан.
  • 3 Сссерем

    25 40 Отговор
    Ердо газ пикае,къде си тръгнал бре алнкоолу,с голо дъпе таралеж да мачкаш,равен бил,2 месеца 5000 кюрди го правят див и щастлив.
  • 4 999

    4 3 Отговор
    https://m.youtube.com/watch?v=jBroGFzxxfA Ердоган и Тръмп

    Коментиран от #6

  • 5 Прюнкеевич Ковски

    23 25 Отговор
    Я стига глупости!! ''Конструктивен диалог на равни начала''-как не!Сърцето му било в Кърджали,ду*ето му било в Сараево,народен празник на 21 декември ''Ден на преподаването на турски език''в Македония,Идлиб негов,Сирия негова,да сме се молили за освободителната турска армия,и какви ли не още глупости!!Все в чуждото канче да гледа!!Докато има тъпи ръководни руски кадри,винаги ще се намери някой тарикат нахакан пич-султан,да реве насам-натам и от приказка да я докарва.Освен за простотия,за друго не стават такива.Стига с тази Турция,стига с този измислен Ердоган.Америка направи Турция силна,Европа я храни!Той глупака се събрал с Русия велик да става???
  • 6 Прюнкеевич Ковски

    14 22 Отговор

    До коментар #4 от "999":

    Ами то от това по-красноречиво,здраве му кажи!!!Виж отношението на Тръмп!!Добре погледни!!Обаче не!Той тъпака Ердоган след няколко дни глупости говори,Америка му крива,Тръмп му виновен,велик ще става!!Сигурно е искал Тръмп челна стойка да му направи може би?С този ''УМНИК'' Турция е втора Сирия.Заминава категорично,еднозначно.
  • 7 НКВД

    11 19 Отговор
    Браво на г-н Ердоган. Благодарение на него Турция дръпна бясно напред. Той е много далновиден политик и разбира от икономика. Сега Турция изнася много. Всяка седмица през Капитан Андреево минават милиони тирове пълни до горе с ибрици, баклава, локум, гьозлемета, джапанки и маратонки Адибас по 10 лв чифта. Обличаме цяла Северна Европа и половин Китай. Заедно с нашите добри приятели руснаците ще смажем християнските държави икономически и военно. Да живее руско-турската мъжка любов и дружба.

    Коментиран от #14

  • 8 касапина

    10 18 Отговор
    Кюрда още се прави на важен, хем вижда че отвсякъде го режат.Гольооо къде си тръгнал, да не би да сънуваш .никой не те бръсне за слива, ако те отреже и Боко сам оставаш, пък и на Боко му се вижда края като твоя, на мен ми се иска по дълго да останеш.
  • 9 евалла серсем

    20 16 Отговор
    До вчера с кервани изкарваше на "ислямската държава" крадения нефт от заграбените сирийски кладенци, днеска иска да раздава правосъдие в ООН?
  • 10 Единственият

    14 8 Отговор
    С топки!!!
  • 11 След речта му

    16 5 Отговор
    Имаше бурни аплодисменти.
  • 12 Бай Митьо

    8 15 Отговор
    Абе този обвинява всички и всичко,все другите виновни,той прав.Щом е тъй да си стои в Анадола,там никой няма да му пречи.

    Коментиран от #18, #19, #24

  • 13 селянин

    15 2 Отговор
    Много точно се изказа
  • 14 Иванчо

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "НКВД":

    Тази плоча я въртиш от памтивека,вземи та си смени репертоара.
  • 15 Selim Surpilik

    7 11 Отговор
    Ердоган трябва да мине през психиятър. Не е минавал още.
  • 16 ЕБРЕ ЕРДОГАНЕ ТРОПНИ НА МАСАТА АГА

    10 4 Отговор
    ТУРЧИНА МИ ХАРЕСВА МНОГО НАПОСЛЕДЪК , БРАВО АГА ЕФЕНДИ.
    А НАС , никой не ни забелязва вънка.
  • 17 OOH

    7 11 Отговор
    Ердоган не е правилният човек да говори за ООН. И няма турчин който да е. Те са лицемери. На пример организацията е издала твърде много решения за нашествието и окупацията на Турция в Кипър в продължение на 50 години, но Турция не ги е спазила. Тя не се интересува от правото и човека.

    Коментиран от #20

  • 18 To da ne e BG be ganio

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Митьо":

    Samo balgarite pravqt taka mal4at i zqpat kato zai4eta
  • 19 To da ne e BG be ganio

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Митьо":

    Samo balgarite pravqt taka mal4at i zqpat kato zai4eta
  • 20 Хасан

    7 5 Отговор

    До коментар #17 от "OOH":

    Не си прав ..само лъжеш..по отношение на Кипър няма решение на ООН..имаше реферандум на който кипърските гърци казаха не на обединението...

    Коментиран от #21

  • 21 OOH

    5 7 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Има десетки решения на ООН, които осъждат Турция. Те не ви харесват и за това лъжете че няма. За второто... когато ви предложат такъв план за Кюрдистан, вие кажете ДА.

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Хасан

    6 6 Отговор

    До коментар #21 от "OOH":

    Гърция,Турция и Англия са гаранти на република Кипър_ независима република на кипърски турци и кипърски гърци!..Военната хунта в Гърция включва в действие плана Еноксис ..противоконституционно обединение на Кипър с Гърция..за целта се почва етническа чистка към местното турско население..убиват се активисти,политически дейци,терор,насилие...и придържайки се на правото си на гарант Турция влиза да освободи и вдървори мир,да възстанови кипърската конституция на острова...и вече 40 г има мир на острова ..всеки си живее своята част
  • 23 Хасан

    7 6 Отговор

    До коментар #21 от "OOH":

    Дай тогава и ти да кажеш ДА на Република Румелия

    Коментиран от #29

  • 24 Синан Иванич

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Митьо":

    грух,грух..квииик----имаме си анадолско прасенце в ООН...квииик,ама кой го слуша...квииик...нали и ние требе нещо да кажеме,бай Митьо,то бездруго нищо не зависи от нас,та барем да си поквичиме на воля....сега ни е паднало...квиииииик!!!!!!!!!
  • 25 relist

    7 2 Отговор
    Aве ей, като ви гледам коментарите повечето са против Т-я, ама като гледам наплива към Т-я от българи уж патриоти, даже и тоалетната хартия я купуват от Т-я, понеже даже и това не можем да произваждаме.
  • 26 cactus

    5 5 Отговор
    Речта на Ердоган в Общото събрание на ООН беше паметник на лицемерието. Турският президент който управлява страната си по начин, тоталитарен, който е довел до затвора хиляди цивилни, повечето без обвинение, който открито сътруднича с джихадистки сили и използва проблема с бежанците и имиграцията като средство за финансиране на разпадането на икономиката, се появи като ... Робин Худ от стъпката на ООН!! Този който води луксозен живот, който напомня на ерата на султаните, живее в дворец и наскоро закупи самолет на стойност $ 400 милиона, за да се движи, той моли световните лидери за "справедливо разпределение на богатството"!!!! Герой или КЛОУН ???

    Коментиран от #27, #28

  • 27 свободно мислещ

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "cactus":

    Г-ко?я си стой в кочината.и недей да мислиш за Т-я.нея има кой да мисли.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Усмивката

    1 4 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    Що не си гледаш ДПС то бе приятелю.Ходи в Гърция и си направи турска партия да разбереш тогава ,че по толерантен народ от българите няма.Стой си на е...то дупе .пий си ракията и благодари на Хан Аспарух и внукът му Тервел за прекрасната страна в която са те приели да живееш