Last news in Fakti

1 Октомври, 2018 14:01 6 077 16

МИ-6 съжаляват, че помогнали на Путин

  • владимир путин-
  • разузнаване-
  • русия-
  • великобритания-
  • ми-6-
  • ричард диърлов-
  • тони блеър

КГБ с интересна молба към Лондон преди 18 години

МИ-6 съжаляват, че помогнали на Путин - 1
Снимка: БТА/ AP

Британската разузнавателна служба МИ-6 е оказала помощ на Владимир Путин през 2000 година, в навечерието на президентската кампания, предаде руското издание „Лента“, позовавайки се на The Times. По-късно Путин печели изборите.

Бившият ръководител на службата Ричард Диърлов разкри в какво се изразява помощта и защо съжалява за нея. В началото на века „офицер от КГБ“ е помолил за организиране на среща между Владимир Путин и тогавашния британски премиер Тони Блеър. Руският разузнавач предложил Блеър да дойде на премиерата на операта „Война и мир“ в Санкт Петербург, където да я изгледа заедно с Путин.

„Имахме дълга дискусия дали Тони Блеър трябва да приеме поканата. Ние решихме, че това е една необичайна и уникална премиера, и в крайна сметка се съгласихме“, заяви Ричард Диърлов. Той добави, че в настоящия момент МИ-6 съжалява, че тогава службата е оказала помощ на Путин. По думите на Диърлов тогава отношенията между Лондон и Москва са били позитивни, но това вече не е така.

В момента отношенията между Русия и Великобритания са напрегнати, а дипломатическият диалог на практика е преустановен. По-рано през годината на британска земя бяха отровени Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, което предизвика криза в отношенията между двете страни. Британските служби обвиниха Москва за опита за убийство на своя бивш агент, и изгониха руски дипломати и техните семейства от страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    62 1 Отговор
    Сега пък Англичаните ли са се месили в изборите в Русия.

    Коментиран от #5

  • 2 Borislav Popov

    55 1 Отговор
    Почнаха да си фантазират нещо май ? От как почна поредицата за "Хари Потър" - пиратите съвсем изтрещяха.
  • 3 Питам

    43 1 Отговор
    Този или е спял отвит, след като е прекалил с уискито, или откровено лъже. За чий офицер от КГБ ще търси ходатайство на МИ-6 за да се урежда среща между премиери на държави? За какво са дипломатическите канали, външни министерства, посланици, служители на протокол и пр. и пр., които имат повече правомощия да организират среща между държавни ръководители?
  • 4 мишесми

    41 3 Отговор
    А обвиняват руснаците, че се месели в изборите !?!? Пълни бритиш гейзери !
  • 5 куку руку ку

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    Не са спирали. Дали ми-6, дали цру или мосад. Само дето винаги залагат на куц кон. Пиночет, Саддам, талибаните в Афганистан, все с помощтта на западните разузнавания са взели властта, а после стават врагове.
  • 6 Румяна Костова

    32 2 Отговор
    А в какво се е оказала тази помощ на Ми-6.Само в това,че Тони Блеър се е срещнал с Путин?Ами ако англичаните са потривали ръце с тайната надежда,че могат да превърнат още един офицер от КГБ в шпионин за тях.Отишли са защото и те са си правели някакви сметки.А ако са били осуетени,по-добре да си траят и не се излагат.
  • 7 deadman1488

    2 13 Отговор
    CTИГА СТЕ ПЛЯМПАЛИ ГЛУПОСТИ ВЕ..САМО МОСАД Е ПОМОГНАЛА НА ПУТИН..
  • 8 баба

    11 0 Отговор
    МИ-6: Аз помогнах на батко, да си закопчае гащите!
  • 9 кога ще е космонавт

    13 20 Отговор
    Путин на кораб, до танк, до самолет, Путин със снайпер..... Кой друг позира така? По-малкото диктаторче Ким, и той така обича - в бункер, на фона на излитащи ракети. Колко трябва да е паднал един народ, за да се възхищава на лидер с такива квартални пози....

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    8 14 Отговор

    До коментар #9 от "кога ще е космонавт":

    Публикувано във факти.бг: Колко трябва да е паднал един народ, за да се възхищава на лидер с такива квартални пози....

    МНОГО !
  • 11 Слава на Украйна

    6 19 Отговор
    Всеки имал възможност и не застрелял путкин е длъжник на човечеството. Кривокраката, уродлива, кремълска мишка си навира миризливата муцуна в какво ли не. Безуспешно естествено. Единственият му безспорен успех е, че превърна страната в кочина и хората масово изнемогват, избиват се или измират в мизерия и Сирия.

    Коментиран от #15

  • 12 propov

    5 18 Отговор
    То е ясно че СССР е замесена в интриги по всяка точка на човечеството. И че никак не е толкова незаяисима колкото се праска. Просто по стар славянски обичай, много бързо забравят кой им е помгнал като докопат кокъла. Пфу! Цивилизованият свят се опира на дипломация, изтока знае само интриги и подривни действия.

    Коментиран от #14, #16

  • 13 куик5

    5 1 Отговор
    Ееее, то да гледаш ОПЕРА "Война и мир" си е чиста подкрепа за Путин баце - нема съмнения! Ако му бяха пуснали "Ну Погоди", нямаше да е така, нали??!
  • 14 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "propov":

    То и Дони забрави кои му помогна да стане президент.
  • 15 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Слава на Украйна":

    Що не се пробваш ти може и да успееш и човечествоти ще ти е "благодарно".
  • 16 Serem nasserem

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "propov":

    Значи за Скрипал може,а за онзи дето отиде в канала всаудитското посолство не може?Типично англо-саксонско лицемерие,но кой ли им се връзва вече.
Новини по държави: