Тема: Украйна

2 Октомври, 2018 11:35 2 758 10

Украйна ще строи военна база на Азовско море

  • украйна-
  • азовско море-
  • база-
  • виктор муженко-
  • русия-
  • кораби-
  • проверки

Русия "тормози" украинските кораби

Украйна ще строи военна база на Азовско море - 1
Снимка: Shutterstock

Украйна ще строи военна база на Азовско море и е изпратила допълнителни въоръжени сили в района, за да противодейства на засилващата се руска заплаха, съобщи шефът на украинските въоръжени сили, цитиран от Ройтерс.

Според началника на генералния щаб Виктор Муженко подкрепяните от Москва сепаратисти в отцепническия район Донбас са преминали от прикрити бойни действия към укрепване на военните си позиции по границите на Украйна и към открито агресивни действия срещу кораби, плаващи към украинските пристанища, предаде БНТ.

Азовско море е стратегически ръкав от Черно море, чиито брегове са поделени между Русия и Украйна. Тази година напрежението по разделителната линия между тях там рязко се засили. Киев твърди, че Русия пречи на много плавателни съдове да достигат украинските пристанища чрез фалшиви проверки и задържания. Вашингтон също призова Русия да спре "да тормози" кораби и достави на Украйна американски патрулни катери. В отговор Москва обвини Украйна, че може да се опита да блокира анексирания от Русия Крим.

Всички действия, които предприемаме в района на Азовско море, са елементи от укрепването на нашето присъствие там за адекватен отговор на евентуални руски провокации, каза Муженко. Той добави, че Украйна вече е разположила въздушни, сухопътни, военноморски и артилерийски сили в района. Той отхвърли предположенията, че украински военни кораби може да съпровождат търговски съдове през морето, за да предотвратят спирането им от руски кораби. Преди няколко дни говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза на пресконференция в Москва, че проверките, които Русия извършва на кораби в района, имат за цел да гарантират сигурността в Азовско море и Керченския проток и не противоречат на международното право в тази зона на международно корабоплаване.

Муженко говори пред Ройтерс на борда на военен самолет, връщащ се от остров по украинското крайбрежие през последния ден от петдневните военни учения в различни части на Украйна, включително край границата с Унгария. Това предизвика негативна реакция от Будапеща, тъй като двете страни са в остър спор заради ограниченията на Киев върху използването на унгарски език в Украйна и издаването на унгарски паспорти на етнически унгарци, живеещи в Западна Украйна. Муженко отрече тези учения да са демонстрация на сила към Унгария и поясни, че те имат за цел да предотвратят риска Русия да атакува Украйна от запад.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КГБ Териер

    29 8 Отговор
    С какви пари? Украйна е на ръбът да поиска да се присъедини към РФ за да оцелее!
  • 2 Перър

    27 4 Отговор
    да строи тъкмо Новоросичи ще имат още една база скоро.
  • 3 Borislav Popov

    29 4 Отговор
    Като начало е разположила два катера и три гумени лодки с извънборден двигател.
  • 4 Барчо

    9 18 Отговор
    Щом Украйна има излаз на Азовско море, значи има пълното право да строи каквото си иска там, на другите държави никой не им дири сметка, къде и какви военни бази строят !
  • 5 Kcaniba

    20 1 Отговор
    Usраина, по точно бандеровската хунта на црушното командно дишане, чупи тъпомера евридей!!!
    Ту не бе суперров и суперстената на границата с Русия!!
    Ту не бе икономическата блокада предприета срещу Русия, от която в 6!!!! Пъти им се срина валутата на хохолите!!
    То не бяха хвалбите за разработването на собствени атомни системи, космически и т.н.
    После Крим си връщаха, и плиключваха с руската агресия с парада в Москва....
    Какви бази, бре карпатски овчари!??
    Тръбата ви е празна, дължите на МВФ 100 млрд доларес, на Русия поне 10 млрд, и неизвестно вече, какво на фащ!!!
    Азов е руски, още от времето на Суворов!!
    Поня една освободителна война да сте водили срещо Османската империя, че да имате нещо свое, освен овцете!!!

    Коментиран от #7

  • 6 НАТО ВЕЦ

    6 1 Отговор
    Няма лошо. Все на "една ракета" разстояние.
  • 7 Чел съм Петър Първи

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    Азов го отвоюва Петър Първи , от Османската Империя и съюзниците им Татари. С което Русия получава своя излаз на топлите морета.
  • 8 ело

    7 0 Отговор
    Американците " подтикват " Украинците както някога "потикваха " тоя сволач М.Саакашвили на 08.08.2008 годин а нападна Осетия като са му обещали че за 3-4 дена войната ще приключи и както знаете историята я пишат победителите и никой особено руснаците нищо не могат да направят целия Запад и Америка подкрепаха и финансирахха в продължение на цели 4 години от 2004 до 2008 Грузия.Мисля че тоя сволач е в Холандия в някъкъв Университет преподава.

    Коментиран от #9

  • 9 аребе

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ело":

    Само ще добавя, че войната наистина свърши бързо. е не за 3-4 дена, но за 5.... :)
  • 10 ****

    2 0 Отговор
    Азовско море е затворено море,минава се само през керченският проход за Черно море,и краварин там или който и да било няма как да влезе.
Новини по държави: