4 Октомври, 2018 11:03 1 820 1

Милионер поръчал убийството на журналист

  • ян куциак-
  • словакия-
  • журналист-
  • милионер-
  • убийство-
  • полиция-
  • мариан кочнер

Случаят се разплита

Милионер поръчал убийството на журналист - 1
Снимка: БТА/ AP

Един от четиримата заподозрени, арестувани за убийството на словашкия журналист Ян Куциак, обвини мултимилионера Мариан Кочнер, че е поръчител на престъплението, съобщи снощи всекидневникът "Денник Н", предаде Франс прес.

55-годишният Кочнер, собственик на няколко компании, е задържан от юни по дело за фалшиви записи на заповед, но срещу него още не е внесен обвинителен акт. Журналистът Куциак е разследвал разнопосочните дейности на Кочнер. Човекът, посочил мултимилионера за поръчител, е Золтан А. - предприемач от град Комарно, който е бил посредник между Алена Ж., смятана от следователите за поръчител на убийството, предполагаемия извършител Томаш С. и шофьора, който го е возил до мястото на престъплението - Мирослав М, предаде БНТ.

Четирима бяха арестувани миналата седмица, повдигнати са им обвинения и са в предварителния арест. Според "Денник Н", който се позовава на източници, близки до разследването, в показанията си Золтан С. е признал, че Алена Ж. му казала, че Кочнер е поръчал убийството. В понеделник словашки прокурор съобщи, че през февруари Алена Ж. е платила 70 000 евро за убийството. В тази хипотеза обаче има неясноти: четиридесетгодишната жена не е била в конфликт с Куциак и е дължала големи суми заради неплатени данъци.

От друга страна, според словашката преса, Алена Ж. е работила като преводачка от италиански за Кочнер, който щял да бъде кръстник на дъщеря й. Куциак разследваше връзките между калабрийската мафия и словашки политици. Убийството на журналиста и годеницата му Мартина Кушнирова, застреляни в дома им в провинцията, предизвика масови демонстрации срещу словашкото правителство и доведе до оставката на премиера Роберт Фицо.

Що се отнася до Кочнер, миналата година националната агенция за борба с престъпността (NAKA) прекрати разследване срещу него за предполагаемо укриване на данъци. Известен със заплахите си срещу журналисти, Кочнер обяви миналата година, че ще публикува данни за личния им живот, според всекидневника SME. Главният редактор на Aktuality.sk., медията, за която работеше убитият журналист, каза, че Кочнер се интересувал и лично от Куциак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А стига бе

    5 2 Отговор
    Не е ли Путин бе...или поне да е руснак-как така изпускате такава възможност за обвинения?
Новини по държави: