6 Октомври, 2018 14:28 1 687 4

САЩ и Япония искат денуклеаризация на Северна Корея

  • северна корея-
  • майк помпео-
  • шиндзо абе-
  • доналд тръмп-
  • ким чен-ун
САЩ и Япония искат денуклеаризация на Северна Корея - 1
Снимки: БТА/АР

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви на среща с японския премиер Шиндзо Абе, че САЩ и Япония трябва да се стремят към денуклеаризация на КНДР, предаде Reuters.

"За да бъдат решени ракетно-ядреният проблем на Северна Корея и проблемът с отвлечените граждани, трябва да се движим в една посока. И за да осъществим денуклеаризация на Северна Корея, трябва тясно да си сътрудничим", заяви Помпео, цитиран от "Киодо".

Помпео обеща на Абе да засегне темата за японските граждани, отвлечени от севернокорейското разузнаване, по време на посещението си в Пхенян, планирано за 7 октомври.

"Оценявам много високо факта, че ден преди посещение в Северна Корея пристигнахте в Япония. Бих желал тясно да сътрудничим помежду си с оглед решение за ракетно-ядрената програма на Пхенян и решение за проблема с отвлечените граждани", отговори шефът на японския министерски кабинет.

Токио настоява Северна Корея да даде пълна информация за японските граждани, които тя е отвлякла, за да ги обучава за шпиони, и да върна в родината им онези, които са все още живи, преди да даде съгласието си за нормализацията на отношенията с Пхенян.

Помпео отбеляза също така, че връзките между Япония и САЩ са здрави и че двете страни са в състояние да постигнат напредък в търговските разговори и да финализират споразумение по този въпрос, след като Абе и президентът Доналд Тръмп са обсъдили въпроса в Ню Йорк миналия месец.

Двете страни са се договорили да започнат разговори по търговските въпроси с ангажимента да бъдат защитени японските автопроизводители от нови мита - нещо, което Токио смята за голяма опасност за своята зависима от експорта икономика.

САЩ и Япония искат денуклеаризация на Северна Корея

Пред американски журналисти Помпео предположи, че след визитата му в КНДР може да бъдат обявени датата и мястото на следващата, втора среща между лидерите на САЩ и на Северна Корея - Доналд Тръмп и Ким Чен-ун.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бобер

    7 1 Отговор
    И аз искам много работи ама няма!
  • 2 Учуден

    6 1 Отговор
    Те искат ама питали ли са Ким ? Да не им прати по един " подарък"
  • 3 Коко

    4 1 Отговор
    Пак се заяждат със Северна корея да не прегърнат по някоя ракета за добре дошли тия капути западни не разбраха ли че северна корея я поддържа китай и само си лаят небивалици
  • 4 Патето Яки

    1 0 Отговор
    А южна Корея коги ще се денуклеаризира от американските атомни бомби.
Новини по държави: