6 Октомври, 2018 14:49 5 796 12

Руски нефт от Урал ще спасява закъсалия Иран

  • петрол-
  • нефт-
  • иран-
  • русия-
  • санкции-
  • сащ-
  • ядрена сделка

Това в крайна сметка ще доведе до засилване на морския трафик през Босфора и Дарданелите

Руски нефт от Урал ще спасява закъсалия Иран - 1
Снимки: Shutterstock

Недостигът на доставки от суров петрол за средиземноморския пазар, който ще се усети след 4 ноември, когато влязат в сила американските санкции срещу Иран, предвещава увеличаване на интереса от руския петрол от Урал. Това в крайна сметка ще доведе до засилване на морския трафик през Истанбул и Дарданелите, пише турският Daily Sabah.

Благодарение на механизма за доставка и плащане, ефектите от новите санкции за Иран започнаха да оказват влияние на пазара още на 20 септември. До тези изводи стигат в анализ за влиянието на иранското ембарго в района на проливите, подготвен от Изследователския център за енергийна политика към частния университет „Билкент“ в Анкара.

Трафикът на танкерите и закъсненията при придвижването им в проливите ще повишат разходите по преработката на нефта, който се предлага на средиземноморския пазар и така ще се повиши ценовият натиск върху самите петролни продукти на пазар, където и Турция е играч, предупреждават авторите.

От друга страна, пак по техни данни, не е възможно Организацията на държавите износителки на петрол (ОПЕК) да компенсира пропастта, която ще се отвори при доставките след влизане в сила на санкциите срещу Иран.

Саудитска Арабия изпраща своя петрол на азиатския пазар, където доминиращ играч е Китай, а Ирак - предимно на европейския и американския пазар.

Нещо повече, не се очаква в средно и дългосрочен план Саудитска Арабия да увеличи добива от своите нефтени полета по технически причини. Преценява се също, че и Ирак няма да успее да запълни отворената пропаст заради експортните възможности на Басра.

Още на 8 май американският президент Доналд Тръмп подписа заповед за нови санкции на Иран и за отмяна на ядрената сделка, придобила популярност като Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД), който е в сила от 2015 година благодарение на обединените усилия на САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия, Германия и Европейския съюз.

Първият кръг от американски санкции, целящи се в автомобилния сектор и финансовите трансакции, беше възстановен на 6 август, а вторият кръг, който ще удари по търговията с ирански петрол и природен газ, стартира на 4 ноември. С този свой ход САЩ възнамеряват да блокират международните продажби на ирански суров петрол и природен газ.

Преди санкциите на САЩ и ООН да влязат в сила, дневно Иран търгува по 2.5 млн. барела, а по време на санкциите за периода 2013-2015 г. този обем беше между милион и милион и 200 000 барела на ден.След влизане в сила на СВПД и след като през юли 2015 г. ЕС се съгласи да облекчи наказателните мерки за Иран, ако той ограничи ядрения си капацитет, през 2016 г. иранският износ на суров петрол слабо се покачи и достигна до 1.9 млн. барела дневно.

Руски нефт от Урал ще спасява закъсалия Иран

През 2017 г. дори регистрира скок до 2.1 млн. барела дневно, по данни на ОПЕК.

В началото на 2018 г. този възходящ тренд продължи и през април на тази година стигна до 2.8 млн. барела дневно, но през септември продажбите на ирански суров петрол в чужбина значително спаднаха, достигайки дневно до 1.31 млн. барела, както сочи информация на Блумбърг, цитирана от изданието


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    11 27 Отговор
    Ще спасява Русия грънците ! Поредното фалшиво заглавие !

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Kcaniba

    21 12 Отговор
    Сороснята в траур!!!
    За бандерете ни газ, ни нефт!!!!
    Пак ще изнясят евтините западенски мамашки!

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 среднощен

    24 6 Отговор
    Политиките на САЩ в региона винаги трябва да бъдат разглеждани, като функция от интересите на Израел..!? В горната статия не е споменато никаде за тези интереси и затова и адекватният анализ "бяга"...!? Провалянето на "ядрената сделка" не е нищо повече от това да се защитават конкретни интереси на съседен Израел.
  • 5 123

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Нищо не се разбира. Я си съберете мислите и го напишете пак.
  • 6 ДО ИЗНАСИЛЕН ЯЗОВЕЦ

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Айде пак го изтърваха без да си е изпил хапчетата.
  • 7 El comandante

    17 7 Отговор
    Карам бееНвето по шосето и гледам край язовира спрели 10 тира.Тираджий османлий чукат в гъзеца мамчето на язовеца.Е за два и педесе кой няма да ебе???Ето откъде забогате това герберско перде.А баща му като разбере ще се гътне и умреХеХеХе!!!Слава России изклатени гербави сороспий!!!
  • 8 Borislav Popov

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Учуден":

    Защо си учуден не разбрах , заглавието наистина не отговаря на садържанието на статията или може би ти си надлусан .
  • 9 Да да

    3 9 Отговор
    Путя иска да изнася фалшивия си петрол за ЕС :D! Пак е преклил с бияришника, а доктора му каза по-силно от Путинка да не пие :D
  • 10 Чистача

    3 0 Отговор
    При някои индивиди, медицината ,е безсилна.
  • 11 Порно

    3 2 Отговор
    Усилен трафик през Босфора. А можеше да е готов Бургас Александруполис. Ама нали трябва пуйките да кярят 10 милиарда годишно от такси, ние трябва да затягаме колана. Евроатлантическа солидарност било това
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.