Last news in Fakti

7 Октомври, 2018 08:31 5 025 5

Кой ликвидира Хашоги? (СНИМКИ)

  • мохамед бин салман-
  • турция-
  • саудитска арабия-
  • журналист-
  • джамал кашоги

Полицията смята, че журналистът е бил убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул 

Кой ликвидира Хашоги? (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Турските власти смятат, че саудитският журналист Джамал Хашоги, който е в неизвестност от няколко дни, е бил убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, предаде Reuters.

"Смятаме, че убийството е било планирано предварително и че тялото е било изнесено от консулството", каза турски представител.

Генералният консул на Саудитска Арабия заяви пред агенцията, че страната му помага в издирването на Хашоги и отхвърли твърденията за отвличане.

Източник от саудитското консулство в Истанбул отрече информацията, че журналистът е убит. Той каза, че обвиненията са неоснователни и добави, че екип по сигурността, включително саудитски следователи, са пристигнали вчера, за да вземат участие в разследването.

Кой ликвидира Хашоги? (СНИМКИ)

Хашоги живее в изгнание във Вашингтон през последната година, страхувайки се от отмъщение заради критичните си възгледи към саудитските политики.

По думите на годеницата му, която чакала отвън, той е влязъл в консулството във вторник, за да поиска документи, свързани с предстоящия им брак.

От този момент турските и саудитските власти дават противоречащи си сведения за изчезването му. Анкара каза, че няма доказателства той да е напускал дипломатическото представителство, а Рияд каза, че е излязъл още същия ден.

Изчезването на Хашоги вероятно ще обтегне още повече отношенията между Турция и Саудитска Арабия. Те се влошиха, след като Турция изпрати войски в Катар миналата година, с което показа подкрепа на Доха във връзка с ембаргото, наложено от катарските съседи, начело със Саудитска Арабия.

Кой ликвидира Хашоги? (СНИМКИ)

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман каза тази седмица, че кралството ще разреши на Турция да претърси консулството. Той обаче също така разкритикува драконовските мерки, които Анкара предприе след неуспешния опит за преврат през 2016 г. срещу президента Реджеп Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 учуден

    17 8 Отговор
    А, не е ли Путин с новичок?
  • 2 1914

    10 12 Отговор
    Не е, джуджето не може да прескочи високата ограда!

    Коментиран от #3

  • 3 бояджията

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "1914":

    Що му трябва да я прескача? Трябва само да щракне с пръсти и тя от страх ще припадне сама.
  • 4 ОлигУфрен

    8 2 Отговор
    Абе някой козяшки охлюв няма ли да налази темата? Е на е за руски журналист изчезнал в руско посолство, ама поне от кумова срама да драсне нещо!
  • 5 Дебили

    3 5 Отговор
    На никой не му дреме х*я за путин в тая тема бе, ретарди
Новини по държави: